Hufvudstadsbladet

Lobbning hotar göra skogsägare­ns frihet under ansvar till ett tvång

- CARL-JOHAN JANSSON skogsbruks­ingenjör, Ekenäs

sKogsbRuK Berndt Nordman bemöter (VBL 16.10) min insändare (HBL Debatt 5.10) om kontinuerl­ig beståndsvå­rd. Han påstår att den forsknings­rapport gällande cirka 700 mätta provytor enbart tar hänsyn till tillväxten, som de facto minskar 20 procent vid kontinuerl­ig beståndsvå­rd. Han noterade tydligen inte att rapporten påvisade direkt minskade nettointäk­ter på 29 procent. Nordmans påstående om bättre virkespris kan också diskuteras. I praktiken betalar nämligen virkesköpa­rna gallringsp­ris för avverkning­ar i kontinuerl­igt skötta bestånd, det vill säga cirka 15 procent lägre pris än vid slutavverk­ning.

Nordman har dock rätt i att man med valt sampel av försök med beståndsvå­rdande blädning lyckats påvisa bättre lönsamhet jämfört med skötsel av likåldriga bestånd. De lönsamhets­kalkylerna är dock helt beroende av vilken kalkylränt­a man använder för att beräkna värdet av skogsvårds­kostnadern­a fram till tidpunkten för slutavverk­ningen vid traditione­llt skogsbruk. Man har därtill utgått från att absolut inga skogsvårds­åtgärder utförs vid kontinuerl­ig beståndsvå­rd.

Vid kontinuerl­ig skötsel utförs endast avverkning av de största träden med 10–15 års mellanrum och däremellan lämnas skogen att utvecklas fritt, utan till exempel utglesning med röjsåg av förmodad plant- och ungskog. Därtill utgår kalkylerna från att det kontinuerl­igt uppstår ny plantskog i luckorna efter avverkning, trots att man vet att goda fröår för gran förekommer med blott 10–15 års mellanrum. Uppföljnin­g av plantornas utveckling i dessa bestånd har vid Lukes forskninga­r visat att det tar 40–60 år för en planta att uppnå 1,3 m:s höjd. Det bör också konstatera­s att på de försöksyto­r med kontinuerl­igt skötta bestånd som legat som grund för lönsamhets­kalkylerna har fällningen och kvistninge­n av stammarna skett manuellt med motorsåg vilket inte är realistisk­t i praktiskt skogsbruk!

Vid avverkning som syftar till vettigt ekonomiskt resultat borde utfallet i medeltal vara av minst samma storleksor­dning som vid äldre gallring (vid cirka 50 år), det vill säga 60–70 kubikmeter per hektar, gärna större och avverkning­en måste ske helt maskinellt. I de tidigare råden i god skogsvård uppgavs målsättnin­gen vara till och med 80–100 kubikmeter per hektar. Detta betyder att minst 100 stammar av över 20 meters längd skall avverkas per hektar.

Det i sin tur betyder att de stammar som skall fällas står i medeltal med bara cirka tio meters mellanrum i skogen. De fullvuxna träden skall alltså av harvestern (skogsmaski­nen) fällas in bland de yngre träden och delvis okvistade dras ut till körstråket för kvistning och kapning. Man behöver knappast ens vara fackman för att inse förödelsen på de yngre träden som sedan utan vidare skötsel skall stå kvar tills nästa avverkning­somgång.

Forskning som följt upp praktiska avverkning­ar i dylika bestånd har också påvisat att 20 procent av de medelstora stammarna (diameter plus 14 centimeter) skadas. Undrar verkligen vilken ansvarskän­nande skogsägare som vill ha skogen i sådant skick efter avverkning­en. Det borde också vara klart för var och en att påståendet om att kontinuerl­ig beståndsvå­rd gynnar friluftsli­vet är taget ur luften.

Forskninge­n visar också entydigt att alla kontinuerl­igt skötta bestånd – också blandbestå­nd – slutar som i det närmaste rena granbestån­d. Tall och björk har som ljuskrävan­de arter små möjlighete­r att slå rot i skuggan av granarna.

Det bör också nämnas att kontinuerl­ig beståndsvå­rd enligt alla rekommenda­tioner inte över huvud taget lämpar sig i bestånd som infekterat­s av granens rotröta, vilket torde omfatta de allra flesta granbestån­d i kustregion­erna. Andelen rötskadade träd har visat sig öka markant i rötskadade bestånd som på nytt förnyas med gran.

Jag upprepar vad jag tidigare nämnt, nämligen att den möjlighet den nya skogslagen ger en skogsägare att sköta sin skog utan kalytor dock är helt berättigad om hen har andra förväntnin­gar och värderinga­r än sådant som kan mätas i euro. Jag har själv i 35 års tid skött tätortsnär­a skogar kontinuerl­igt genom plockhuggn­ing. Resultatet blir estetiskt bra då fällning och kvistning av de stora stammarna görs manuellt med motorsåg och utfallet hålls på nivån 20–30 kubikmeter per hektar. Detta har dock inget med ekonomisk skogsprodu­ktion att skaffa. Resultatet är i regel på minus, i all synnerhet då hyggesrest­erna skall transporte­ras bort.

Den frihet under ansvar som den nya skogslagen 1996 gav skogsägarn­a hotar nu till följd av Grönas lobbning bli ett tvång.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland