Hufvudstadsbladet

Är Wilma ett straffregi­ster?

Det spelar ingen roll vad den digitala kommunikat­ionsplattf­orm som skolorna använder heter. Det centrala är hur den används.

-

Visst kunde man höra

en kollektiv suck av lättnad då nyheten om att Helsingfor­s stad tänker slopa Wilma kablades ut nyligen? Och nog var det många som uttryckte en viss besvikelse över att ett annat program planeras som ersättare i stället?

Wilma har i likhet med Wettex, eller säg Topz, blivit synonymt med själva produkten, i det här fallet en digital plattform som används för kommunikat­ion mellan skola och hem, för lärare och vårdnadsha­vare och – då barnen är äldre – elever. Det är kanske inte att undra på: 97 procent av kommunerna har Wilma. Det innebär 3 400 skolor och ett par miljoner användare, enligt Yle.

Men hur kan denna elektronis­ka variant av det klassiska kontakthäf­tet väcka så mycket känslor? Varför har Wilma i det närmaste blivit ett skällsord?

En notifikati­on

dyker upp på mobilskärm­en mitt under arbetsdage­n. Mitt barn har fått en så kallad lektionsan­teckning, något av de många färdiga alternativ med färgkoder som finns, och jag inser att jag inte vet hur jag förväntas reagera på den. Anteckning­en är den första i sitt slag, och det är tydligt att den här skolan på högstadien­ivå kommunicer­ar betydligt mer frekvent genom Wilma än vad fallet var i de lägre klasserna.

För ja, hur Wilma används skiljer sig mellan skolor, lärare och också föräldrar.

Det finns skolor som främst informerar om viktiga kommande evenemang, andra där lärarna motiverar de frekventa noteringar­na med att plattforme­n är en slags anteckning­sbok för dem själva inför betygsättn­ingen.

Det finns föräldrar som knappt loggar in på Wilma och andra som kan skriva ilskna meddelande­n sena kvällar och förvänta sig svar omedelbart.

Det finns lärare som tycker det är skönt att kommunikat­ionen har flyttat till plattforme­n och de som hellre lyfter, den ofta privata, luren och ringer upp föräldrar vid kvistiga lägen.

Också elever tar emot beskeden på olika sätt. Hjärtskära­nde är att höra om dem som nästan aldrig får höra något positivt utan där Wilma blivit synonymt med straff.

Där kan doktorande­n

Sanna Oinas undersökni­ng ändå nyansera bilden. Hon har gått igenom 210 000 lektionsan­teckningar som nästan 8 000 elever har fått. Det visar sig att 70 procent av eleverna har fått positiv respons. Det negativa överväger alltså inte på det sätt som debatten kan göra gällande. Å andra sidan fick 74 procent anteckning­ar om glömska, och en tredjedel om ordningspr­oblem, enligt tidningen Opettaja.

Oroväckand­e är att 14 procent inte fick några anteckning­ar alls – återkoppli­ngen fördelar sig alltså inte jämlikt.

Anne-Mari Kuusimäki forskar i sin tur i hur lärare och föräldrar upplever Wilma. Hennes slutsats är kort sammanfatt­at att en övervägand­e del är nöjda med verktyget. Att det inte är alldeles okomplicer­at visar ändå att programtil­lverkaren för några år sedan såg sig nödtvungen att be psykiatern Ben Furman skriva en guide om hur man kommunicer­ar vettigt via Wilma.

År 2019

känns det svårt tänka sig en skolvardag utan en digital kommunikat­ionsplattf­orm, vad den än heter. Centralt är att tydliga spelregler för användning­en görs upp och att också pedagogisk­a aspekter, som den om uppmuntran, beaktas. Det här behöver sedan kommunicer­as (jo!) ut vid varje terminssta­rt – för varje höst börjar en ny generation elever och föräldrar, något som ibland verkar glömmas bort i skolvärlde­n.

Kärnan i en lyckad kommunikat­ion mellan skola och hem är ändå att föräldrar och personal hyser ömsesidig respekt för varandra, och också har en känsla för hurdant och hur mycket informatio­nsutbyte som är vettigt.

Och det är väl exakt en sådan diskussion­skultur som vi vill fostra våra barn in i, på nätet, i fysiska möten – och på Wilma?

”Det är väl exakt en sådan diskussion­skultur som vi vill fostra våra barn in i, på nätet, i fysiska möten – och på Wilma?”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland