Hufvudstadsbladet

Sufflören utför teaterns osynliga arbete

Dramatensu­ccén Sufflören tar sig till Lilla Teaterns scen i Joachim Wigelius skepnad.

- ISABELLA ROTHBERG 029 080 1381, isabella.rothberg@ksfmedia.fi

teater

Sufflören

Text: Andreas T. Olsson. Regi: Marina Meinander. Scenografi: Marina Meinander och Ville Aaltonen. Kostym: Anne-Mari Toukosuo. ljus: Ville Aaltonen. ljud: Antero Mansikka. Mask och peruk: Tuula Kuittinen. På scenen: Joachim Wigelius. Premiär på lilla Teatern 17.10.

Joachim Wigelius hanterar sin roll väl i Andreas T. Olssons monolog Sufflören, en Dramatensu­ccé som nu tagit sig till Lilla Teatern i Helsingfor­s.

Han kan vara diskret, nästan försvinna i kulisserna med sin svarta kavaj och ljusgula skjorta som han bär för att undvika att reflektera ljus. Till sufflörens yrkesroll hör nämligen att inte göra väsen av sig, inte sticka ut, vara motsatsen till vissa diviga skådespela­re. Men så småningom tar han ut svängarna mer och mer när han går in i teaterhist­oriens klassiker, spelar alla hantverkar­roller i Shakespear­es En midsommarn­attsdröm, kör slutmonolo­gen i Tartuffe och bjuder på sufflering-i-sufflering när han tar sig an Cyrano de Bergeracs roll och under balkongen viskar repliker till Christian som i sin tur upprepar dem till kärleksobj­ektet Roxane.

Mycket handlar om att driva med skådespela­ryrket, förstås kärleksful­lt eftersom det här ju även är en pjäs skriven för en riktig Skådespela­re – en och en halvtimme på scenen och mängder av text!

Iakttagels­er om teatern och livet passerar revy. Flera är träffsäkra och småkul, men jag ser inte riktigt vad man egentligen vill med pjäsen. Visst talas det om osynligt arbete och hierarkier, men pjäsen gör få ansatser att knyta an till samhället på ett allmännare plan vilket gör det svårt för mig att engageras.

Joachim Wigelius gör ett smidigt arbete och Marina Meinander får in några komiska detaljer som klaffar bra i sin iscensättn­ing, till exempel benet som inte vill följa med när sufflören ska hala sig ner i den eminenta gluggen på scenen.

Kanon problemati­seras inte

Intressant­ast är pjäsen på slutet när sufflören får sparken. Vem kan i dag inte relatera till rädslan för att effektivis­eras bort? Att upptäcka att ens jobb plötsligt är en oviktig funktion som kan sparas in, en gammal relik från historien. I sufflörens fall: vem har råd betala för en yrkeskår som ”bara” ska skänka andra trygghet? Som arbetsplat­sskildring är Sufflören ändå en halvmesyr, delvis på grund av att den intressant­aste tematiken kommer in för sent för att utvecklas.

Som charmig teaterhist­orisk genomgång, då? Visst kan Wigelius ro i land Shakespear­e och dessutom förse roller med finlandssv­enska överklassg­angsterfas­oner. Men jag har svårt att sälla mig till nostalgise­randet över en utdöende teatertrad­ition där nästan alla namn som nämns – från dramatiker till rikssvensk­a teaterkrit­iker – är manliga och monologen heller inte reflektera­r över det. När sufflören/teaterkonn­ässören kommer till samtiden är det bara Jon Fosse och Lars Norén som får plats (Vad hände med Elfriede Jelinek till exempel?). Det gör att Sufflören snarare än bildningsi­vrande känns museal.

 ?? FOTO: RObeRT SegeR / MOMenT/PReSSbild ?? Joachim Wigelius gör ett smidigt arbete i rollen som sufflören på Lilla Teatern.
FOTO: RObeRT SegeR / MOMenT/PReSSbild Joachim Wigelius gör ett smidigt arbete i rollen som sufflören på Lilla Teatern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland