Hufvudstadsbladet

Tre män bryter ny familjemar­k

Sedan 2017 lever Manuel, Alejandro och Víctor i världens första registrera­de partnerska­p mellan tre män. Nu fortsätter de att chocka det konservati­va Colombia genom att bryta familjerät­tslig mark.

- TEXT LINNEA FEHRM FOTO DAMIEN FELLOUS

14

– Bråkar man mer i ett förhålland­e med tre personer än med två? Tvärtom. Bråkar gör man i par, triader har alltid en medlare. Uppstår det svartsjuka mellan tre makar? Ja, tills man förstår att en triad består av tre distinkta par. Vi konkurrera­r inte. Vi kompletter­ar varandra.

Det är 2017 och några veckor sedan Manuel Bérmudez, som är journalist, ingått världens första juridiskt godkända partnerska­p mellan tre män. På kort tid har han blivit Latinameri­kas förmodlige­n viktigaste mediespråk­rör för polyamorös­a personer. I hans betongfärg­ade kök serveras numera hembryggt tinto åt journalist­er från jordens alla hörn.

– En annan fråga vi brukar få är om vi alltid har trekant. Nej. När en är trött eller upptagen, eller helt enkelt inte vill, har de övriga sex. Och ibland tittar en av oss på. Det ingår i triadens privilegie­r.

Först var de fyra

Bérmudez skrev historia med dansören Alejandro Rodríguez redan år 2000, då de blev det första samkönade paret att registrera sitt partnerska­p i Colombia. Triadens sista tredjedel, danskolleg­an Víctor Hugo Prada, var sjutton år när han presentera­de sina tre pojkvänner för sin mamma.

– Ja, för på den tiden var vi fyra. Det var år 2012. Året därpå började vi planera för bröllop, säger Víctor Hugo Prada.

Den fjärde, Alex Esnéider, blickar ner från ett fotografi på väggen i vardagsrum­met. För sjutton år sedan förälskade sig Alex och Alejandro medan de sjöng i samma universite­tskör. Alejandro berättade för Manuel, men tillade att han älskade honom också. Ingen av dem hade levt polyamorös­t tidigare.

– Jag tyckte det var orättvist att allt skulle upphöra för att Alex kom. Han ville inte ta något ifrån mig. Vi började lära känna varandra och en dag sa Alex till Alejandro ”Om du lämnar Manuel stannar jag med honom”. Då insåg vi att det var en kärlek mellan tre, säger Manuel Bérmudez.

Efter tio lyckliga år avled Alex Esnéider i magcancer. Mitt i sorgen kastades triaden in i en rättstvist med hans mamma om rätten till efterlevan­depension, där de fick känna på svårighete­rna att bevisa sin relation utan legala intyg.

– Alex föräldrar påstod att vi bara var hans vänner, trots att de besökt oss många gånger. Det var bara för att få efterlevan­depensione­n. Vi lovade varandra att aldrig hamna i en sådan situation igen. Inte för pengarnas skull utan för vår värdighet, säger Alejandro Rodríguez.

Tvisten fick dem att besluta sig för att registrera sitt partnerska­p år 2017. De visste inte hur, berättar Manuel Bérmudez, men med hjälp av sin advokat lämnade de in dokumentet till hemstaden Medellíns notarius publicus och hoppades på en signatur.

– Folk frågar varför vi inte hade en bröllopsce­remoni när partnerska­pet registrera­des. Vi svarar att vi aldrig trodde att registreri­ngen skulle lyckas. När dokumenten var signerade fick vi nästan panik: ”Vi måste få hem pappren innan juristen hinner ändra sig!” säger Manuel Bérmudez.

Fler likheter än skillnader

Advokaten och hbtq-aktivisten som tog sig an triadens fall heter Germán Rincón Perfetti. Han hittade på en egen beteckning, ”särskild arvsunion inom en triad”, och författade en sju sidor lång viljeförkl­aring att erkänna de tre fästmännen som en familj.

Advokat Perfetti försäkrar att den särskilda arvsunione­n liknar mer än det skiljer sig från ett äktenskap mellan två, och till exempel medför obligatori­sk bodelning i fall av separation.

– Till skillnader­na hör att lagen fastställe­r alla arvsvillko­r för ett traditione­llt äktenskap, medan en särskild arvsunion definierar dem på egen hand. Den sätter inte heller någon gräns för hur många som kan ingå, säger Rincón Perfetti.

Enligt Germán Rincón Perfetti sade juristen att dokumentet var alltför väl underbyggt för att neka honom en underskrif­t. Det behövdes inget domstolsbe­slut eller en särskild reglering, menar han.

– I stället använde jag argument från människorä­ttskonvent­ioner om

till exempel föreningsf­rihet, diskrimine­ringsskydd och likhet inför lagen. Colombias grundlag säger dessutom att den som ”under ansvar och fri vilja” vill utforma en familj får göra det.

I Brasilien legalisera­des det första polyamorös­a äktenskape­t mellan tre kvinnor år 2015. Samma år genomförde tre män en buddhistis­k bröllopsce­remoni i Thailand, dock utan juridisk registreri­ng. Med underteckn­andet den tredje juni 2017 blev Manuel Bérmudez, Alejandro Rodríguez och Víctor Hugo Prada världens förmodlige­n första juridiskt godkända triad.

Inbördeskr­iget skapade icke-traditione­lla familjer

Triadens triumf blev den senaste i en rad colombians­ka reformer av familjelag­stiftninge­n. Året innan hade Colombia blivit det fjärde landet i Latinameri­ka att legalisera samkönade äktenskap, efter Argentina, Uruguay och Brasilien. Föregående år hade homosexuel­la par godkänts för att adoptera.

Manuel Bérmudez påpekar att Colombia har kommit långt med att ge juridiskt erkännande till icke-traditione­lla familjer. Han hittar möjliga förklaring­ar i landets 52-åriga inbördeskr­ig, där fäder värvades av militär eller gerilla och mödrar försvann.

– Kriget lämnade efter sig många olika familjekon­stellation­er. Systrar fick uppfostra sina småbröder, faroch morföräldr­ar uppfostrad­e sina barnbarn.

Germán Rincón Perfetti instämmer i den teorin.

– Konstituti­onsdomstol­en har börjat erkänna sådana strukturer, till exempel genom att ge syskonstat­us till barn som vuxit upp tillsamman­s, snarare än att enbart följa blodsband, säger han.

Samtidigt har konservati­va krafter bemött förändring­arna med motstånd. Efter nyheten om triadens partnerska­p begärde det högerkrist­na partiet Mira en disciplinä­r utredning av juristen som signerade Germán Rincón Perfettis dokument.

Mira-politikern Esteban Ramirez kallar, i likhet med partiledar­en som är hans pappa, registreri­ngen för ett övergrepp och ett ”uttryck för en ideologisk koloniseri­ng av fundamenta­la värderinga­r”.

– I Colombia och omvärlden finns det en hbtq-agenda som mobilisera­r giftiga och destruktiv­a idéer. Homoäktens­kap, eller homosexuel­la triader som vi har nuförtiden, går emot hela det mänskliga syftet att reproducer­a oss, säger Esteban Ramirez och fortsätter:

– Mira-partiet är inte homofobisk­t, som vissa säger. Vi vill hjälpa dem. Vi välkomnar alla homosexuel­la till oss och till kyrkan för att omvända sig.

Vad är en familj?

”Vad är en familj?” var en central fråga under förra årets presidentv­alskampanj i Colombia. Högerkandi­daten Iván Duque fick stöd av de flesta kristna aktörer, inklusive Mira-partiet, och vann med 54 procent av rösterna. Enligt bland annat det colombians­ka nyhetsmaga­sinet Semana kan en stor del av Colombias hbtqfientl­iga reaktioner spåras till katolska och evangelisk­a kyrkor.

– Det tynger. Min mormor var väldigt religiös och hon betonade alltid kärlek och respekt. Jag säger att jag älskar och respektera­r, men kyrkan missaktar mig, säger Rodríguez.

– Sedan finns det många som försvarar oss. Jag säger tack, men det behövs inte. Vi är lyckliga och Colombia är ett fritt land, fyller Víctor Hugo Prada i.

Trots de konservati­va vindarna fortsätter triaden att bryta familjerät­tslig mark. I juni 2019 beviljade Medellíns högre tribunal efterlevan­depension retroaktiv­t från Alex Esnéiders död åt José Bermúdez och Alejandro Rodríguez. Det gör dem till det första manliga paret i Colombia att få efterlevan­depension samtidigt. Víctor Prada uppfyllde inte kravet på två år av sammanboen­de med Alex Esnéider.

Manuel Bérmude säger att triaden är redo att utmana fler normer och konvention­er.

– Medierna fokuserar på det juridiska men vi har också blivit den första triaden att räknas som en familj inför ett försäkring­sbolag, till exempel. Vi hade en väldigt fin diskussion med ledningen för bolaget om vad en familj kan vara. Det är också en stor seger, säger han.

 ?? FOTO: DAMIEN FELLOUS ??
FOTO: DAMIEN FELLOUS
 ??  ??
 ??  ?? Triaden består av tre par: Víctor (till vänster) med Manuel, Manuel (i mitten) med Alejandro, Alejandro (till höger) med Víctor.
Triaden består av tre par: Víctor (till vänster) med Manuel, Manuel (i mitten) med Alejandro, Alejandro (till höger) med Víctor.
 ??  ??
 ??  ?? “Triad” - “Vi är en familj” var Manuel Bérmudez, Alejandro Rodríguez och Víctor Hugo Pradas budskap under prideparad­en i Medellín år 2017 .
“Triad” - “Vi är en familj” var Manuel Bérmudez, Alejandro Rodríguez och Víctor Hugo Pradas budskap under prideparad­en i Medellín år 2017 .
 ??  ?? “Just Married”-teckningen i vardagsrum­met. Själva bröllopsce­remonin är ännu inte genomförd, enligt triaden för att legaliseri­ngen av deras äktenskap kom så oväntat.
“Just Married”-teckningen i vardagsrum­met. Själva bröllopsce­remonin är ännu inte genomförd, enligt triaden för att legaliseri­ngen av deras äktenskap kom så oväntat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland