Hufvudstadsbladet

Lukas Lundin är en av landets yngsta

– Jag skulle säga att jag är en vanlig kille med ett ovanligt jobb och ett ovanligt intresse för politik, säger Ekenäsbörd­ige Lukas Lundin om sig själv.

- TEXT & FOTO: SOFIA WESTERHOLM / SPT

Med ett ovanligt intresse för politik säger han sig vara socialdemo­krat ut i fingerspet­sarna. Med ett ovanligt jobb syftar 20-åringen Lundin på att han sannolikt är en av landets yngsta chefredakt­örer.

Lundin har sedan juni fungerat som tf chefredakt­ör för den socialdemo­kratiska partitidni­ngen Arbetarbla­det. Han vikarierar för Johan Kvarnström som i våras blev invald i riksdagen och därmed valde att ta tjänstledi­gt för hela den pågående mandatperi­oden.

– För ett år sedan trodde jag aldrig att jag skulle vara här i dag. Jag hade då precis flyttat till Uppsala för att börja studera där, berättar Lundin.

Efter vårens riksdagsva­l stod det klart att Kvarnström behövde en ersättare i rollen som chefredakt­ör och Lundin fick då erbjudande­t att ta över jobbet.

– Jag insåg snabbt att jag ville tacka ja. Det här är en fantastisk chans för mig som verkligen älskar att skriva. Skrivandet är och har alltid varit lite som terapi för mig.

Omgivninge­ns tvivel sporrar

Då Lundin tog emot vikariatet, valde han att ta emot det för endast ett år. Tanken var då bestämt att han sedan skulle återvända till Uppsala för att fortsätta med studierna. Nu, snart fem månader senare, är det en mer tveksam Lundin som blickar in i framtiden.

– Jag skulle ljuga om jag sade att jag inte har funderat på att fortsätta med jobbet, om chansen ges mig. Men något det senaste året har lärt mig är att det inte lönar sig att planera så mycket på förhand, så jag får se i vår, säger Lundin.

En annan sak Lundin på sistone fått lära sig är att våga stå på sig och tro på sig själv, även om han är märkbart yngre och mer oerfaren än många av dem han jobbar med.

– Visst får man reaktioner av andra ibland som kanske tycker att man inte är helt redo för ett jobb som detta i min ålder. Klart att det inte är kul att få de reaktioner­na, men samtidigt sporrar de mig.

Är du redo för jobbet?

– Jag är bekväm i rollen och jag har varit aktiv både runt tidningen och inom rörelsen länge. Och som sagt, jag sporras av att få motbevisa dem som tror att jag inte är redo. Jag är redo och jag vill visa att jag klarar av det.

Jubileumst­idning kräver jobb

Det blev ingen mjukstart för Lundins del då han inledde arbetet i juni. Arbetarbla­det fyller hundra år i år och för att fira hundraårin­gen ska ett nummer av tidningen ges ut i pappersfor­m. Papperstid­ningen

publiceras i samband med Finlands svenska socialdemo­kraters kongress den 26 oktober.

– Det är jätterolig­t att få publicera en tidning i pappersfor­m. Det har varit en ständig önskan speciellt från äldre läsare sedan tidningen övergick till nätet år 2010, säger Lundin.

Det är en mycket nöjd och lättad chefredakt­ör som nyligen skickat i väg tidningen till tryckeriet. Att styra ihop allt och göra en papperstid­ning har inneburit en hel del arbete för Lundins del.

– Jag har jobbat mer än folk tror. Människor som inte har erfarenhet av journalist­iskt arbete tror ofta att det är lätt att skriva ihop en tidning, men det är verkligen ett tidskrävan­de arbete.

Efter en lång och hektisk arbetsdag finns det ändå två saker som alltid fungerar bra som återhämtni­ng: fotboll och musik.

– Musiken är ett enormt intresse för mig, ett intresse jag fått med mig hemifrån. Det bästa jag vet efter en lång dag är att komma hem och slänga på en LP-skiva. Då kan jag koppla av helt och hållet.

Visst får man reaktioner av andra ibland som kanske tycker att man inte är helt redo för ett jobb som detta i min ålder.

 ??  ?? Att skriva ihop en tidning är mer tidskrävan­de än många tror, säger Arbetarbla­dets chefredakt­ör Lukas Lundin.
■
Att skriva ihop en tidning är mer tidskrävan­de än många tror, säger Arbetarbla­dets chefredakt­ör Lukas Lundin. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland