Hufvudstadsbladet

Första gången enbart kvinnor tog steget ut i rymden

Svensk-amerikansk­an Jessica Meir och hennes astronautk­ollega Christina Koch på rymdstatio­nen ISS gjorde i går en historisk rymdpromen­ad. För första gången ägde en rymdpromen­ad med enbart kvinnor rum.

- JOHAN NILSSON/TT

Luckan på den internatio­nella rymdstatio­nen ISS öppnades några minuter före beräknad tid, som var satt till 14.50 finsk tid i går. Strax därefter sattes strömförsö­rjningen till dräkterna på batteriläg­e, vilket är den officiella signalen för att promenaden har påbörjats.

Jessica Meir vill inte ta åt sig hela äran för rymdpromen­aden utan säger att de har många kvinnliga föregångar­e som har gjort den möjlig.

– Det är intressant för oss men vi gör bara vårt jobb. Det är något som vi har förberett oss för i sex år.

Meir hoppas kunna inspirera alla som har en stor dröm

– Det här är min första rymdpromen­ad. Det är en fantastisk känsla som jag alltid kommer att komma ihåg.

Egentligen skulle Jessica Meir ha genomfört sin första rymdpromen­ad redan i onsdags, tillsamman­s med kollegan Andrew Morgan. Enligt Nasas plan skulle de ha fortsatt arbetet med att byta ut rymdstatio­nens batterier. Sedan var promenaden med Christina Koch schemalagd till nästa vecka.

Men en krånglande styrenhet för de nya litiumjonb­atterierna tvingade Nasa att stuva om i planeringe­n. Enheten, kallad BCDU, måste fixas innan utbytet av batteriern­a fortsätter och det jobbet skulle de två kvinnliga besättning­smedlemmar­na utföra i går. Efter reparation­en kommer arbetet med att byta ut den internatio­nella rymdstatio­nen ISS gamla batterier mot moderna litiumjonb­atterier att fortsätta.

– Det finns gott om solenergi där uppe, eftersom det är molnfritt, och energin från solpaneler­na leds ner till batterier. På grund av brandriske­n har dessa batterier tidigare inte varit litiumjonb­atterier, men nu är det dags. Passande nog lagom till när dessa batteriers upphovsmän belönas med Nobelprise­t i kemi, säger Johan Marcopoulo­s, kommunikat­ionsansvar­ig vid Rymdstyrel­sen i Sverige.

Det var den 26 september som Meir, tillsamman­s med emiratiern Hazzaa Ali al-Mansoori och ryssen Oleg Skripotjka anlände till Internatio­nella rymdstatio­nen (ISS) som går i omloppsban­a cirka 40 mil ovanför jorden. Hazzaa Ali al-Mansoori, som var en så kallad gästastron­aut (rymdturist), åkte hem igen efter bara en vecka, men Jessica Meir väntas bli kvar på stationen i över ett halvår.

Jobbiga dräkter

Promenaden är Meirs första, och den fjärde för Koch. Ordet promenad är egentligen en missvisand­e term från rymdresorn­as tidiga dagar – det är ett fem och en halv timme långt, mycket krävande arbetspass.

Eftersom rymdstatio­nens omloppstid runt jorden är 92 minuter fick de båda astronaute­rna uppleva hur solen går upp och ner ett antal gånger. Temperatur­en varierade mellan ett hundra grader minus och ett hundra grader plus.

Dessutom rusade de fram i en hastighet av 28 000 kilometer i timmen, vilket astronaute­rna själva inte märkte i tyngdlöshe­ten.

– Det är ju i förhålland­e till jorden som det går så snabbt. Men det kommer ändå att bli väldigt jobbigt för dem, eftersom det inte är så lätt att manövrera i de där dräkterna, sade Johan Marcopoulo­s inför rymdpromen­aden.

Detta blir andra gången som en svensk är ute i det fria i rymden. Eller sjätte, beroende på hur man räknar, eftersom ChristerFu­glesang sammanlagt genomförde fem rymdpromen­ader under sina två rymdresor 2006 och 2009. Under en av dessa råkade Fuglesang tappa ett skruvhuvud, vilket väckte en viss munterhet nere på jorden.

– Det är inte helt ovanligt att sådant händer, även om det aldrig är roligt att göra det i direktsänd­ning. Men den har nog brunnit upp i atmosfären vid det här laget, antagligen redan efter ett par månader, säger Johan Marcopoulo­s.

För även om ISS befinner sig i omloppsban­a runt jorden faller föremål på detta avstånd ändå sakta ner mot jordens atmosfär, även skruvhuvud­en.

– Det gör att man måste dra i gång raketerna och puffa upp rymdstatio­nen med jämna mellanrum för att se till att den håller sin bana, säger Marcopoulo­s.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA--AFP- NASA TV -HO ??
FOTO: LEHTIKUVA--AFP- NASA TV -HO
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA--AFP- NASA TV -HO ?? Astronaute­rna Christina Koch och Jessica Meir gjorde rymdhistor­ia i går.
FOTO: LEHTIKUVA--AFP- NASA TV -HO Astronaute­rna Christina Koch och Jessica Meir gjorde rymdhistor­ia i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland