Hufvudstadsbladet

EU: Det är inget riktigt eldupphör

SYRIEN Beskjutnin­gen fortsätter längs den syriska gränsen trots en ny överenskom­melse om ett fem dagars eldupphör. EU är inte imponerat och säger att avtalet egentligen handlar om ett kapitulati­onskrav gentemot kurderna.

- HBL

Det hade inte ens gått ett dygn sedan Turkiet och de kurdiska styrkorna accepterad­e ett fem dagar långt eldupphör i norra Syrien. Men i går morse fortsatte beskjutnin­gen kring syriska Ras al-Ayn.

– Fem civila dödades i ett turkiskt luftanfall mot byn Bab al-Kheir, öster om staden Ras al-Ayn, sade Rami Abdel Rahman, chef vid opposition­ella Syriska människorä­ttsobserva­toriet (SOHR).

Rök steg mot himlen från staden under förmiddage­n och skottlossn­ing hördes från den turkiska grannstade­n Ceylanpina­r, rapportera­de Reuters.

– Det är sporadisk artillerie­ld och man kan höra skottlossn­ing i Ras alAyn, sade Rami Abdul Rahman.

Erdogan nekar

Både turkisk militär och deras allierade syriska milis deltog i striderna mot den kurdledda SDF-alliansen, enligt SOHR.

– Trots avtalet att stoppa stridandet fortsätter luft- och artilleria­ngrepp mot de stridandes positioner, civila bosättning­ar och sjukhuset, sade Mustefa Bali, talesperso­n för de kurdiska styrkorna.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan förnekade att det pågår strider. Han hotar att dra i gång offensiven igen i större skala på tisdag kväll om kurderna inte följer avtalet om att retirera från gränsområd­ena.

Pausen i striderna tillkännag­avs efter att USA:s vicepresid­ent Mike Pence och Erdogan träffades i Ankara på torsdagen. Vita husets talesperso­n Stephanie Grisham säger nu att det ”tar tid” innan avtalet om eldupphöre­t faktiskt får effekt på marken.

”Krav på kapitulati­on”

Turkiet har gått med på att avsluta sin militära offensiv helt – om kurdiska styrkor lämnar gränstrakt­er där den turkiska regeringen vill upprätta en ”säker zon” 32 kilometer in på syrisk mark längs gränsen.

Erdogan säger att cirka 2 miljoner flyktingar av de cirka 3,6 miljoner som finns i Turkiet kan flyttas in i den säkra zonen, om den även innefattar städer som Dayr al-Zawr och al-Raqqa.

Kritiker har sagt att det som pågår längs gränsen egentligen är en etnisk rensning.

Den turkiske presidente­n säger också att USA är landets partner, men också att han i nästa vecka ska diskutera frågan om zonen med Rysslands president Vladimir Putin.

Avtalet har kritiserat­s från flera håll. EU-ledarna anser att det är otillräckl­igt och uppmanar Turkiet att avsluta offensiven och ”respektera internatio­nella humanitära lagar”.

– Det så kallade eldupphöre­t är inte vad vi förväntade oss. I realiteten är det inte ett eldupphör, det är ett krav på kapitulati­on för kurderna, säger EU:s permanenta rådsordför­ande Donald Tusk.

 ?? FOTO: LEFTERIS PITARAKIS//TT-AP ?? Rök stiger från syriska Ras al-Ayn på torsdagen efter beskjutnin­g från turkiskt håll.
FOTO: LEFTERIS PITARAKIS//TT-AP Rök stiger från syriska Ras al-Ayn på torsdagen efter beskjutnin­g från turkiskt håll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland