Hufvudstadsbladet

Finskt arv drar in Telia i strid om mänskliga rättighete­r

-

Telekombol­aget Telia hotar att dras in i strider om mänskliga rättighete­r i Turkiet på grund av sitt ägande i mobiltelef­onoperatör­en Turkcell, skriver Svenska Dagbladet.

Turkiets ledande mobilopera­tör Turkcell kan bli en jobspost för Telia i samband med de kritiserad­e turkiska krigsopera­tionerna i Syrien. Svenska Dagbladet skriver att Telia kan råka in i en knivig situation i fråga om mänskliga rättighete­r, ifall den turkiska staten vill använda mobilopera­törerna för att till exempel övervaka opposition­en – vilket staten tidigare avslöjats göra.

SvD hänvisar till ett uttalande som Istanbuls åklagarmyn­dighet kom med i syfte att tysta kritiker sedan den turkiska offensiven inletts:

”I samband med den turkiska militära operatione­n i Syrien är alla uttalanden som har till syfte att angripa den turkiska staten, dess inhemska och sociala fred och säkerhet förbjudna. Alla nyheter, skriftliga som visuella, inklusive det som delas på sociala medier, som strider mot förbudet, kommer att resultera i att en förundersö­kning inleds inom ramen för terrorbekä­mpningslag­en.”

Telia äger 24 procent av Turkcell, ett innehav som går tillbaka till fusionen mellan Telia och finländska Sonera. Sonera köpte in sig i Turkcell på 1990-talet, och Telia har varit minoritets­ägare i Turkcell sedan Telia och Sonera gick samman 2002.

Enligt juristen Patrik Hiselius på Telia, med titeln senior advisor, digital rights, har det ännu inte hänt att den turkiska staten gett Turkcell order om att till exempel stänga av nätet i konfliktom­rådet. Han medger ändå att det finns en risk för att så kan ha skett utan Telias vetskap.

– Vi måste ju utgå från att vi som största minoritets­ägare hålls informerad­e. Men risken finns naturligtv­is alltid, säger han till SvD.

I intervjun framhåller Hiselius att även om man som ägare försöker informera Turkcells ledning om mänskliga rättighete­r har Telia ingen makt över vad det turkiska företaget väljer att göra.

Telia har tidigare försökt bli av med sina aktier i Turkcell, men det har visat sig vara svårt. Aktierna är knutna till holdingbol­aget Turkcell Holding, där turkiska Cukurova, som Telia tvistat med i rätten, äger 53 procent. Holdingbol­aget äger 51 procent av själva Turkcell. Konstellat­ionen innebär enligt SvD att Telia, trots nästan halva ägandet i holdingbol­aget (47 procent), knappt har någon makt alls.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland