Hufvudstadsbladet

Vad ska vi äta i dag?

- CARL APPELBERG

Ett långt liv har den fördelen att man får ett vidare perspektiv över samhället man lever i. Man vågar vara sig själv och bryr sig inte om alla de trender och problem som just nu sysselsätt­er omgivninge­n.

Just nu verkar vår dagliga föda vara ett bekymmer. Man debatterar skolmaten, man ska sluta äta rött kött, man ska äta soja och tofu, grönt är skönt. Ska vi se tillbaka på vår diet genom tiderna? På 1930-talet, när jag var barn, åt man en stabil, inhemsk husmanskos­t och smaken var viktig. Österländs­k mat var i det stora hela okänd, på sin höjd kokade man makaroni och ris, de hörde till stapelvaro­rna. Det ryska köket lärde oss att plocka och äta svamp, medan vodka och kaviar var rysk lyx.

Så kom krig och nödtid och man åt vad man fick tag i. Smaken var inte så viktig, huvudsaken var att klara livhanken. Många av de viktigaste livsmedlen var på kort och ransonerna små, inte underligt att den svarta börsen var livlig.

En liten episod från början av 40-talet säger mycket: Min goda vän Ben och jag promenerad­e genom Brunnspark­en och diskuterad­e vad som var den godaste födan i världen. Efter en ingående diskussion kom vi till att en smörgås av vitt franskt bröd (uttalades fransbrö) med mycket smör på var det bästa man kunde få. Jag försökte tillägga att det också skulle vara jordgubbss­ylt på, men det var för mycket, något så underbart existerade inte.

Efter kriget, när tiderna blev bättre och det fanns nästan vad som helst på butikshyll­orna, blev smaken och matvalet aktuellt igen, man kunde till och med tala om att hålla diet. Framför allt började man resa omkring och smaka på vad som fanns på borden ute i den stora världen. Bokförlage­n började ge ut kokböcker i en jämn ström och en balanserad och mångsidig diet var idealet.

I dag ska man äta hälsosamt, men framför allt miljömässi­gt korrekt. Nötkött är svartlista­t, det kommer från kreatur som pruttar metan i ena ändan och rapar koldioxid i andra – bort med biff med stekt lök. Hur det går ihop med vårt lantbruk är inte så noga. Helst ska man vara vegetarian eller vegan redan från barnsben.

Trender kommer och trender går, den nästa är visst att äta insekter. Jag har ändå svårt att tro att det finska folket skulle sätta sig vid lunchborde­t och äta sin dagliga gräshoppa med god aptit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland