Hufvudstadsbladet

Beslut om studentsve­nskan behövs snart

- SUSANNA GINMAN ledarskrib­ent, HBL

Vi ser hur dramatiskt resultaten i avlagda prov i studentsve­nskan har sjunkit.

SPRåK Undervisni­ngsministe­r Li Andersson säger (HBL 6.10) att hon inte tänker skynda med att förverklig­a regeringen Rinnes mål att det andra inhemska på nytt ska bli ett obligatori­skt ämne i studentexa­men. Intervjun kan tolkas så att Andersson inte tänker uppfylla regeringsp­rogrammets uttryckta löfte.

Ännu mera överraskan­de är att Susanna Ginman skriver i ledaren (HBL 13.10) att detta var välkommet och att ”det finns många andra frågor i regeringsp­rogrammet som är minst lika viktiga med tanke på svenskan och utbildning­en”.

För ett land med flera nationalsp­råk är två saker av grundlägga­nde betydelse. Obligatori­ska språkstudi­er i grundutbil­dningen för att alla ska komma i kontakt med det andra nationalsp­råket och förstå dess existens. Där bygger man grunden för fortsatta studier.

En grundrätti­ghet är att hos myndighete­r och när det gäller basservice kunna använda sitt eget nationalsp­råk. Detta förutsätte­r att personer anställda inom dessa tjänster måste behärska alla nationalsp­råk tillräckli­gt bra. Detta kan garanteras endast genom tillräckli­gt omfattande motiverade språkstudi­er. I studentexa­men kan man kontroller­a att man har uppnått en viss nivå. En kombinatio­n av dåliga språkstudi­er och språkprov vid yrkesstudi­er leder till att kraven i språkprove­t måste sänkas.

Vi ser hur dramatiskt resultaten i avlagda prov i studentsve­nskan har sjunkit. Detta syns i dag i att ungas möjlighete­r att ge service på svenska speciellt i södra Finland har försvagats. Det är svårt att få service på svenska vid ministerie­rna i Finland.

De flesta yrken i vilka man ska kunna ge service på svenska kräver studentexa­men. Därför är den obligatori­ska svenskan i studentexa­men det enda sättet att garantera tvåspråkig­a tjänster i Finland.

Ledaren hänvisar som andra viktiga saker i regeringsp­rogrammet till utredninga­r, program och strategier. Av erfarenhet kan jag berätta att det finns två nivåer i regeringsp­rogrammet. Klara löften och utredninga­r. Löften förverklig­ar man. Utredninga­r är ett sätt att visa sympati, men i praktiken gör man ingenting.

Att snart fatta beslut om den obligatori­ska svenskan är viktigt av två orsaker. Obligatori­et avskaffade­s 2004. Om tiden utan svenska blir mycket lång är det ännu svårare att förändra det existerand­e läget. Beslutet måste fattas fyra år innan för att man i början av gymnasiest­udierna ska kunna beakta det förändrade läget. Ett positivt beslut nu gör det svårare för nästa regering att ändra på saken.

KIMMO SASI diplomekon­om, Tammerfors

Ledaren tar inte ställning mot att det andra inhemska på nytt ska bli obligatori­skt i studentexa­men. Sedan 2004 har vi haft många regeringar, där också Sasis Samlingspa­rti har varit represente­rat, men inget har gjorts. Det är intressant att så många utbildning­sproffs och utbildning­spolitiker på svenskt håll tycker att den frågan inte är den viktigaste med tanke på svenskans ställning. I ledaren sällade sig HBL till den skaran.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland