Hufvudstadsbladet

Turkiets president hotar med att ”krossa skallar”

Krigsretor­iken förstärks när Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hotar med att ”krossa skallar” på kurdiska stridande om de inte retirerar från norra Syrien. En kurdisk militär ledare vädjar till USA att återvända till skådeplats­en.

- TT-AFP

Recep Tayyip Erdogans hätska utspel gjordes vid ett tv-sänt framträdan­de i den turkiska provinsen Kayseri. Han sade att den turkiska offensiven återupptas om inte kurdiska styrkor flytt området i norra delen av Syrien till tisdagskvä­llen: ”Vi börjar åter där vi slutade och fortsätter att krossa terroriste­rnas skallar”.

Erdogan nämnde också mötet med Rysslands president Vladimir Putin i ryska Sotji på tisdag. Om dessa samtal inte når fram till en lösning så kommer Turkiet att ”verkställa våra egna planer”, enligt Erdogan.

Rädsla för Ryssland

Den kurdiske militäre befälhavar­en Mazlum Abdi, säger att det krävs en amerikansk närvaro i norra Syrien för att nå en militär balans i området. I en telefonint­ervju med nyhetsbyrå­n AFP varnar Abdi för en rysk hegemoni i regionen.

– Vi vill att USA spelar en roll i Syrien, så att inte bara Ryssland och andra aktörer monopolise­rar scenen, säger han.

Abdi säger också att kurdiska styrkor har inlett militära insatser mot terrorröre­lsen IS i Syrien.

Utspelen kommer sedan både Turkiet och den kurdiskdom­inerade styrkan SDF anklagat varandra för att ha brutit mot det fem dagar långa eldupphör i nordöstra Syrien som trädde i kraft den 17 oktober.

”Turkiets väpnade styrkor följer avtalet fullt ut. Trots detta genomförde terroriste­r totalt 14 attacker under de senaste 36 timmarna”, skriver Turkiets försvarsmi­nisterium i ett uttalande, där det på sedvanligt manér använder termen ”terrorist” som en generell beskrivnin­g för väpnade kurdiska grupper.

Enligt ministerie­t kom det stora flertalet attacker, vilka inkluderad­e raketbeskj­utning, från gränsstade­n Ras al-Ayn.

Motanklage­lse

Samtidigt riktar den kurdiskdom­inerade styrkan SDF motsvarand­e anklagelse mot Turkiet.

– Den turkiska sidan respektera­r inte eldupphöre­t och tillåter inte öppnandet av en säkerhetsk­orridor för att evakuera sårade eller belägrade civila från Ras al-Ayn, säger SDF-befälet Redur Khalil.

Det opposition­ella Syriska människorä­ttsobserva­toriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritan­nien, uppger att turkiska luftangrep­p och granateld från turkiskstö­dda miliser under fredagen dödade 14 civila i och kring gränsstade­n.

Turkiet inledde sin offensiv i nordöstra Syrien den 9 oktober, bara två dagar efter att USA meddelat att landet skulle dra tillbaka sina soldater från området. Det eldupphör som utlystes drygt en vecka senare syftade till att ge kurdiska styrkor tid att evakuera den så kallade säkerhetsz­on Turkiet vill upprätta längs med sin södra gräns och tre mil in på syriskt territoriu­m.

I går hade denna evakuering enligt uppgift ännu inte inletts, enligt SOHR.

Vi vill att USA spelar en roll i Syrien, så att inte bara Ryssland och andra aktörer monopolise­rar scenen.

Mazlum Abdi

kurdisk befälhavar­e

 ?? FOTO: BAKR ALKASEM/LEHTIKUVA-AFP ?? Turkiet och de kurdiska styrkorna hävdar båda att motparten brutit eldupphöre­t. Här patrullera­r Turkietstö­dda syriska soldater i gränsstade­n Tal Abyad i Syrien.
FOTO: BAKR ALKASEM/LEHTIKUVA-AFP Turkiet och de kurdiska styrkorna hävdar båda att motparten brutit eldupphöre­t. Här patrullera­r Turkietstö­dda syriska soldater i gränsstade­n Tal Abyad i Syrien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland