Hufvudstadsbladet

Lägger av på grund av Johaug

Nathalie von Siebenthal lägger av som 26-åring – delvis på grund av att Therese Johaugs comeback förändrat skidsporte­n.

- Längdåknin­g MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Det var många som blev förvånade då den schweizisk­a skidstjärn­an Natalie von Siebenthal meddelade att hon avslutar karriären som 26-åring. Nu framkommer det att en av orsakerna var norskan Therese Johaugs comeback.

Johaug gjorde comeback förra säsongen efter en nästan två år lång avstängnin­g för dopning. Hon var suverän – och hon lade sin prägel på varenda lopp hon deltog i. Masstarter­na i VM i Seefeld var ett exempel, då Johaug direkt splittrade fältet.

– Johaugs comeback förändrade loppen väldigt mycket. Hon sätter i gång ett enormt tempo direkt från start. Det upplägget som Johaug står för och som påverkar hela fältet, passar inte för Nathalie, säger Schweiz landslagst­ränare Peter von Allmen till Dagbladet.

– Det var hennes problem förra vintern. De svaga resultaten tärde på hennes motivation.

Då Johaug åkte fast i ett dopningste­st var von Siebenthal kritisk. Hon trodde inte på Johaugs förklaring om att hon fått i sig en steroid via en läppsalva.

– Jag kan inte tro henne. Det märkliga är att hon inte blev dopningste­stad mellan maj och september. Det är otroligt. Och då hon en gång blev testad, var testet positivt. Så skyller hon på solkräm. Nej, det tror jag inte på, sade Nathalie von

Siebenthal till Basellands­chaftliche Zeitung.

– Själv blev jag testad tjugo gånger under samma period. Jag blev till och med testad två gånger inom ett dygn under ett höghöjdslä­ger.

Senare medgav von Siebenthal att hon kanske tog i en aning. I en intervju med Dagbladet backade hon.

– Therese har varit en stor förebild för mig. Någon som alla unga skidåkare ser upp till. Det är trist att detta har skett. Det är inte bra för skidsporte­n. Jag hoppas hon är oskyldig och kommer tillbaka.

Först Antidoping Norge, och sedan idrottens internatio­nella skiljedoms­tol Cas, bedömde att Johaug fått i sig ett förbjudet dopningspr­eparat oavsiktlig­t. Johaug blev avstängd i 18 månader. Efter sin comeback var hon nästan oslagbar i alla distanslop­p.

Nathalie von Siebenthal var senaste vinter sjua på 30 km fritt i VM i Seefeld – ett lopp som också vanns i överlägsen stil av Johaug. Som bäst var hon fyra i VM i Lahtis på 15 km skiathlon. Hon har också vunnit guld och brons i U23-VM (2015). Nu vill hon hjälpa sina föräldrar på deras bondgård i Alperna.

– Beslutet att ta en paus i våras var mycket viktigt för mig. Under hösten kände jag mig redo för att fortsätta träna för fullt. Men efter ett par dagar tvingades jag medge att varken min kropp eller mitt sinne ville fortsätta. Jag är övertygad om att det var rätt beslut att sluta med profession­ell sport, säger von Siebenthal.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Nathalie von Siebenthal var fyra i VM i Lahtis.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Nathalie von Siebenthal var fyra i VM i Lahtis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland