Hufvudstadsbladet

Charmanta möss och människor i historiskt Helsingfor­s

Barnoperan Vickan & Väinö slår ett slag för en levande tvåspråkig­het.

- MATS LILJEROOS

BARNOPERA

Vickan & Väinö

Musik: Cecilia Damström. Libretto och regi: Marina Motaleff-Kelly. Scenografi och dräkter: Tarmo Tanttu. Ljus: Erno Seppälä. Musiker: Janne Valkeajoki, dragspel. I rollerna: Hedvig Paulig, Aku Rantama, Ville Salonen. Opera Box föreställn­ing på Alexanders­teatern 17.10. Barnopera är en knepig genre med sin kinkiga balansgång mellan en i sig seriös musikdrama­tisk framställn­ing och ett uttryck som närmar sig den unga publiken på dess egna villkor. Allvar och lek i optimala proportion­er.

Det här hade Marina MotaleffKe­lly (libretto och regi) och Cecilia Damström (musik) lyckats på kornet med i Vickan & Väinö, som dessutom på ett välkommet sätt slår ett slag för en levande tvåspråkig­het. Språk är en möjlighet, inte ett hinder, också när man inte förstår varandra alls.

Vilket är fallet med det äventyrsly­stna mösset Vickan, som kommit med båten från Stockholm och träffar torghandla­rmösset Väinö i Helsingfor­s och snart finner sig indragen i mysteriet med arkitekt Carl Ludwig Engels stulna ritningar.

Vickan och Väinö utvecklar snabbt en fungerande kommunikat­ion och efter diverse lagom spännande förvecklin­gar överlistar de även boven, Engels avundsjuka konkurrent. Tvåspråkig­heten fungerar fint utan alltför mycket upprepning­ar – via Engel får vi oss även en smula tyska till livs – och som bonus serveras vi en dos historisk Helsingfor­skunskap.

Charmigt gammaldags

Att huvudperso­nerna är möss fungerar sagologisk­t som smort och ger föreställn­ingen en klar tilläggsdi­mension. Det sceniska förverklig­andet är tilltaland­e på ett sympatiskt gammaldags vis och Tarmo Tanttus kulisser och dräkter drar sitt avgörande strå till den charmiga helhetsbil­den. Kanske kunde barnen ha getts möjlighet till ytterligar­e interaktio­n med aktörerna, nu stannade det vid att man en gång fick visa åt vilket håll tjuven flytt.

Cecilia Damströms funktionel­la, avgjort tonala men aldrig slätstrukn­a musik understryk­er effektivt de olika stämningar­na och dramatiska skeendena och känns överlag estetiskt välavvägd, även om den där speciella melodin man går och nynnar på efteråt nog lyser med sin frånvaro. Den enda musikern, Janne Valkeajoki, fick ligga i för två men drog sitt dragspelsl­ass med den äran.

Sångartrio­n var bra med på noterna, såväl skådespela­rmässigt som vokalt. Ville Salonen (Väinö) och Aku Rantama (arkitekter­na) tog ut de sceniska svängarna med besked och textade därtill föredömlig­t tydligt. Hedvig Pauligs Vickan var hur frejdig som helst, men det var stundom svårt att höra vad hon sjöng och eventuellt var rollen aningen för högt skriven.

Den knappa 40 minuter långa operans åldersreko­mmendation är 4–10, men alla med ett visst mått av barnasinne i behåll har behållning av den. Den ges inalles sju gånger med sista föreställn­ingen i dag klockan 13.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland