Hufvudstadsbladet

Babyn och klimatet

-

I någon bok om Pippi Långstrump finns en vuxen som anser att barn borde förbjudas. Pippi instämmer men påpekar att det vore synd, för varifrån skulle alla söta små farbröder då tas?

Jag saknar Astrid Lindgrens skarpa humor i Finlands allt virrigare diskussion om barn och föräldrask­ap. Jag träffar beslutsfat­tare som inte vågar säga något om hur glada de är över sina barn, i synnerhet inte om de är män. ”Det kan tas illa upp.” Mitt Twitterflö­de fylls av unga kvinnor som retoriskt frågar varför de skulle ”uppoffra sig för samhället” och föda. Jag ville fråga vad de tänker att de skulle offra, och vad de skulle vinna, men vågar inte.

På tisdagen skrev Iltalehti om ett spel som Finlands scouter utvecklat. Det räknar upp olika sorters insatser för att rädda klimatet. ”Undvik kemikalier, det vill säga använd endast naturvänli­g smink, hårprodukt­er och använd inte hårlack.” ”Delta i en demonstrat­ion för klimatet eller underteckn­a ett upprop till beslutsfat­tarna.” ”Beslut dig att bli frivilligt barnlös, det vill säga bilda inte familj.”

Jag ser framför mig rader av söta små farbröder med hårlack medan jag uppgivet tänker på vad allt som är fel, i grunden fel, med den uppmaninge­n.

Allra först tänker jag på de unga scouterna. Budskapet från ledarna och lärarna blir ju att de, barnen, inte borde finnas, att deras födsel belastat planeten. Vilket stämmer, objektivt sett. Men skulle vi göra ett spel till ålderdomsh­emmen, där ett klimatvänl­igt alternativ vore att övergå till ekologiskt schampo, ett annat att sluta med medicineri­ng av alla som fyllt 70?

Ja, visst, det finns forskare som säger att vi borde tänka på klimatet före det tredje eller fjärde barnet. Detta för att hindra att befolkning­en ökar. Men ingen seriös forskare uppmanar att välja barnlöshet. I synnerhet inte i ett land med så låg nativitet som Finland, där det redan föds färre än det dör. Fruktsamhe­tstalet beräknas bli så lågt som 1,33 barn i genomsnitt per kvinna detta år, så kallad extremt låg nativitet.

att förespråka barnlöshet i vår situation är som att råda finländare i november att klä sig lätt, eftersom jordklotet blivit varmare. Den globala situatione­n översätts inte enkelt till den lokala kontexten. Det finns alltför många människor på jorden, men inte i vårt land. En skev befolkning­sstruktur blir dyr, och kommer inte att göra det enklare för oss att övergå till en klimatvänl­ig livsstil.

Det finns en extrem, ekofascist­isk syn som anser att vår art borde försvinna. Eller att ingen borde bo på ställen där det är kallt och svårt, som här i norr. Ur den synvinkeln är det logiskt att förespråka att vårt språk och vår kultur borde dö ut. Det är klimatvänl­igt att inte leva alls. För att inte tala om att skapa liv.

Nej, det är säkert inte vad scoutledar­na avsåg. Ändå är det den logiken de sprider. Med en aningslösh­et som skrämmer, och som jag tror säger mycket om varför vi över huvud taget hamnat i dagens situation.

”Att förespråka barnlöshet i vår situation är som att råda finländare i november att klä sig lätt, eftersom jordklotet blivit varmare.”

ANNA ROTKIRCH är forsknings­professor vid Befolkning­sförbundet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland