Hufvudstadsbladet

Mercedes-Benz gör elbilsprem­iär

- BO INGVES

Mercedes-Benz EQC kan karakteris­eras som en lyxbil i det lite mindre formatet. Den är Daimlers första steg in i de elektrifie­rade större bilklasser­na. Priset på drygt 81 000 euro placerar den i klass med konkurrent­er som Jaguar I-Pace, Audi e-Tron och Tesla Model S.

När jag en fredag i ottan steg in i flygplatse­ns parkerings­hall efter ett rygg-tärande nattflyg var det skönt att omfamnas av Mercedes-Benz EQC:s förarsäte och stillsamt smyga i väg bland raderna av parkerade bilar. De elektriskt justerbara sätena lär kännas bekväma under en betydligt längre körsträcka än vad bilen i praktiken kan köra på en laddning.

Utanför parkerings­huset var det mörkt och dystert, men då bilen var behagligt varm och ljudlös var det närmast avkoppland­e att köra hem i riktning mot en soluppgång som inte syntes. På motorvägen steg inte ljudet i kupén, men eftersom jag hörde däcksljude­n måste bilen i alla fall vara lite ljudligare än Audi e-Tron, som med öronminnet mätt är den tystaste bil jag någonsin kört på Borgå motorvägs skrovliga yta.

Motorvägen gift för batteriet

EQC är en semihög och semilång bil som delvis baserar sig på suven GLC. Testkörnin­gen blev lite kort, men bilen visade sig på styva linan på varierande underlag och var överraskan­de behändig att fickparker­a i ganska små parkerings­rutor.

De två motorerna på totalt 408 hästkrafte­r och 760 newtonmete­r drar bilen från stillaståe­nde så det viner, framför allt om man trampar ned både broms och gas och sedan släpper upp bromsen. Vid omkörninga­r på motorvägen kändes det inte lika rivigt, men det kan bero på att hastighete­n nästan inte märks i den här bilen.

När testkörnin­gen började visade den nästan fulladdade bilen en räckvidd på 316 km. Efter 181 km återstod 92 km. I en hastighet på 100 km/h på motorvägen sjönk räckvidden i takt med kilometrar­na, men med lite rivigare körning sjönk de betydligt snabbare. För att nå de officiella siffrorna ska man nog ta till alla trick som finns för att spara energi och använda läget för extra snål körning, men det gör inte körandet roligare.

Bagageutry­mmet är på cirka 500 liter och torde räcka för de flesta dagliga behov. Framme finns någorlunda gott om små förvarings­utrymmen i dörrarna och mittkonsol­en.

För att vara ett prov på tysk ingenjörsk­onst är kupén snyggt designad med svepande linjer och mjukt böljande ytor. Kombinatio­nen av blått, grått och svart i inredninge­n samt bruna luftintag kändes underligt nog inte påflugna. Kanske någon estetiker är av annan åsikt.

För att nå de officiella siffrorna ska man nog ta till alla trick som finns för att spara energi och använda läget för extra snål körning, men det gör inte körandet roligare.

 ?? FOTO: BO INGVES
FOTO: BO INGVES ?? Bilen är tillräckli­gt stor för att instrument­panelen med sina digitala skärmar ska se proportion­erlig ut.
FOTO: BO INGVES FOTO: BO INGVES Bilen är tillräckli­gt stor för att instrument­panelen med sina digitala skärmar ska se proportion­erlig ut.
 ??  ?? För att nå den officiella räckvidden ska man nog ta till alla trick som finns för att spara energi.
För att nå den officiella räckvidden ska man nog ta till alla trick som finns för att spara energi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland