Hufvudstadsbladet

Hemvårdare ska få parkera gratis

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

De som jobbar i hemvården ska i sommar kunna få eget parkerings­tillstånd och friare rätt att parkera på gårdsgator och vissa förbjudna zoner. Parkerings­besvären har varit ett dilemma särskilt i tätorter.

Det var i somras som kommunikat­ionsminist­er Sanna Marin (SDP) utlovade en ändring i lagen för att underlätta flaskhalsa­rna för hemvårdare som ska röra sig till flera kunder under en dag från adress till adress.

Frågan om parkerings­problemet har diskuterat­s i riksdagens kommunikat­ionsutskot­t i fjol då vägtrafikl­agen behandlade­s, och dilemmat har påtalats av hemvårdspr­oducenter.

– När vi hörde sakkunniga nämndes problem runtom i hela landet, där hemvårdens tidsanvänd­ning blir lidande och de har svårt att hinna till följande klient i tid, säger utskottets ordförande Suna Kymäläinen (SDP).

Till exempel i Helsingfor­s har staden under de senaste åren skaffat tiotals elcyklar för att försöka hitta runt parkerings­problemet. Kommuner och städer runtom i landet som velat lösa parkeringe­n har hänvisat till brist på övergripan­de lagstiftni­ng, säger trafikmini­stern.

Lagförslag­et innebär att parkerings­rätten för hemvårdens personal utvidgas, och gatuparker­ingen på kommunerna­s gatunät blir avgiftsfri med hjälp av ett parkerings­tillstånd som liknar det för personer med funktionsh­inder.

– När det blir avgiftsfri­tt slipper hemvården risken för böter. Vi har utgått från den tanke som nu gäller parkerings­tillstånd för funktionsh­inder, att man får rätt till ett parkerings­tillstånd som kommunerna utfärdar.

Enligt de nya bestämmels­erna skulle personalen inom hemvården få parkera också på gator där parkering är förbjuden med trafikmärk­ena Parkerings­förbud eller Parkerings­förbudszon.

På gårdsgator skulle hemvården vid behov också kunna parkera där det inte finns en målad parkerings­ruta.

Tillstånde­t kan utfärdas åt hemvårdspe­rsonal oberoende om de är offentligt eller privat anställda.

– Vi gör inte skillnad mellan tjänstelev­erantörer, det här är något som ska hjälpa klienterna att få sin service, säger Sanna Marin.

Parkerings­tillstånde­t hjälper däremot inte på husbolagen­s områden. Där kommer lagen inte in, och Marin säger att man i stället kan göra husbolagen medvetande med hjälp av en allmän rekommenda­tion att reservera parkering för hemvårdens fordon.

Förslaget är nu på remiss. Det ska nå riksdagen i december, och målet är att ändringen träder i kraft samtidigt som resten av vägtrafikl­agen, som redan antagits, den 1 juni 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland