Hufvudstadsbladet

40-årige Räikkönen kan tänka sig fortsätta

Kimi Räikkönen firade jämna 40 år på torsdagen. Och än ser han inte slutet på karriären.

- FREDRIK AF PETERSENS sport@ksfmedia.fi

År 2007 blev han världsmäst­are med Ferrari och totalt har han vunnit 21 lopp. I dag kör Räikkönen för Alfa Romeo. Kontraktet gäller till och med 2020. Den finske föraren har sagt flera gånger att han verkligen gillar att köra och tävla. Kommer han att fortsätta 2021 och göra en 18:e säsong? Det kan han bara själv svara på.

– Så länge jag har skoj och har intrycket att jag hänger med så är allt möjligt, säger Räikkönen i en intervju med Sky Sports.

– Min karriär har varit lång och fin och jag ångrar inget. Men jag skulle inte vilja börja om från början. Jag är inte avundsjuk på de nya killarna. Jag är glad över att jag är i slutet av min karriär och inte i början av den.

Räikkönen är dubbelt så gammal som McLarens debutant Lando Norris.

– I mina tankar är jag fortfarand­e ung och det är det enda som räknas.

Finländare­n var 21 år och hade bara kört 23 lopp i Formel Renaultser­ien när han gjorde debut i F1 med Sauber. Hans licens var bara tillfällig för man ville kolla om han verkligen kunde behärska bilen. I kontrollru­mmet satt domarna och kollade hur snabb han var. I loppet blev han sexa och licensen fick han bums.

Han har nu kört 308 lopp och det är bara Rubens Barrichell­o, 323, och Fernando Alonso, 312, som ligger före honom i den tabellen.

Om du tittar tillbaka, hur ser du på Kimi Räikkönen årgång 2001?

– Jag hade inte pratat med honom för jag hade inte haft något att säga.

Prata är nog nyckelorde­t för honom. Är känd för att prata, åtminstone med utomståend­e, så lite som möjligt. En av hans klassiska repliker är att han gillar fotografer bättre än journalist­er för de ställer inga frågor.

Och din karriär?

– Tittar man bakåt hade man kunnat göra vissa saker bättre men också sämre.

– Jag går alltid mina egna vägar och har gjort vad jag velat även om det var rätt eller fel.

Du har kört mot många bra förare under din långa karriär. Vilka var de bästa?

– Fanns så många. Hade turen att tävla mot Mika Häkkinen och Michael Schumacher.

Alla hans fans, och de är många spridda över hela världen, kallar honom bara för Iceman.

Men var kommer smeknamnet ifrån?

McLaren-chefen Ron Dennis lade snabbt märke till den nya talangen hos Sauber och löste ut honom från kontraktet. Dennis tyckte att hans nya förare var så iskall och inte visade några känslor att han snabbt började kalla honom för Icekid. Han ändrade det snabbt till Iceman när han såg hur snabbt Kimi utvecklade­s som människa. 2008 tatuerade Räikkönen in det på vänster underarm och Iceman står det också på baksidan av hans hjälm.

Under en viss period var han också känd eller ökänd för sitt ganska vilda festande och en firma började sälja en dryck med alkohol med det namnet. De äventyren kan man läsa om i hans memoarer The Unknown Kimi Raikkonen.

Vad ska Räikkönen göra efter karriären?

Många av hans före detta kolleger är numera tv-experter. Knappast något för Räikkönen. Kanske kommer han i stället att vara rådgivare och manager åt sin son Robin som börjat köra gokart.

Jag går alltid mina egna vägar och har gjort vad jag velat även om det var rätt eller fel.

 ?? FOTO: ANDREJ ISAKOVIC/LEHTIKUVA-AFP ?? Kimi Räikkönen känner sig alltjämt ung.
FOTO: ANDREJ ISAKOVIC/LEHTIKUVA-AFP Kimi Räikkönen känner sig alltjämt ung.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland