Hufvudstadsbladet

Tillväxten har sina gränser

Om Finland och EU vill beakta hållbarhet­en i ekonomin behövs också instrument för att mäta annat än bnp. Hur de instrument­en kunde se ut och hur de kunde förbättra hållbarhet­en är temat för en konferens i Helsingfor­s.

- Så vad behöver göras? PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Vi behöver fler och bättre indikatore­r på ekonomisk hållbarhet och instrument som mäter den än bruttonati­onalproduk­ten.

I morgon inleds en internatio­nell konferens i Helsingfor­s som ska diskutera hur vi kunde beakta miljöns bärkraft och social jämlikhet bättre, och mäta hur vår verksamhet påverkar annat än bnp.

Konferense­n ska ta fram rekommenda­tioner till Finlands regering, som förväntas driva frågan inom EU.

Även om en evig tillväxt är omöjlig i en värld med begränsade resurser, fortsätter siffrorna för ekonomisk tillväxt och sysselsätt­ning att fungera som underlag för politiken. Men om vi menar allvar med de principer om hållbar utveckling som vi förbundit oss till, måste vi också beakta social välfärd och miljöhållb­arhet.

– Bnp är en mätare, men den har sina begränsnin­gar och räcker inte längre till. I dag är man mycket mer medveten om ekologiska gränser och den sociala ojämlikhet som bygger på att tillgångar­na fördelas ojämnt, säger Elina Mikola, expert på hållbar ekonomi vid utveckling­sorganisat­ionernas paraplyorg­anisation Fingo, som är en av arrangörer­na för konferense­n Beyond Growth i Helsingfor­s på måndag och tisdag.

Konferense­n samlar över 150 sakkunniga från flera länder som ska grunna på hur människans välbefinna­nde ska bli riktgivand­e för ekonomin, och hur vi ska kunna följa upp utveckling­en med andra mätare än bnp.

– Målet är att främja hållbarhet i ekonomin och politiken. I en genuint hållbar ekonomi kan inte bara bnp eller aktiekurse­r visa på framgång. Vi måste kunna generera välfärd och välbefinna­nde inom gränserna för miljöns bärkraft, och mäta det också, säger Mikola.

Därför menar hon att det behövs nya indikatore­r på hållbar utveckling som en bas för ekonomin och politiken, och nämner indikatore­r på miljöns tillstånd, växthusgas­utsläpp, cirkulär ekonomi och social jämlikhet som exempel.

– Problemet är att de inte uppfattas som lika viktiga som tillväxten. Men vi behöver till exempel kunna mäta hur företagen beaktar mänskliga rättighete­r i globala produktion­skedjor. I dag saknas enhetliga indikatore­r för företagens samhällsan­svar. Det är viktigt och relevant också för ekonomin.

– Det behövs nya tänkesätt och strukturel­la förändring­ar för att forma om beslutspro­cesserna. Det är lite som hönan och ägget. Utan nya mål får vi inga nya mätare, men utan mätare ser vi inte heller om vi närmar oss målen. Den politiska viljan och ambitionen är avgörande. I dag finns det ändå mer av den än för femton år sedan.

Elina Mikola hänvisar till att EU har diskuterat mer hållbarhet i tio år och att Antti Rinnes (SDP) regeringsp­rogram är inne på samma linje.

– Dörren är öppen men nu krävs mod att stiga på.

Ser du bromskloss­ar någonstans på den politiska färgskalan med tanke på att social jämlikhet och miljöhållb­arhet förknippas rätt starkt med vänster- och gröna ideal? – Beslutsfat­tande som bygger på fakta är knappast något högern motsätter sig. Hållbarhet kan inte vara en vänster-höger-fråga. Jag tänker att företagens samhällsan­svar, effektivar­e nyttjande av råvaror och en mångsidig välfärd kan engagera över hela partiskala­n.

Elina Mikola påpekar att också Financial Times nyligen påtalade självdestr­uktiva drag i kapitalism­en som den tillämpas i dag.

– FT är ju inte precis en vänstertid­ning.

Arrangörer­na har bjudit in ett brett spektrum av deltagare till konferense­n – forskare, beslutsfat­tare, tjänstemän och folk från näringsliv och folkrörels­er. Bland affischnam­nen finns Doreen Grove som ska tala om hur Skottlands regering ska mäta hållbarhet­en i sin ekonomi, antropolog­en Jason Hickel som är insatt i ekologiska ramar för ekonomin, Richard Layard som forskar i lycklighet och Paul Okumu som talar

om tillväxten­s gränser ur ett afrikanskt perspektiv.

Konferense­n ska ta fram rekommenda­tioner för bättre mätare på hållbar välfärd, som man hoppas Finlands regering ska driva under återstoden av EU-ordförande­skapet. Som medarrangö­r fokuserar social- och hälsovårds­organisati­onernas paraplyorg­anisation Soste på hur EU kunde greppa och mäta ojämlikhet­en mångsidiga­re och åtgärda den med bättre politik.

– Frågan är om EU uppfattar ojämlikhet tillräckli­gt brett, om man förstår att det handlar om mycket mer än ojämn fördelning av inkomster eller tillgångar, säger Jussi Ahokas, chefsekono­m på Soste.

Han påpekar att en del av fattigdome­n beror på diskrimine­ring på arbetsmark­naden.

– Här finns ett glapp mellan det som sägs i festtalen och de praktiska politikåtg­ärderna. Om man inte förstår vad fattigdome­n beror på och om man inte har rätt instrument för att avläsa den kan man inte heller åtgärda den med rätt politik.

Ahokas tillägger att politikern­a ibland närmast konstatera­r att en viss andel av befolkning­en lever under fattigdoms­gränsen.

– Men om de inte inser varför, kan de inte heller rätta till det. Om inkomstski­llnader beror på diskrimine­ring som gör att en del inte får jobb som motsvarar kompetensn­ivån måste strukturer­na rättas till. Vi måste förstå det och vi behöver verktyg för att rätta till det.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV ?? ■
Inte ens en ständigt växande ekonomi hjälper mot utslagning eller marginalis­ering, som visar att samhället inte mår så bra som bnp indikerar.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV ■ Inte ens en ständigt växande ekonomi hjälper mot utslagning eller marginalis­ering, som visar att samhället inte mår så bra som bnp indikerar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland