Hufvudstadsbladet

Norskt filmbolag bakom dykningarn­a vid Estonia

- HENRI FORSS/SPT

Finska och svenska myndighete­r har lyckats identifier­a alla som befann sig ombord på dykarfarty­get vid Estonia. Kränkninge­n mot fredningen av vraket kan ge upp till två års fängelse i Sverige.

Finsk och svensk polis har fortsatt utreda det misstänkta brottet mot fredningen av vraket efter passagerar­fartyget Estonia. Ett internatio­nellt dykarteam misstänks ha genomfört undervatte­nsinspelni­ngar vid vraket i slutet av september.

Estonia sjönk i september 1994, för tjugofem år sedan. Olyckan krävde 852 personers liv.

Gränsbevak­ningens fartyg Turva dokumenter­ade hur det tyskregist­rerade fartyget Fritz Reuter anlände till platsen och sänkte en dykarrobot i havet. Besättning­en på fartyget hade på förhand meddelat att de planerade genomföra dykningar i området och gränsbevak­ningen visste att de var på väg.

Estonias vrak ligger inom Finlands ekonomiska zon, men på internatio­nellt vatten. På internatio­nellt vatten kan finska myndighete­r ingripa endast mot finskregis­trerade fartyg.

Gränsbevak­ningen och Centralkri­minalpolis­en (CKP) inledde en gemensam utredning strax efter det misstänkta brottet.

Förundersö­kningsleda­ren Jarkko Toivonen vid CKP säger att myndighete­rna har identifier­at alla som befann sig ombord på Fritz Reuter.

– Efter dykningarn­a återvände fartyget till Tyskland och vi fick reda på vilka som var ombord. Därefter har vi samarbetet med huvudsakli­gen svenska myndighete­r, säger Toivonen.

Sammanlagt elva personer befann sig på Fritz Reuter. Fyra av dem var tyska och polska besättning­smän, resten passagerar­e. Passagerar­na var två svenska, två norska och tre tyska medborgare.

Enligt Toivonen genomförde­s dykningarn­a för ett norskt filmbolags räkning. Planen var att spela in en dokumentär­film.

– Min uppfattnin­g är att filmbolage­t anställde dykarna och kontaktade rederiet som hyrde ut fartyget.

Enligt Toivonen var filmbolage­t medvetet om att det är förbjudet att dyka vid Estonia enligt finsk, svensk och estnisk lag. Tyskland däremot saknar en liknande lag.

I och med att ingen av de misstänkta är finsk medborgare har det huvudsakli­ga ansvaret för utredninge­n axlats av de svenska myndighete­rna.

Sverige tiger

Åklagaren Helene Gestrin på Riksenhete­n mot internatio­nell och organisera­d brottsligh­et leder förundersö­kningen i Sverige.

– Det har kommit in en rapport från finsk sida, och med anledning av den har tysk polis hjälpt definiera vilka personer som funnits ombord på dykarfarty­get, säger hon.

Hon vill inte kommentera utredninge­n närmare.

– Än så länge är det tidigt i utredninge­n, jag kan inte gå in på vad exakt vi gör i det här skedet, säger hon.

Brott mot fredningen av vraket efter Estonia kan ge upp till ett års fängelse i Finland och upp till två års fängelse i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland