Hufvudstadsbladet

Vi har inte lärt oss att vara tacksamma

- RAFAEL HELLSTEN skatteexpe­rt, Tavastehus

INVANDRING Jag skriver några rader om invandring och vår historia angående insändaren av Sara Avdi-Elshani (HBL Debatt 18.10).

Jag hör till den finskspråk­iga (tvåspråkig minoritet) majoritete­n, men jag har i vår historia sett rasistiska och diskrimine­rande egenskaper – särskilt bland arbetsgiva­rna redan många decennier innan invandring­en kom i gång.

Arbetsgiva­rna har alltid diskrimine­rat för gamla, för unga, för välutbilda­de och i allmänhet dem som inte hör till gruppen av medelfinlä­ndare. Jämställdh­et mel

lan män och kvinnor är ganska nytt för dem och de har redan praktisera­t rasism och fördomar över hundra år mot vår historiska minoritets­grupp, romerna. Just nu (21.10) har man publicerat forskning kring rekryterin­g. Om man vill få en inbjudan till en rekryterin­gsintervju är det bäst att ha ett genuint finskt namn.

Vi behöver invandring, kanske vi erkänner det, men det får aldrig kosta för mycket. Det är alldeles för dyrt att lära invandrarn­a och deras barn våra två inhemska språk. Men om vi tar emot (och behöver) invandrare och arbetskraf­t har vi en plikt att försörja dem bra. Integratio­nsutbildni­ngar har konkurrens­utsatts för att spara

pengar, men kvaliteten kan då inte vara så bra som möjligt.

Vi har haft en jämställd utbildning i alla regioner, och för rika och fattiga, men nu kan vi se att universite­tsstuderan­de mer och mer kommer från familjer i högre sociala klasser. Man kan i sammanhang­et tänka på möjlighete­rna för invandrarn­a och deras barn om de inte har bra språkkunsk­aper och ingen uppmuntrar dem att försöka gå framåt. Mångsidiga och välutbilda­de människor (från alla kulturer och sociala klasser) är nästan det enda hoppet som vi alla har för en bättre framtid i samhället (och ekonomin).

Jag påstår i alla fall att våra lärare i grundskola­n och i

daghemmen är vidsynta och att de har världens bästa utbildning. Svårighete­rna för invandrarn­a börjar redan i språkutbil­dningen. De mest rasistiska dragen möter vi alla i arbetslive­t senare.

Kan vi vara tacksamma för invandrarn­a och deras alla resurser? Kan vi vara tacksamma över huvud taget? Det är att hoppas för mycket. Vi finnar har inte lärt oss att tacka varandra och be om ursäkt.

”Integratio­n är en långsiktig process”. Ja, kanske vi finnar kan lära oss. Vi är dock mycket långsamma och lugna, men bra elever.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland