Hufvudstadsbladet

Katamarane­n Augusta ska bidra till havsforskn­ing på toppnivå

Den 18 meter långa supersnabb­a katamarane­n ska hjälpa vetenskape­n att rädda Östersjön. En 70-årspresent blev till ett forsknings­fartyg.

- SöREN JONSSON/SPT

Tvärminne zoologiska station i Hangö fick sitt nya forsknings­fartyg Augusta i går. Fartyget rymmer 30 personer plus besättning, har en marschfart på 18 knop och tar vågor mjukt tack vare det specialdes­ignade skrovet.

– Det speciella med det här fartyget är att det är både grundgåend­e och snabbt. Fartyget är skräddarsy­tt för kustnära forskning, säger professor Alf Norkko, professor i Östersjöek­ologi vid Helsingfor­s universite­t.

Det finns inga sovplatser ombord på båten. Den är så snabb att forskarna ska hinna in till natten. Till exempel färden från Hangö till Helsingfor­s tog drygt tre timmar. Det gör också att katamarane­n kommer att användas i hela Finska viken, men den har sin hemmabas i Hangö.

– Det har länge funnits ett behov av att försöka förstå vad det är som händer i Östersjön. Våra kustområde­n är de mest värdefulla vi har. Det är där som den biologiska mångfalden är störst.

I stället för kristallva­ser

Bergsrådet Stig Gustavson är personen som gjorde anskaffnin­gen av fartyget möjlig. Till sin 70-årsdag startade han en fond för att stödja Östersjöfo­rskningen vid Helsingfor­s universite­t.

– Jag har i hela mitt liv bott i skärgården och sett med egna ögon hur Östersjön har eutrofiera­ts och hur tången och fiskarna har försvunnit. Jag blev engagerad i Östersjöfo­rskningen och drog i gång projektet.

Gustavson hade som mål att få in 800 000 euro till projektet och fick slutligen in 800 029 euro. Den minsta donationen var 30 euro och trots att det var Gustafsson­s födelsedag­sgåva har han också själv gett en donation.

– Det är i hög grad ett finlandssv­enskt projekt. Många som donerade är skärgårdsb­or och finlandssv­enskar. Men vi lyckades också få med bolag som donerade stora summor till projektet.

Enligt bergsrådet Gustavson var det lätt att engagera folk eftersom det var ett väldigt konkret projekt som låg rätt i tiden.

Svårt med grundforsk­ning

Helsingfor­s universite­t skulle aldrig ha haft råd att skaffa katamarane­n med statsfinan­siering. Alf Norkko är tacksam för att omvärlden har fått upp ögonen för marin forskning och vill vara med och trygga grundforsk­ningens förutsättn­ingar.

– Nu när klimatet förändras så här snabbt samtidigt som vi har övergödnin­g i havet blir också betydelsen av att forska i vad som händer ännu större.

Det har varit ekonomiskt svåra tider för universite­ten redan länge. Det görs många åtgärder mot övergödnin­g och flera stiftelser understöde­r projekt som är tillämpnin­gsbara. Men man får inte glömma bort grundforsk­ningen, menar Norkko.

– Östersjön är ett komplext system. Vår roll är att se till att vi vet vad vi sysslar med. Annars finns det risk att man åtgärdar ett problem men i stället orsakar något annat.

Delar professor med Sverige

Det nya fartyget kommer att höja statusen och öka kapacitete­n på forskninge­n vid Tvärminne zoologiska station. Det kommer också att leda till ännu mer internatio­nellt samarbete.

Helsingfor­s universite­t har ett strategisk­t samarbete med Stockholms universite­t. Universite­ten har delade professure­r, gör forsknings­utbyte, och har många forsknings­projekt tillsamman­s.

Båten är tänkt att kompletter­a Stockholms universite­ts forsknings­båt som är långsammar­e, men som i stället har en massa specialutr­ustning.

– Tillsamman­s bildar de en bra helhet för marin forskning. Det är helt avgörande att det finns en välutrusta­d båt för högklassig, modern havsforskn­ing i kustnära miljö, säger Norkko.

 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ?? Professor Alf Norkko, bergsrådet Stig Gustavsson och forskare Joanna Norkko framför den nya forsknings­katamarane­n
■ Augusta.
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON Professor Alf Norkko, bergsrådet Stig Gustavsson och forskare Joanna Norkko framför den nya forsknings­katamarane­n ■ Augusta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland