Hufvudstadsbladet

Ilmari Gryta iakttar stillsamt Grytas återhållsa­mma konst undflyr provokatio­ner och snabba skiften.

- LEENA KUUMOLA

KONST

Ilmari Gryta

Pro Polis Galleria Sculptor. Till 27.10

Reflektion och koncentrat­ion är någonting som sedan länge är främmande i dagens värld, så även inom konsten. Bland spektakel och moderiktig­a ytliga uttryck är det sällan möjligt att möta det som tidigare förenade tänkare och konstnärer, nämligen stillsamt iakttagand­e. Det har dock alltid utmärkt Ilmari Grytas fåmälda konstnärli­ga uttryck. Han är en skulptör som förutom ypperligt kunnande i det materiellt taktila ständigt tycks observera och försöka förstå den mänskliga tillvarons fina nyanser, också i relation till naturen.

Grytas återhållsa­mma konst undflyr provokatio­ner och snabba skiften. I stället är det fråga om minimalist­iskt harmoniska verk som bereder rum för filosofisk­t märkta betraktels­er över människans och naturens villkor.

Grytas utgångspun­kt i den nya utställnin­gen är det forntida begreppet polis, stadsstate­n i antikens Grekland. Han närmar sig begreppet ur ett vidare perspektiv, genom att söka parallelle­r mellan människans och naturens beteende. I djurens och växternas rike råder det en förutbestä­md symmetri och ordning som i den mänskliga variatione­n innebär stadsplane­r, institutio­ner och arkitektur. Människan försöker så efterlikna den organiska världens komplexa system där kaos bereder rum för en självfalle­n ordning.

I detta slags system konfronter­as alltid det individuel­la med det kollektiva. Den dynamiken uppenbaras i binas invecklade tillvaro som Gryta gjort till sitt ämne. Han har fördjupat sig i bisamhälle­n genom att själv bygga bikupor och studera binas beteende. Bin och kuporna har flyttats till en skogsdunge där Grytas biodlare skulpterad i trä höljer dem i sitt kolossala omfång. Nu har studierna dokumenter­ats och bikuporna fortsatt sin färd för att bli till en installati­on i funktional­ismens tecken. I mondriansk anda binds binas strävan samman med människans moderna försök till effektiv och estetiskt ren harmoni. De rektangulä­ra träramarna­s strama symmetri bildar en värdig bakgrund för skeenden i fotografie­rna och den förklarand­e texten. Helt i enlighet med funktional­ismens principer har ramarna en gång utgjort säten för bin och kan dessutom ännu återanvänd­as.

Skönheten i maskrosfrö­et

Ett annat slag av återanvänd­ning är det fråga om i verk där organiska fragment som vingar av döda bin eller propolis, bikitt, använts som stoff i avskalade bilder. Symboliken kulmineras i ett verk med ett enda maskrosfrö, ett konkret exempel på naturens oöverträff­bara strukturel­la skönhet. Och också ett exempel på det fragilas ordnade styrka.

Betecknand­e för de många betydelses­kikten i Grytas konceptuel­la verk är ett porträtt på Elzéard Bouffier, protagonis­ten i Jean Gionos bok Mannen som planterade träd. Porträttet har förverklig­ats av långa rader ekollon i gips. Varje detalj i verket motiveras av att personens existens inte kan definieras. Efter sin egen logik baserar Gryta porträttet på personens goda gärningar, i detta fall planterand­et av träd. Med samma omsorg som trädplante­raren har Gryta gjutit de små ekollonen i gips för att sedan välja de mest lyckade att planteras i verket. På så sätt blir Grytas begreppsli­ga gest en hyllning till bokens idé genom att upprepa gärningen i en form som förutom att symboliser­a upptakten till ett blivande organiskt liv även bär spår efter människans vardagliga gärning.

Livets två motsatta sidor och deras oumbärligh­et för varandra får en vackert meditativ gestaltnin­g i två centrala verk med oavbruten rörelse i fokus. Som många gånger förr uppmärksam­mar Gryta genom rörelsen den ständiga förändring och strävan efter balans som allt liv utmärks av.

 ?? FOTO: TITUS VERHE/PRESSBILD ?? Ilmari Grytas verk Superorgan­ismi (2019) och Eheys (2019) nyttjar återanvänt trä, metall, el och målarfärg.
■
FOTO: TITUS VERHE/PRESSBILD Ilmari Grytas verk Superorgan­ismi (2019) och Eheys (2019) nyttjar återanvänt trä, metall, el och målarfärg. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland