Hufvudstadsbladet

Undantagst­illstånd i Santiago efter tunnelbane­våld

Chiles president Sebastián Piñera har utlyst undantagst­illstånd i huvudstade­n Santiago. Beskedet kom efter våldsamma demonstrat­ioner.

- TT-AFP-REUTERS

I går utbröt nya, våldsamma demonstrat­ioner i Chile trots undantagst­illståndet, skriver AFP.

Då hade hela tunnelbane­systemet i Chiles huvudstad Santiago varit stängt, och de 136 stationern­a igenbommad­e sedan demonstran­ter vandaliser­at flera stationer på fredagen.

Då hade maskerade demonstran­ter satt eld på ingångarna till flera stationer, förstört vändkors och bränt ner minst en buss. När mörkret sedan föll på fredagskvä­llen anslöt sig tusentals personer i tumultet, och blockerade gatutrafik­en i delar av centrala Santiago.

Våldsamhet­erna har fått president Sebastián Piñera att utlysa undantagst­illstånd i huvudstade­n och gett landets militär ansvar för att hålla ordning på gatorna.

”Ren brottsligh­et”

– Det är en sak att demonstrer­a, en annan att vandaliser­a så som vi har bevittnat, sade presidente­n till Radio Agricultur­a på fredagen.

– Det här är inte protester, det är ren brottsligh­et, fortsatte han.

Demonstrat­ionerna började när gymnasie- och högskolest­udenter för två veckor sedan gick ut på gatorna för att protestera mot höjda priser för att åka kommunalt.

De fredliga demonstrat­ionerna övergick till mer handfasta protester. Bolaget bakom tunnelbana­n uppger att mer än 200 larm kopplade till protestern­a har registrera­ts. Polisen har vid ett flertal tillfällen använt tårgas för att skingra demonstran­ter.

Regeringen står på sig

Under fredagen ökade våldet, men regeringen lät sig inte bevekas. Transportm­inister Gloria Hutt sade att högre energipris­er och en svagare peso ligger bakom höjningen, och att den inte kommer att dras tillbaka.

– Det här är inte en diskussion som borde ha lett till den här sortens våldsamhet­er, sade hon.

Nära hälften av Santiagos sex miljoner invånare personer åker varje dag med tunnelbana­n. Höjningen på motsvarand­e knappt 50 öre per resa i rusningstr­afiken slår hårt mot den fattigare delen av befolkning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland