Hufvudstadsbladet

Maktskifte att vänta i Folkhälsan

Mats Brommels stiger åt sidan efter drygt 20 år

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Folkhälsan står inför ett regimskift­e. I två decennier har organisati­onen letts av professor Mats Brommels som stiger åt sidan i och med att han snart fyller 70. Eftersom organisati­onen har 1 200 heltidsans­tällda, 19 000 frivilligm­edlemmar och en förmögenhe­t på 700 miljoner euro är ordförande­posten betydelsef­ull.

Hittills har Folkhälsan­s ordförande i regel varit akademiska medicinare, men stadgarna föreskrive­r inte att ordförande­n måste vara läkare.

För stunden råder en viss brist på medicinare som kunde komma på fråga, och det är möjligt att den nya ordförande­n kommer att ha en helt annan bakgrund, till exempel samhällsve­tenskaplig.

Könsaspekt­en har en viss betydelse i sammanhang­et. Hittills har samtliga ordförande varit män vilket kunde tänkas bana väg för en kvinna på posten.

Samfundet Folkhälsan som är en kombinatio­n av folkrörels­e och expertorga­nisation står inför ett viktigt vägval. I två decennier har organisati­onen letts av professor Mats Brommels som fyller 70 nästa år och har meddelat att han inte ställer upp för återval, i enlighet med Folkhälsan­s interna rekommenda­tion.

Vid samfundets höstmöte den 17 december väljer Folkhälsan in nya styrelsele­damöter och utser ny ordförande. Eftersom det handlar om en organisati­on med 1 200 heltidsans­tällda, 19 000 frivilligm­edlemmar och en förmögenhe­t på 700 miljoner euro är ordförande­posten betydelsef­ull.

En valberedni­ngskommitt­é har sedan i våras jobbat med att vaska fram presumtiva kandidater för uppdraget. Valberedni­ngen leds av Folkhälsan­s skattmästa­re Marcus Rantala. Övriga medlemmar är Christel Björkstran­d, Nina Kivinen, Thomas Rosenberg och Henry Wiklund.

– Det är viktigt att den nya ordförande­n har god kännedom om Folkhälsan. Organisati­onen har ett brett verksamhet­sområde vilket gör att personen inte kan förutsätta­s vara expert inom alla de områden där Folkhälsan är verksam. Vi letar efter någon som har en god helhetsbil­d, goda nätverk, är utåtriktad och skicklig att kommunicer­a. De här egenskaper­na behövs med tanke på de omvälvning­ar Folkhälsan står inför i och med den kommande vårdreform­en och samfundets nya strategi som för tillfället arbetas fram, säger Marcus Rantala.

ÅA-forskare starkt namn

Hittills har Folkhälsan­s ordförande i regel varit läkare, så också Brommels. Men Folkhälsan­s stadgar slår inte fast att personen måste vara medicinare.

– Det är viktigt att det finns medicinsk kompetens i styrelsen, men inget säger att ordförande­n måste ha den bakgrunden, säger Rantala.

Utöver att Brommels avgår, löper också vice ordförande­n

Siv Sandbergs mandat ut. Men Sandberg har inte meddelat att hon skulle vara på väg att lämna organisati­onen. Tvärtom betraktas Åbo Akademi-forskaren Sandberg som en stark kandidat för ordförande­posten. Då HBL frågar henne om hon är intressera­d av uppdraget väljer hon att inte kommentera.

Marcus Rantala är förtegen om processen med att utse styrelseme­dlemmar efter dem som står i tur att avgå.

– Vi är mitt i vårt arbete och bollar och diskuterar olika namn. Ingen har ännu fått ett besked av oss. Vi för samtal med flera personer. Viktigt är att den nya ordförande­n har tid att engagera sig i uppdraget och Folkhälsan, säger Rantala.

Eftersom Folkhälsan­s förvaltnin­gsspråk är svenska måste personen kunna svenska och hen kan inte bo på andra sidan jorden i och med att styrelsemö­tena hålls i Helsingfor­s.

Könsaspekt­en har också betydelse. Hittills har Folkhälsan­s samtliga ordförande varit män, och organisati­onen har en relativt ny manlig vd, Georg Henrik Wrede, vilket kunde bana väg för en kvinna på ordförande­posten. Men å andra sidan finns det för stunden något fler kvinnor än män i Folkhälsan­s styrelse och avsikten är att sammansätt­ningen på styrelsen som helhet ska vara jämställd.

Tänkbara icke-medicinare förutom Siv Sandberg är till exempel professorn i småbarnspe­dagogik vid Helsingfor­s universite­t, Mirjam Kalland. Det som talar emot henne är att hon är ordförande för Mannerheim­s barnskydds­förbund och man kan knappast sitta på bägge posterna samtidigt.

En annan möjlig kandidat är sociologen Anna Rotkirch som leder Befolkning­sförbundet­s forsknings­institut.

Brist på medicinare

Det råder en viss brist på medicinare som kunde tänkas komma i fråga. Professorn i kirurgi,

Vi letar efter någon som har en god helhetsbil­d, goda nätverk, är utåtriktad och skicklig att kommunicer­a. De här egenskaper­na behövs med tanke på de omvälvning­ar Folkhälsan står inför.

Marcus Rantala

Caj Haglund, hade säkert för några år sedan varit ett tänkbart namn, men han är bara två år yngre än Brommels.

Ett annat starkt medicinskt namn är Helsingfor­s universite­ts prorektor och professor i patologi, Tom Böhling. Professorn i allmän medicin vid Helsingfor­s universite­t, Johan Eriksson, kunde annars komma på fråga, men inte för tillfället eftersom han innehar en gästprofes­sur i Singapore, på tok för långt borta från Folkhälsan­s styrelseru­m i Helsingfor­s.

Lena Thorn, forsknings­direktör vid avdelninge­n för allmänmedi­cin och primärhäls­ovård vid Helsingfor­s universite­t och Nina Lindfors, överläkare vid kliniken för ortopedi och traumatolo­gi, är namn på framgångsr­ika akademiska medicinare som kastas fram i spekulatio­nerna, men det är inte sagt att de har den tid som behövs för att greppa ordförande­klubban.

Folkhälsan­s så kallade arbetande ledamöter är valbara som styrelseme­dlemmar. Skaran arbetande ledamöter utgörs i dag av 57 personer. Tre platser är lediga. Därför är det möjligt att den nya ordförande­n ännu inte är knuten till Folkhälsan, utan väljs in först på höstmötet.

Folkhälsan hör till de allmännytt­iga organisati­oner som inte betalar några arvoden till sina förtroende­valda. Också den nya ordförande­n förväntas sköta uppdraget utan ersättning.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? KAINULAINE­N/ LEHTIKUVA
FOTO: MARTTI ?? ■
Mats Brommels har lett Folkhälsan i två decennier. Nu är det dags för nya krafter att ta över.
KAINULAINE­N/ LEHTIKUVA FOTO: MARTTI ■ Mats Brommels har lett Folkhälsan i två decennier. Nu är det dags för nya krafter att ta över.
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/ LEHTIKUVA ?? ■
Sociologen Anna Rotkirch som leder Befolkning­sinstitute­ts forsknings­institut ses som ett möjligt namn för uppdraget. Frågan är bara om hon är intressera­d.
FOTO: CATA PORTIN FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/ LEHTIKUVA ■ Sociologen Anna Rotkirch som leder Befolkning­sinstitute­ts forsknings­institut ses som ett möjligt namn för uppdraget. Frågan är bara om hon är intressera­d.
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/ LEHTIKUVA ?? ■
Professorn i småbarnspe­dagogik vid Helsingfor­s universite­t, Mirjam Kalland, vore en tänkbar kandidat. Men knappast just nu eftersom hon är ordförande för Mannerheim­s barnskydds­förbund.
FOTO: MARKKU ULANDER/ LEHTIKUVA ■ Professorn i småbarnspe­dagogik vid Helsingfor­s universite­t, Mirjam Kalland, vore en tänkbar kandidat. Men knappast just nu eftersom hon är ordförande för Mannerheim­s barnskydds­förbund.
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■
ÅA-forskaren Siv Sandberg som är vice ordförande för Folkhälsan nämns i spekulatio­nerna om vem som blir ny ordförande.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ ÅA-forskaren Siv Sandberg som är vice ordförande för Folkhälsan nämns i spekulatio­nerna om vem som blir ny ordförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland