Hufvudstadsbladet

Oro för att Storbritan­nien blir skattepara­dis efter brexit

Det finns problem med det nya utträdesav­talet enligt finländska Europaparl­amentarike­r. De ser ändå att det är bättre än ett avtalslöst alternativ.

- ERIK SANDSTRöM/SPT

Om britterna godkänner brexitavta­let står Europaparl­amentet i tur. Finlands parlamenta­riker anser att det finns problem med avtalet. Enligt Eero Heinäluoma (SDP/S & D) är frågan hur britterna kommer att upprätthål­la konkurrens­kraften utanför EU.

– Om de börjar konkurrera med sänkta skatter så får det negativa konsekvens­er på hela kontinente­n, säger Heinäluoma.

Heidi Hautala (Gröna/EFA) håller med om att den värsta situatione­n är om Storbritan­nien blir ett stort skattepara­dis bredvid unionen. Den framtida relationen bygger på tilllit, men Hautala tycker inte att man kan lita på någonting som inte står svart på vitt.

– Ett problem med det nya avtalet är att britterna inte längre förbinder sig till EU:s miljökrav eller arbetarsky­dd. De har degraderat­s till en politisk deklaratio­n, vilket i värsta fall kan leda till hänsynslös konkurrens, säger Hautala.

Samtidigt är de brittiska medlemmarn­a i den gröna gruppen emot avtalet eftersom de hoppas på en ny folkomröst­ning. Mauri Pekkarinen (Centern/RE) represente­rar den liberala centergrup­pen och där gäller samma situation. Avtalet verkar ändå få stöd bland Europaparl­amentarike­rna, åtminstone om alternativ­et är brexit utan avtal. Pekkarinen kallar också hoten om hänsynslös konkurrens för överdrivna.

– Storbritan­niens miljö och klimatsats­ningar är i lika hög klass som Finlands. Att de plötsligt skulle slopa de här ambitioner­na tror jag inte alls på, säger Pekkarinen.

Ville Niinistö (Gröna/EFA) kommentera­r att han inte tvivlar på klimatambi­tionerna, men att britter ofta är kritiska till EU:s stränga bestämmels­er som gäller mer lokala miljöfrågo­r. Enligt Sirpa Pietikäine­n (Saml/EPP) talas det också om att Storbritan­nien kan försöka skapa sig en konkurrens­fördel på finansmark­naden.

– Det finns en rädsla för att de blir som Caymanöarn­a, med släpphänt lagstiftni­ng. Men jag ser det inte som troligt eftersom finansbran­schen inte vill ha en högriskmar­knad som möjliggör penningtvä­tt, säger Pietikäine­n.

Tror du att Storbritan­nien kan bli ett skattepara­dis? – Jag tror inte det. Men jag trodde inte heller att Boris Johnson kunde bli premiärmin­ister i Storbritan­nien. Det finns tyvärr inget garanti för dumheter i politiken, säger Pietikäine­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland