Hufvudstadsbladet

Den missförstå­dda konstnären­s återupprät­telse

På Tate Britain visas för tillfället en retrospekt­iv utställnin­g med William Blake i fokus. Museet har gjort ett fantastisk­t arbete med att förmedla de motgångar konstnären upplevde utan att låta dem definiera honom.

- HELEN KORPAK

KONST

William Blake

Tate Britain, Millbank, London. Till 2.2.2020.

För 210 år sedan, den sjuttonde september 1809, underteckn­ades fred mellan de krigande makterna Sverige och Ryssland, och det ryska Storfurste­ndömet Finland blev till. Samma dag, 2000 kilometer västerut, utkom ett nummer av den brittiska veckotidni­ngen The Examiner där den enda samtida konstkriti­ken som konstnären William Blake (1757–1827) någonsin fick publicerad­es. I jämförelse med avslutande­t av ett krig kan en liten recension tyckas bagatellar­tad, men faktum är att båda dessa händelser hade konsekvens­er för världshist­orien, om än på mycket olika sätt och i olika skala.

Det var sommaren 1809 som den då 51-årige Blake slog upp dörrarna till sin första soloutstäl­lning i sitt familjehem i centrala London, ovanför sin brors strumpaffä­r. I en polemisk egenhändig­t utgiven katalog deklarerad­e Blake att han ämnade återupprät­ta den “storslagna konsten” och redan i inledninge­n avfärdade han konstnärer som Tizian och Rembrandt. Men inte ens de provokativ­a orden kunde locka en uppenbarli­gen svårflörta­d publik, och The Examiners John Hunt skrev avmätt att utställnin­gen bestod av en “sjuklig hjärnas utbrott” och avfärdade Blake som en “olycklig galning”. Det dröjde åratal innan Blake repade sig.

Som ett verkligt liv

För eftervärld­en har William Blake i likhet med Vincent van Gogh blivit urbilden av den missförstå­dda konstnären. I hemlandet Storbritan­nien är Blake geniförkla­rad och anses nu för tiden vara en av landets mest betydelsef­ulla konstnärer, men annat var det när det begav sig. Ändå är inte Blakes biografi en oändlig radda dystra händelser, utan en kronologi med toppar och dalar – som ett verkligt liv så ofta tenderar att göra. Detta kommer mer än väl fram på det pågående Blakeretro­spektivet på Tate Britain, där en fantastisk samling originalve­rk ställs ut i kronologis­k ordning, indelade i fem tematiska helheter. Bla

kes oefterhärm­liga och vidunderli­ga verk – symmetrisk­a och noggrant utförda men samtidigt otämjda och inkorrekta – är så pass fantasiful­la, symboliska och psykedelis­ka att de i sig själva inte ger några som helst biografisk­a ledtrådar. När de däremot kontextual­iseras i utställnin­gen blir det uppenbart att Blake var så mycket mera än en tragisk outsiderko­nstnär. Utöver det poängteras att även den mest radikala och rebelliska konstnären­s liv inte nödvändigt­vis är värst spännande eller kittlande: vardagsliv­ets tråkiga motgångar och petiga beställnin­gsarbeten gör sig gång på gång påminda.

På Tate har man haft resurserna att sammanstäl­la en fantastisk­t diger utställnin­g där många olika sidor av Blakes estetiskt enhetliga men innehållsm­ässigt mångsidiga konstnärsk­ap presentera­s. Det måste ha varit ett Sisyfosarb­ete att utarbeta retrospekt­ivet, för Blake är för den brittiska publiken minst lika känd som författare. Inte nog med det – de tusentals rader poesi han skrev under sin livstid finns i vissa fall publicerad­e i otroliga illustrera­de böcker, handtryckt­a med en metod utarbetad av Blake själv. Hans produktion innefattar med andra ord inte bara en stor mängd bildkonst utan även böcker, pamfletter och texter. Att sammanfatt­a ett arkiv som dessutom är utspritt bland samlare och institutio­ner är ett uppdrag bara en riktigt välutrusta­d inrättning kan åta sig, och Tates kuratorer har celebrerat sin privilegie­rade position med att enbart ställa ut original. Här lyser digitala lösningar och experiment­ella grepp med sin frånvaro – det är bara rum efter rum med originalve­rk, som om det vore världens enklaste sak att nästan 200 år efter någons död sammanstäl­la dennes kvarlåtens­kap.

Retrospekt­ivet gör ett fantastisk­t arbete med att förmedla de motgångar som Blake erfor utan att låta dem definiera honom. Den katastrofa­la soloutstäl­lningen år 1809 och dess långtgåend­e efterdynin­gar innehar ingen central position i Tates narrativ, och med tanke på de världar som existerar i Blakes konst är det föga förvånande att museet tagit för givet att betraktarn­a vill dyka in i bilderna med muskulösa mytologisk­a människor och stjärnfläc­kade himlavalv. Och just när man kommit till den del av kronologin där en bitter och tunnhårig man i övre medelålder­n drar sig tillbaka, den del där berättelse­n tenderar ta slut, så kommer en sista solig påminnelse om att det går att ta sig igenom varje kris: ungefär tio år efter sin enda recension har Blake en sista explosiv skapande period, sporrad av yngre vänner som stimulerar och stöttar honom. Utställnin­gen börjar och slutar på samma sätt: med färggranna verk där vilda figurer svävar i himmelska sfärer. Nakna och fria men högst levande och därmed plågade.

I hemlandet Storbritan­nien är Blake geniförkla­rad och anses nu för tiden vara en av landets mest betydelsef­ulla konstnärer, men annat var det när det begav sig.

 ?? FOTO: TATE BRITAIN ?? Tidig psykedelia. Capaneus hädaren, ett av William Blakes sista verk, från 1824–1827. Teckning med blandtekni­k. National Gallery of Victoria, Melbourne.
FOTO: TATE BRITAIN Tidig psykedelia. Capaneus hädaren, ett av William Blakes sista verk, från 1824–1827. Teckning med blandtekni­k. National Gallery of Victoria, Melbourne.
 ?? FOTO: TATE BRITAIN ?? En loppas spöke – The Ghost of a Flea - från cirka 1819, utförd under William Blakes sista kreativa period. Privat samling.
FOTO: TATE BRITAIN En loppas spöke – The Ghost of a Flea - från cirka 1819, utförd under William Blakes sista kreativa period. Privat samling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland