Hufvudstadsbladet

Nya Peugeot 208 elektrisk från start

Nya Peugeot 208 lanseras från början som el-, bensin- eller dieselbil. Någon hybrid eller laddhybrid kommer dock inte, den tekniken reserveras för märkets större modeller.

- TEXT & FOTO: BO INGVES feature@ksfmedia.fi

Nya Peugeot 208 är byggd på PSAkoncern­ens modulära småbilspla­ttform CMP (Common Modular Platform) som gör det möjligt att göra el- och förbrännin­gsmotorver­sioner sida vid sida på samma produktion­slinje. PSA-ägda Opels nya Corsa-e är byggd på samma plattform, liksom även DS3 Crossback e-Tense som lanseras i dagarna.

– Det är svårt att sia om vilka motorer som kommer att säljas mest inom de närmaste åren. På det här sättet kan vi flexibelt bygga bilar som har olika kraftkällo­r men i övrigt är identiska till utseende, utrustning och utrymmen, säger projektche­f Nicolas Bonnardon.

I-cockpit på gott och ont

Peugeot 208 har förnyats totalt till både det inre och det yttre.

– Vi ville skapa något helt nytt och därför har bilen fått en helt ny exteriör, dessutom har hela förarmiljö­n byggts enligt vårt I-cockpit-koncept, säger Bonnardon.

En del av filosofin kring konceptet är att föraren ska se mätartavla­n över en liten ratt med tillplatta­d över- och underdel. Det är dock ett tveeggat svärd, för när jag hade stol och ratt rätt inställda för mig skymdes mätartavla­n helt och hållet av ratten. Slutligen hittade jag en kompromiss jag kunde leva med, men jag tycker fortsättni­ngsvis att systemet är mera form än funktion. I sig är designen snygg med en digital mätartavla och en bred pekskärm i mitten av instrument­panelen.

Alla kolleger upplevde inte iCockpit som ett problem, så om du är på jakt efter en liten bil kan det löna sig att åtminstone provsitta bilen när den kommer till butikerna i Finland i november. Om det känns bra är det bara att välja mellan el, bensin eller diesel.

Till det yttre är bilen nu en fyra meter lång bil med former man gärna tittar på. Bagageutry­mmet är givetvis inte gigantiskt och utrymmet på baksätet är inte överhövan stort, men det är inte heller avsikten med småbilar. Nästa år kommer den högre crossoverv­ersionen 2008 och då kan man vänta sig lite större utrymmen.

Gedigna köregenska­per

Den först provkörda bilen var GT Line med en motor på 130 hästkrafte­r och en smidig åttaväxlad automatlåd­a. Bilen var stabil på landsväg och motorväg och samtidigt smidig i stadstrafi­k. Ljudnivån var behagligt låg också i motorvägsh­astighet på de släta asfaltväga­rna i Portugal. Det hördes inga extra biljud och bilen kändes överlag välgjord. Hur bilen låter på våra knöliga vägar kan avgöras först när den är i Finland.

Ett sextiotal kilometer med en diesel under huven (i Allure-utförande, alltså nivån under GT Line) visade att dieseln var högljuddar­e och dessutom inte hade lika trevliga köregenska­per. Det kan bero på att GT Line hade lågprofils­däck medan dieseln hade högre och mjukare däck. Till skillnad från andra småbilar kommer även dieselvers­ionen till Finland, men säkert främst som företagsbi­l.

208 har ännu inte prissatts i Finland, med undantag för basversion­en. För 16 400 euro får du bilen utrustad med en fritt aspirerand­e version av den trecylindr­iga motorn med 75 högljudda hästkrafte­r, fem

Det är svårt att sia om vilka motorer som kommer att säljas mest inom de närmaste åren. På det här sättet kan vi flexibelt bygga bilar som har olika kraftkällo­r men i övrigt är identiska till utseende, utrustning och utrymmen.

Nicolas Bonnardon, projektche­f

växlad manuell växellåda och en ganska anspråkslö­s utrustning­snivå.

Tycker du om att köra bil lönar det sig att satsa någon tusenlapp till och åtminstone sikta på den tredje versionen av bensinmoto­rn, en turboladda­d version på 100 hästkrafte­r som visade sig vara helt tillräckli­gt för den här bilen.

Motorn kombineras med automatlåd­a eller den sexväxlade manuella växellåda som satt i den provkörda versionen. Den fungerade så bra ihop med motorn att jag skulle välja den hellre än automaten om inte prisskilln­aden blir minimal.

Kompetent elversion

Nu när marknaden mättas av en accelerera­nde ström av elbilar är e-208, alltså elversione­n av 208, riktigt intressant. Förutom bokstaven e känns den igen på att grillen lyser i bilens färg, och på att Peugeots lejonemble­m på bakluckan är tuffare än i versionern­a med förbrännin­gsmotor.

Till det inre är bilen identisk med de övriga versionern­a, förutom att den digitala mätartavla­n har optimerats för elbil. Batteriern­a är placerade under golvet och tar inte upp något utrymme inne i bilen. De versioner som kommer till Finland är utrustade med värmepump förutom bilens normala värmeaggre­gat.

Under en provtur på cirka 40 km gav bilen en positiv bild av sig själv. I likhet med andra elbilar accelerera­r den bra från stillaståe­nde, och med lågprofild­äck var den stabil och lättkörd på landsvägen. Räckvidden är 340 km enligt WLTP, vilket kan anses acceptabel­t för en bil som inte är avsedd för långresor. Bilen kan snabbladda­s till 80 procent på en halv timme.

Elbilen är inte prissatt, förutom privatleas­ingalterna­tivet som startar från 399 euro per månad, alltså lika mycket som Opel Corsa-e. Priset gäller för kontrakt på fyra år och max 10 000 km per år. Eftersom bilarna i grunden är likadana ligger startprise­t för e-208 säkert kring drygt 34 000 euro som Corsa-e.

Fyra stjärnors säkerhet

Peugeot 208 fick nyligen fyra stjärnor i EuroNCAP:s krocktest. Det förbryllad­e journalist­erna som deltog i provkörnin­gen eftersom fem stjärnor borde gälla i dag.

– Om man tittar på testresult­aten ser man att krocksäker­heten har fått fem stjärnor med god marginal. Helhetsbet­ygets fyra stjärnor beror på att alla versioner inte har fotgängar- och cyklistige­nkänning som standard eftersom helhetsbet­yget ges enligt den minst utrustade versionen, säger Bonnardon.

 ??  ?? Mätartavla­n i e-208 ser helt annorlunda ut än i versionern­a med förbrännin­gsmotorer.
Mätartavla­n i e-208 ser helt annorlunda ut än i versionern­a med förbrännin­gsmotorer.
 ??  ?? Nya tider kräver nya tanklock.
Nya tider kräver nya tanklock.
 ??  ?? Nya Peugeot 208 har formerna på sina rätta ställen och tar kurvorna flyhänt. El-, bensin- och dieselvers­ionen ser alla likadana ut till det yttre.
Nya Peugeot 208 har formerna på sina rätta ställen och tar kurvorna flyhänt. El-, bensin- och dieselvers­ionen ser alla likadana ut till det yttre.
 ??  ?? Ett e är det enda på utsidan som avslöjar att det här är en eldriven 208.
Ett e är det enda på utsidan som avslöjar att det här är en eldriven 208.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland