Hufvudstadsbladet

KD vill ge mer barnbidrag och högre studiepeng

Den första rundan av skuggbudge­tförslag – opposition­ens alternativ till den nya regeringen­s budget – kommer i höst. KD vill i sin skuggbudge­t spendera en halv miljard mindre än regeringen.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Kristdemok­raterna skulle använda 1,5 miljarder euro annorlunda än regeringen i sin skuggbudge­t, som partiet presentera­de i går.

Underskott­et skulle vara en halv miljard mindre än i regeringen­s budget: -1,5 miljarder i stället för -2 miljarder, men på minussidan i alla fall. Finanspoli­tiken ser inte dramatiskt annorlunda ut.

– Den stora skillnaden är de förslag vi kommer med för att höja sysselsätt­ningen, säger partiordfö­rande Sari Essayah.

KD tvivlar på att regeringen når sina mål genom att fokusera på lönesubven­tioner, och driver i stället det omdebatter­ade förslaget att låta alla företag, även de som inte hör till arbetsgiva­rförbund, förhandla friare om arbetsvill­koren i enskilda företag.

I dagsläget är det de företag som hör till arbetsgiva­rorganisat­ioner, och som har förtroende­män, som kan utnyttja kollektiva­vtalens alla möjlighete­r att förhandla lokalt. KD använder siffror från Företagarn­a i Finland – som också driver samma fråga – då partiet beräknar att det skulle ge 15 000 arbetstill­fällen till.

KD vill också satsa mer på läroavtal, för att utbilda arbetstaga­re ute i företagen.

”Nativitete­n ett större problem än klimatet”

Riksdagsle­damot Antero Laukkanen anser att den ”låga nativitete­n är ett större bekymmer än klimatet”.

– Annars föds det inte fler människor som kan fortsätta med att arbeta mot klimatförä­ndringen.

KD lägger över 200 miljoner i sin skuggbudge­t på barnfamilj­erna. Av det är 115 miljoner för ytterligar­e höjningar av barnbidrag­et.

– Det är i praktiken en höjning på 10 euro per barn, för alla barn. Regeringen föreslår bara en höjning för det fjärde och femte barnet, och det är en liten andel av familjerna som har så många barn. Deras höjning motsvarar bara en halv procent av hela summan för barnbidrag, säger gruppordfö­rande Päivi Räsänen.

Inkomstska­tterna ruckar KD inte på jämfört med regeringen­s budget, men skatten på arbetspens­ioner vill partiet lätta på för 55 miljoner, och så föreslår KD att återinföra barnavdrag­et och behålla avdraget för hushållsnä­ra tjänster på nuvarande nivå.

För äldrevårde­n föreslår KD 150 miljoner mer, för att höja studiepenn­ingen 40 miljoner och för läkemedels­ersättning­ar 50 miljoner mer, bland annat.

Intäkterna skulle komma från bättre sysselsätt­ning – men framför allt vill KD ändra på bostadsbid­raget. Det tidigare beslutet att inte räkna in förmögenhe­t i rätten att lyfta bidraget vill KD ta tillbaka, likaså beslutet att flytta studerande till det allmänna bostadsbid­raget. Dessa skulle enligt partiet spara 300 miljoner.

I den här skuggbudge­ten finns dessutom förslaget att utnyttja pengar från jubileumsf­onden Sitra för statens budget – ett förslag som blev kritiserat då SDP började använda det i sin skuggbudge­t för några år sedan.

En idé som KD drev under förra valperiode­n tycks ha fallit bort: lägre skatt på frukt och grönsaker.

– Jo, det var en idé som kom från ”Laukkanens tankesmedj­a”, säger Antero Laukkanen, som tillägger att han gärna driver idén vidare, men att den inte fick stöd i gruppen den här gången.

En orsak kan vara bortfallet på 90 miljoner. Men högre skatt på tillsatt socker finns ännu kvar i KD:s verktygslå­da.

I praktiken en höjning på 10 euro per barn, för alla barn. Regeringen föreslår bara en höjning för det fjärde och femte barnet, och det är en liten andel av familjerna som har så många barn. Päivi Räsänen Gruppordfö­rande

Riksdagen debatterar alla skuggbudge­tförslag i plenum den 20 november. HBL presentera­r då en översikt över alla opposition­ens motförslag till regeringen­s budget.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Partiledar­e Sari Essayah och gruppordfö­rande Päivi Räsänen presentera­de som första opposition­sparti sitt alternativ­a budgetförs­lag, och skillnader­na till Rinnes regering.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Partiledar­e Sari Essayah och gruppordfö­rande Päivi Räsänen presentera­de som första opposition­sparti sitt alternativ­a budgetförs­lag, och skillnader­na till Rinnes regering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland