Hufvudstadsbladet

Hitta lugn och ro utanför Nice

Här finns stränder med kristallkl­art vatten. Fortfarand­e finns det undangömda badklippor och mysiga restaurang­er dit inga turister hittar. Häng med på ett cykelävent­yr utanför Nice.

- TEXT & FOTO JOHAN AUGUSTIN feature@hbl.fi

På cykelsemes­ter utanför Nice kan man hitta undangömda badställen och små mysiga restaurang­er som nästan bara lokalbefol­kningen känner till. Cykelleden går längs promenadst­råket Promenade des Anglais, och man kan välja östlig eller västlig riktning. Österut ligger Monaco, men det blir snabbt backigt. Jämnare underlag är det västerut mot Antibes och Cannes.

En veckas sol-och bad i Nice låter skönt, men faktum är att Nice i augusti är överfullt med turister – som vill klämma ihop sig under de kostsamma parasoller­na på solbäddarn­a längs strandprom­enaden, och bada i havet som är grumligt av solkräm.

Jag och mina två medresenär­er Gabriella Lahti och Sabina Fredriksso­n har annat i åtanke när vi plockar ut cyklar från en av stadens många hyrstation­er. Just denna ligger i centrum i direkt anslutning till cykelleden som går längs strandprom­enaden Promenade des Anglais.

– Cap Ferrat är lugnt och skönt. Inga hetsiga turister, bara kluckande vatten, ropar Gabriella och cyklar iväg.

Vi följer henne österut mot Monaco.

Den första sträckan genom hamnen i Nice är platt och imponerar med färgspraka­nde arkitektur. Snart börjar kullarna och uppförsbac­karna, och fokus flyttas från omgivninga­rna till asfalten under cykeldäcke­n. Det är ungefär lunchtid, solen står i zenit med en värme som ligger en bra bit över 30-strecket, och svetten rinner över min bara överkropp.

Vid ett vägskäl stupar branta klippor rakt ner i havet, och vyerna över Villefranc­he-sur-Mer är värda en cykelpaus. Stenväggar med färg som bleknat i solen täcks av klättrande bougainvil­lea. Strax intill ligger eleganta châteauer ute på halvön som heter Saint-Jean-Cap-Ferrat. Vi följer smala passager längs avskilda gator tills cykelleden slingrar sig längs havet på Promenade Maurice Rouvier.

Här parkerar vi cyklarna och tar picknicken som består av öl, tonfisk på burk och färska baguetter med oss ner till stenklippo­rna. Vattentemp­eraturen skvalpar kring tjugofem och någon paddlar förbi på en SUP, medan en familj letar sjöstjärno­r och krabbor bland stenarna en bit ut i det turkosklar­a vattnet. Eftermidda­gsvärmen är den bästa i Nice, det är då de flesta lokalbor latar sig i solen. Också vi tänjer på lunchpause­n innan vi cyklar hemåt igen.

Platt landskap västerut

Nästa dag lyser solen på nytt upp Nice medan vi ska upptäcka sandstränd­erna runt Antibes, som ligger väster om Nice på vägen mot Cannes. Till skillnad från Cap Ferrat går det cykelleder hela vägen längs havet, och landskapet är helt platt. Få utländska turister syns till vid de lokala restaurang­erna som serverar nyfångad fisk och fruit de mer, och på hål-i-väggen-kaféerna dricker lokalbor espressos. Vid småstensst­randen i Cagnes-Sur-Mer solar Angelo, som bor här.

– Det är billigare här än i både Nice och Cannes. Få turister hittar hit, och dessutom är vattnet mycket klarare, säger han.

Vi cyklar ytterligar­e en halvtimme innan den medeltida ringmuren tornar upp sig och vi rullar in i huvudorten Antibes. Här finns det en rad kända sandstränd­er, men vi har hört att det betydligt mindre Juan-les-Pins är stället som är väl värt ett besök. Restaurang­er har blockerat stora delar av sandremsan med strandbädd­ar, och cyklandet har gjort oss hungriga, men vi letar oss in bland Juan-les-Pins gågator som kantas av restaurang­er och kaféer där priserna är betydligt lägre än på stranden.

På La Fabbrica serveras tryffelpiz­za med skalade stora tryffelbit­ar generöst distribuer­ade över hela pizzan. Inga bilar, bara gående som sakta låter tiden gå. Mitt emot förbereder en servitör borden på La Creperie med en cigarett nonchalant

hängande ur mungipan på franskt vis. Nöjda med middagen hoppar vi upp på cyklarna och trampar en timme tillbaka till Nice.

Nakenbad

Det är dags att testa andra transportm­edel än cyklar, så nästa morgon tar vi bussen från hamnen i Nice.

Vi ska åka mot Monaco, och denna gång hoppa av vid Saint-Laurent d’Eze, som kort kallas Eze Beach. En stig leder ner från vägen där frodig grönska täcker bergsvägga­rna. Det känns som om vi lämnat Nice och hoppat in i ett tropiskt badparadis, och nere vid havet möts vi av små vågor som rullar in över de småstenar som bildar stranden, samtidigt som solstrålar­na reflektera­s i det genomskinl­iga vattnet.

Här badar några familjer, medan ensamma killar fortsätter på en stig som går över de skarpa klipporna. Vi följer nyfiket efter. Ett kraftigt rep, fastsatt i berget, svingar oss sista biten till den avlägsna stranden. Den söta doften av cannabis hänger över de nakna manskroppa­rna som solbadar på stranden. Gabriella och Sabina får en del ”vad gör ni här”blickar, det är ju trots allt en gay nudist-strand vi nyss anlänt till. Några

brunbrända kroppar guppar på uppblåsbar­a madrasser, medan några solar på pontoner. Romain Guibert, 33, har rest hit de senaste tio åren från hemstaden Lyon.

– Det är den bästa gaystrande­n man kan hitta, lugn och naturligt vacker omgiven av berg och hav, säger han.

Vi hänger kvar tills solen börjar leta sig ner över bergstoppa­rna och tar stigen tillbaka till huvudvägen. Vi frågar några lokalbor efter en bra restaurang och får tipset Edmond’s i Cap D’Ail. En kvarts promenad senare sitter vi till bords.

Servicen och maten är båda på topp, servitören fyller på vinglasen utan att ta betalt för det, och ångad fisk med färsk sparris blir en perfekt avslutning på en lång dag på stranden. Middagen blir ett smakprov på morgondage­n, eftersom vi kommer tillbaka till Cap D’Ail.

Vacker kändis

En av de kanske mest kända stränderna utanför Nice är Mala Beach. Kanske för att här finns något för alla.

Trapporna slingrar sig ner genom en blandskog av palmer och tallar. Här ligger två restaurang­er där solstolarn­a kostar mellan 30 och 50 euro att hyra. Jetsetare skålar i ljusrosa rosévin under de blodröda parasoller­na. Längre bort på Mala Beach kostar den offentliga stranden med de rundformad­e småstenarn­a ingenting att ligga på, och här finns även offentliga toaletter och duschar.

Julien Dictor, 28, som bor i Nice, visar upp Mala Beach för sina föräldrar som är på besök. Julien, som ofta åker till stränder utanför Nice med sina vänner, säger att varje strand är speciell på sitt eget sätt.

Han gillar Mala Beach för att stranden är omgiven och skyddad av ett bergsmassi­v. Att betala dyra pengar för solbäddarn­a är helt onödigt, menar han.

– Det är bekvämt på stenarna, och den här delen av stranden är lugn och tyst. Man behöver inte mer än så, säger Julien som trivs bra i denna del av Frankrike där klimatet ger många sol- och stranddaga­r. Han beskriver kuststräck­an runt Nice som ett litet franskt paradis.

– Det kan vi gott dela med oss av till andra.

 ?? FOTO: JOHAN AUGUSTIN ??
FOTO: JOHAN AUGUSTIN
 ??  ?? Från Nice kan man cykla både åt öst och väst, men den som inte tycker om höjdskilln­ader bör sikta västerut.
Från Nice kan man cykla både åt öst och väst, men den som inte tycker om höjdskilln­ader bör sikta västerut.
 ??  ?? Mala Beach har någonting för alla, inklusive restaurang­er och barer precis vid vattnet.
Mala Beach har någonting för alla, inklusive restaurang­er och barer precis vid vattnet.
 ??  ?? På halvön Saint-Jean-Cap-Ferrat följer vi smala passager längs avskilda gator tills cykelleden slingrar sig längs kusten och Promenade Maurice Rouvier.
På halvön Saint-Jean-Cap-Ferrat följer vi smala passager längs avskilda gator tills cykelleden slingrar sig längs kusten och Promenade Maurice Rouvier.
 ??  ??
 ??  ?? Stigen ner till Eze Beach liknar ett tropiskt badparadis, och nere vid havet rullar små vågor in över de småstenar som bildar stranden.
Stigen ner till Eze Beach liknar ett tropiskt badparadis, och nere vid havet rullar små vågor in över de småstenar som bildar stranden.
 ??  ?? Gabriella tar ett dopp efter lunch i Cap Ferrat.
Gabriella tar ett dopp efter lunch i Cap Ferrat.
 ??  ??
 ??  ?? Eze Beach är huvudsakli­gen en gaystrand för män.
Eze Beach är huvudsakli­gen en gaystrand för män.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland