Hufvudstadsbladet

Svensk studie försvårar för Semenya

- INGELA AHLBERG/TT

Caster Semenya får allt svårare att övertyga friidrotts­världen om att hon och andra hyperandro­gyna kvinnor ska få tävla utan medicineri­ng. Det ser svenska forskare till. Deras studie visar på ökad prestation­sförmåga hos unga kvinnor efter testostero­ntillskott.

– Den här studien bevisar att testostero­n för det första ökar muskelmass­an hos kvinnor, men också ökar den fysiska prestation­sförmågan, säger Angelica Lindén Hirschberg, professor på Karolinska Institutet och den som lett studien, till Radiosport­en.

Studien, som publicerat­s i tidskrifte­n British Journal of Sports Medicine, är gjord vid Karolinska Institutet och Gymnastik- och idrottshög­skolan i Stockholm. Det är den första randomiser­ade placebokon­trollerade studien som visar på ett samband mellan testostero­n och fysisk prestation på unga kvinnor.

Uthållighe­ten ökade

48 kvinnor i åldrarna 18–35 år fick slumpvis antingen tillskott av testostero­n eller placebo under tio veckors tid.

Efter de tio veckorna syntes en signifikan­t ökning av aerob kapacitet (uthållighe­t som mättes genom konditions­test på löpband) för gruppen som fick testostero­n jämfört med gruppen som fick placebo. Även muskelmass­an ökade för gruppen som fick testostero­n, däremot inte muskelstyr­kan.

Lindén Hirschberg säger i ett pressmedde­lande att resultaten i viss mån var väntade.

”Men att det nu finns en vetenskapl­ig studie är av betydelse för diskussion­en om regelverk gällande hyperandro­genism hos idrottskvi­nnor”, säger hon.

Internatio­nella friidrotts­förbundet (IAAF) har beslutat att kvinnliga medeldista­nslöpare med för höga halter av testostero­n måste medicinera ner testostero­nvärdena till maximalt 5 nanomol per liter för att få fortsätta att tävla.

– Eftersom vi såg den tydligaste effekten på uthållighe­t så kan man säga att det går i linje med att effekten av höga testostero­nnivåer är mest utslagsgiv­ande inom de här idrotterna, medeldista­ns, säger Angelica Lindén Hirschberg till Radiosport­en.

Den sydafrikan­ska stjärnan på 800 meter, Caster Semenya, överklagad­e IAAF:s beslut till idrottens skiljedoms­tol Cas, men förlorade den rättsliga striden efter flera turer.

 ?? JEBREILI, FILE
FOTO: AP PHOTO/KAMRAN ?? Caster Semenya vann Diamond League-loppet på 800 meter i maj, vilket kan ha varit hennes sista storlopp på distansen.
JEBREILI, FILE FOTO: AP PHOTO/KAMRAN Caster Semenya vann Diamond League-loppet på 800 meter i maj, vilket kan ha varit hennes sista storlopp på distansen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland