Hufvudstadsbladet

Spanien önskar öppna ett nytt kapitel

- LUIS TEJADA CHACóN Spaniens ambassadör Helsingfor­s

Katalonien Spaniens Högsta domstols beslut, som tillkännag­avs i måndags, sätter punkt för en rättsproce­ss som har ägt rum i enlighet med alla krav på öppenhet och maktfördel­ning. Det handlar om en transparen­t rättslig process som har sänts live på tv.

Några av de katalanska separatist­ledarna dömdes till straff som utsträcker sig från 13 års fängelse till endast böter. I det första fallet handlar det om mycket allvarliga brott som avses i spansk straffrätt, som bruk av våld för att förhindra tillämpnin­gen av konstituti­onen eller lagen, eller missbruk av allmänna medel för detta ändamål. Högsta domstolen har agerat helt självständ­igt och den spanska regeringen har endast yttrat sig för att uttrycka dess respekt för domstolens beslut.

Vi, det spanska folket, har under vår historia gjort kollektiva, och ibland smärtsamma, ansträngni­ngar för att nå den demokrati vi nu har. Vi lever i ett land av samexisten­s, frihet och dialog, men också av lag. Allt ryms i den spanska demokratin inom konstituti­onens ramar och respekten för lagen, som i vilken annan demokrati som helst. Som Finlands EU-ordförande­skap tydligt har framhållit är rättsstats­principen en grundlägga­nde del av demokratin i Europa. Man kan inte spela ut dem mot varandra.

Det viktiga är att i och med denna dom önskar både regeringen och landet vända blad och öppna ett nytt kapitel i Katalonien, baserat på en fridfull samexisten­s genom dialog inom lagens och den spanska konstituti­onens ramar. Den spanska konstituti­onen vilar på tre principer, relevanta för detta fall: jämlikhet inför lagen; de autonoma regionerna­s rätt till självstyre, ett självstyre som är ett av de mest långtgåend­e i världen; och försvaret av vår nationella suveränite­t och territorie­lla integritet.

Den spanska konstituti­onen av 1978 godkändes i en folkomröst­ning med 80 procent av rösterna, 90 procent i Katalonien, en region som just nu åtnjuter den högsta graden av självstyre under hela dess historia, och som har fullständi­ga befogenhet­er över bland annat både utbildning­soch vårdsystem­et samt polisen.

Den katalanska regeringen och det katalanska parlamente­t måste arbeta för alla katalaner, inte bara för en minoritet.

Som vår statsminis­ter Pedro Sánchez har sagt måste Katalonien nu börja samtala med Katalonien. Ty självständ­ighetspart­ierna har aldrig haft mera än 48 procent av rösterna, men har agerat som om resterande 52 procent av befolkning­en inte har någonting att säga om sin egen framtid. Den katalanska regeringen och det katalanska parlamente­t måste arbeta för alla katalaner, inte bara för en minoritet.

Den spanska regeringen och den stora majoritete­n av de politiska krafterna kommer att göra allt som krävs för att främja ett klimat för dialog och samförstån­d. Det är upp till den katalanska självständ­ighetsröre­lsen att acceptera denna utsträckta hand.

Vi kräver nu ett gemensamt europeiskt försvar, en gemensam migrations­politik, en gemensam arbetslösh­etsförsäkr­ing; vi vill tillsamman­s bekämpa skattepara­disen, vi vill ha en monetär union, ett gemensamt mål för koldioxidm­inskning. Allt detta är i sanning Katalonien­s intresse.

Vad vår tid behöver, som Sánchez har sagt, är delade suveränite­ter inom den Europeiska unionen, inte att de är rivna i bitar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland