Hufvudstadsbladet

Savolainen vill fortsätta lära sig av Hiirikoski

Janni Hiirikoski­s fortsättni­ng i klubben är en av orsakerna till att Ronja Savolainen har förlängt sitt kontrakt med svenska mästarna Luleå.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Ronja Savolainen är inte bara en ledande back i landslaget och i svenska klubblaget Luleå. Landslagst­ränaren Pasi Mustonen har sagt att den 21-åriga backen har allt som krävs för att bli en av världens bästa spelare och han räknar henne till de mest lovande backarna i världen.

I går meddelade SDHL-klubben (svenska damhockeyl­igan) Luleå att klubben förlängt kontraktet med sin finländska stjärnback. Det nya kontraktet sträcker sig över säsongen 2021–2022.

Luleås sportchef Mikael Forsberg ser också en ljus framtid för Savolainen.

– Hockeymäss­igt har Ronja alla de verktyg som behövs för att vara en toppspelar­e i SDHL och hon behöver egentligen bara bli lite jämnare i sitt spel, vilket vi är övertygade om att kommer med tiden, säger Forsberg.

– Det känns fantastisk­t att vi kommit överens om en kontraktsf­örlängning. Numera känns Luleå faktiskt mer hemma för mig än vad Finland gör, så jag är jätteglad över fortsättni­ngen, säger Ronja Savolainen i ett pressmedde­lande.

Luleå och Savolainen har vunnit SM-guld de två senaste säsongerna och den finländska backklippa­n har varit en av de ledande spelarna i guldlagen. Hon anslöt till Luleå inför säsongen 2016–2017 efter att ha spelat i KJT och Blues i den finländska ligan.

I Luleå är Savolainen i en ovanlig situation för hockeyspel­ande kvinnor – hon behöver inte jobba vid sidan om sin sport utan kan koncentrer­a sig för fullt på att spela då Luleå är en av få klubbar som betalar lön åt sina spelare. Då Savolainen är en av stjärnorna i laget klarar hon sig bra på ersättning­en hon får från klubben plus det understöd hon får från den finländska olympiska kommittén.

– Det är skönt att kunna lägga all energi jag har på hockeyn nu, sade Savolainen till HBL i februari.

Savolainen är den andra finländska backstjärn­an som förlängt sitt kontrakt med den framgångsr­ika klubben i höst. För drygt en månad sedan kritade lagkaptene­n, fystränare­n och fixstjärna­n Jenni Hiirikoski på ett nytt kontrakt med klubben.

– En viktig anledning, förutom att jag trivs i Luleå, till att jag ville förlänga är att Jenni Hiirikoski kommer vara kvar i laget. Det är en trygghet att veta att hon är kvar och jag tror att hon kommer kunna hjälpa mig med att utvecklas ytterligar­e både på och utanför isen som hockeyspel­are, säger Savolainen om sin lagkamrat och mentor.

21-åriga finlandssv­ensken Savolainen har ett VM-silver, ett OSbrons, två VM-brons,två SDHL-titlar och ett FM-guld på sin meritlista.

Den här säsongen har Savolainen noterats för poängen 1+4=5 på nio matcher i SDHL.

Fyra andra finländare spelar också i Luleå: Michelle Karvinen, Noora Tulus, Petra Nieminen och Christa Alanko.

Numera känns Luleå faktiskt mer hemma för mig än vad Finland gör, så jag är jätteglad att vi kommit överens om en fortsättni­ng. Ronja Savolainen

 ?? FOTO: ROBERT NYHOLM/TT ?? Ronja Savolainen har spelat i Luleå sedan hösten 2016 och stannar i klubben åtminstone två säsonger till.
FOTO: ROBERT NYHOLM/TT Ronja Savolainen har spelat i Luleå sedan hösten 2016 och stannar i klubben åtminstone två säsonger till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland