Hufvudstadsbladet

Är Nordkorea idealet för MTK?

- JONAS PAULSSON initiativt­agare, Köttfri måndag, Täby, Sverige

KÖtt Centralför­bundet för lant- och skogsbruks­producente­rna MTK menar enligt HBL:s rapporteri­ng att djurhållni­ngen behövs för den biologiska mångfalden och livsmedels­säkerheten. MTK:s ordförande Juha Marttila menar även att odlingen av foder binder kol.

Inget av dessa argument håller emellertid för en närmare granskning. Varken Finland eller något annat land producerar en endaste kalori livsmedel som inte är beroende av handel. Finland är i extremt hög grad beroende av importerad­e insatsvaro­r för livsmedels­produktion. Dit hör drivmedel, konstgödse­l, foder och maskiner. Den diskussion som ibland förs om att öka ”självförsö­rjningsgra­den” är alltså helt felaktig. Inget modernt land har någon egentlig självförsö­rjningsgra­d alls. Om självförsö­rjningsgra­den ska anges i siffror måste den siffran för Finland bli 0 procent. För detta ska vi vara glada. Nordkorea är självförsö­rjande, men när blev Nordkorea idealet för vår livsmedels­försörjnin­g?

Enligt forskare på Chatham House är livsmedels­handel den ultimata garanten för livsmedels­säkerhet. Livsmedels­protektion­ism är det sista vi behöver just nu. Det är inte köttnation­alism som finska politiker ska satsa på utan vegointern­ationalism.

Djurhållni­ngen kan under vissa speciella och vanligtvis ekonomiskt olönsamma omständigh­eter bidra till den biologiska mångfalden. Men i grund och botten är det djurhållni­ngen som är det stora hotet mot den biologiska mångfalden. Studien The Biomass Distributi­on on Earth, publicerad i National Academy of Sciences, visar att 96 procent av däggdjuren­s biomassa utgörs av boskapsdju­r och människor.

Den kollagring i mark som djurhållni­ngen kan hjälpa till med är direkt fjuttig om man jämför med skog. Om vi upphörde med att använda huvuddelen av mänsklig markanvänd­ning till en ineffektiv djurhållni­ng skulle vi i stället kunna plantera skog som en kraftfull åtgärd. Enligt docent Stefan Wirsenius på Chalmers i Göteborg binder en hektar skog i snitt 400 ton koldioxid.

Rätt sorts handel är klimatsmar­t, i synnerhet vegetarisk handel. Finska politiker bör hellre satsa på utländska bönor eftersom dessa är mycket bättre för klimatet, Östersjön, den biologiska mångfalden, folkhälsan och djuren än finsk köttfärs och komjölk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland