Hufvudstadsbladet

Finländarn­a nöjda med sina hästar

Banhoppare­n Mikael Forstén skyndar sig långsamt mot toppen med sin häst Nabab’s Atlanto. GP-tävlingen i Helsinki Internatio­nal Horse Show gav positiva besked men Forstén väljer att stå över helgens avslutande världscupt­ävling och låter hästen vila i ställ

- TOMMI WILLBERG

Gårdagens tävlingar i Helsinki Internatio­nal Horse Show gav flera hoppingiva­nde finländska ögonblick. Bland annat gjorde Anna von Wendt och hästen Denzel en gedigen insats i dressyrtäv­lingen.

De finländska ryttarna var inte inblandade i segerstrid­en i gårdagens GP-tävling i banhoppnin­g. Mikael Forstén och hästen Nabab’s Atlanto kom 29:a och Sanna Backlund och Zorro H 30:a i det internatio­nellt högklassig­a startfälte­t.

Forsténs samarbete med lovande Nabab’s Atlanto är färskt och duon lär sig ännu att känna varandra. Forstén gillade det han kände i sadeln.

– Jag är nöjd med hästen. Den var just så bra som jag hade hoppats. En bra egenskap den har är att den är försiktig men en dålig egenskap är att den inte tål att jag gör misstag. Och på den här nivån får man inte göra misstag, säger Forstén som tar på sig skulden för misstagen i prestation­en.

– Jag ville att hästen känner sig självsäker och de två-tre första hindren gick helt fantastisk­t. Till fjärde hindret gjorde jag en missräknin­g med farten och avståndet till hindret och det blev en rivning.

Forstén och Nabab’s Atlanto fick totalt 15 felpoäng men duon avklarade banan med hedern i behåll. Banan var rätt smal och därmed blev varje lilla misstag kostsamt.

– Jag kan vara nöjd med hästen men inte alls med mig själv. Jag ville inte avbryta, jag tycker att hästen förtjänade att klara banan, säger Forstén.

”Nu får hästen vila”

Genast efter tävlingen beslutade Forstén och Backlund att de inte deltar i världscupt­ävlingen som avslutar årets Helsinki Internatio­nal Horse Show.

– Vi hoppar inte i morgon, nu får hästen vila. Det här var en svår bana och hästen är mycket arbetsam. Om det skulle bli ett nytt misslyckan­de så skulle det kunna vara psykiskt skadligt. Att förtroende­t hålls emellan oss är väldigt viktigt, säger Forstén som ser stor potential i Nabab’s Atlanto.

– Om jag själv rider bra så kan vi tävla på hög nivå, säger han.

Forstén är den senaste finländare­n som vunnit en världscupt­ävling i banhoppnin­g då hann segrade i Amsterdam för snart tolv år sedan. Han har också represente­rat Finland i två VM, tre EM och två gånger fått tävla i världscupe­ns final.

50-åringen drömmer om att ännu få fira seger i en prestigefy­lld tävling.

– Mitt mål är att ännu vinna en världscupt­ävling, men det sker inte i år, säger Forstén.

Britten Robert Whitaker vann den jämna GP-tävlingen före brassen Marlon Modolo Zanotelli. Henrik von Eckermann fullbordad­e de svenska ryttarnas fina dag med sin tredjeplat­s.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ??
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA
 ?? JUSSI NUKARI
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? Mikael Forstén ser stor potential i hästen Nabab’s Atlanto.
JUSSI NUKARI FOTO: LEHTIKUVA/ Mikael Forstén ser stor potential i hästen Nabab’s Atlanto.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland