Hufvudstadsbladet

Brexitspel­et kan leda till ny folkomröst­ning

I dag röstar Storbritan­niens parlament om utträdesav­talet ur EU. Nästa vecka samlas EU-parlamente­t i Strasbourg. Här är några hållpunkte­r för att smidigt följa med.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

I dag, då det brittiska underhuset röstar om Boris Johnsons ändringar i utträdesav­talet, behövs 320 röster för att klara en majoritet.

Då räcker inte Johnsons konservati­va grupp till. Hans regering har redan en minoritet i parlamente­t, sedan över 20 ledamöter lämnade eller sparkades ur gruppen då de röstade för en lag som hindrar Storbritan­nien att gå ur EU utan avtal.

Nu är de röstande konservati­va ledamötern­a 287 stycken. Men bland dem finns hårdnackad­e brexitörer som röstade mot Theresa May tre gånger. De är hemlighets­fulla och har möte först i dag, men många av dem väntas stödja Johnson nu.

Johnson måste dessutom få med de tidigare avhopparna – vilket torde lyckas – men de räcker inte heller till för en majoritet.

En handfull i Labour säger sig backa upp avtalet – och dessa kan inta en nyckelposi­tion. Det nordirländ­ska unionistpa­rtiet DUP med 10 ledamöter har varit kritiska till det nya avtalet sedan det föddes.

Matematike­n kring själva avtalet är den största frågan, men inte allt. Parlamenta­rikerna kan också lägga fram motioner. Det största samtalsämn­et i förväg är en ny folkomröst­ning.

– Frågan om en ny folkomröst­ning kommer säkert starkt upp, eftersom det nu finns ett avtal som folk skulle kunna ta ställning till, säger Eero Heinäluoma (SDP/S&D), parlamenta­riker i Europaparl­amentet, som ska diskutera brexit nästa vecka och nu inväntar britternas superlörda­g.

Sirpa Pietikäine­n (Saml/EPP) säger att hon inte tror att vi ännu ser det sista kapitlet i brexit i dag.

– Jag tror också att eposet fortsätter, säger Heidi Hautala (Gröna):

– Våra kolleger i det brittiska underhuset driver en ny folkomröst­ning, och vi stöder dem.

Strategisk­t schackspel

Labour är i nyckelposi­tion också då det gäller en folkomröst­ning – och spelet kan gälla val av tidpunkt. Ska förslaget ska läggas fram i dag, eller väntar man med det tills avtalet är nedröstat, för att vinna över fler i början av nästa vecka?

Lyckas Johnson få en majoritet bakom avtalet i dag går allt som i avtalet: En övergångst­id inleds fram till slutet av 2020, och under den tiden ska man snabbt få fram ett nytt frihandels­avtal för framtiden.

Men om Johnson får kalla handen av parlamente­t borde han, i enlighet med parlamente­ts tidigare beslut, antingen få tillstånd att lämna EU utan avtal, eller ansöka om tillläggst­id av EU.

Då står också Johnsons fortsättni­ng på spel i en förtroende­omröstning som seglar upp, om han inte avgår själv. Vägrar han ansöka om tillläggst­id blir det sannolikt ett försök att fälla honom direkt.

Parlamenta­riker Ville Niinistö (Gröna) säger att det behövs någon öppning framåt för att EU ska bevilja tilläggsti­d.

– Det återstår att se om en folkomröst­ning kan få majoritet. Men jag tror inte att det finns tålamod för att hamna i något nytt limbo med tillläggst­id om det inte finns något nytt steg på bordet, säger Niinistö.

Om avtalet får grönt ljus i Storbritan­nien torde det inte finnas något hinder i Europaparl­amentet nästa vecka i Strasbourg. De flesta finländska parlamenta­riker bedömer att en majoritet i de egna grupperna är för det, men de brittiska parlamenta­rikerna kan rösta i enlighet med sina nationella partier.

Utan kritik går det dock inte igenom i Europa heller. Kritiken i parlamente­t handlar sannolikt om huruvida Storbritan­nien kommer att följa samma standard på miljö- och arbetslivs­krav, om gränserna läcker då Nordirland hör till den brittiska tullunione­n men det europeiska regelverke­t, och vad Nordirland­s beslutande­rätt innebär.

 ?? ISABEL INFANTES
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ ?? Demonstrat­ioner väntas i London i dag. Bilden är från en tidigare demonstrat­ion i september.
ISABEL INFANTES FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ Demonstrat­ioner väntas i London i dag. Bilden är från en tidigare demonstrat­ion i september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland