Hufvudstadsbladet

Finland – den mentala tonåringen

Personalde­ltagande är inskrivet i arbetslive­ts dna i Tyskland och Sverige. Det är inte fallet i Finland. Följden är påfrestand­e armbrytnin­gar kring löner och arbetsvill­kor.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@ksfmedia.fi

” Vad vi har här är misslyckad kommunikat­ion”. De numera bevingade orden är tagna ur filmklassi­kern Rebell i bojor (Cool Hand Luke) från 1967 med Paul Newman.

En våt filt av misstro och skyttegrav­spolitik har igen lagt sig över det finländska arbetsmark­nadsfältet. Samtidigt som det kokar inom facken och arbetsgiva­rorganisat­ionerna upprepar regeringen sitt sysselsätt­ningsmantr­a, dessvärre renons på konkret innehåll.

I vinter och i vår finns hög risk för sedvanlig kakofoni då arbetsmark­nadsförhan­dlingarna kommer i gång på allvar. Ingen vinner på tudelninge­n. Därför behöver en ny sorts – vågar man säga det: svensk – samarbetsk­ultur på sikt födas inom de finländska företagen. Ju längre vi håller fast vid gamla, oflexibla strukturer, desto mer tappar Finland terräng.

Finländska bergsråd med erfarenhet av svenskt näringsliv har veterligen försökt sporra sina finska kollegor att ta in personalre­presentant­er i bolagsstyr­elser, som man gör i Sverige. Men i Finland tycks varken facken eller företagsle­darna vilja jobba sida vid sida. Kanske av rädsla för gemensamt och ömsesidigt resultatan­svar? Då kan man ju inte längre behändigt skylla på motparten ...

I Sverige bjöd företagen in arbetstaga­rna i styrelseru­mmen redan 1972: företag med minst 25 arbetstaga­re har rätt till två personalre­presentant­er. Påverkning­smöjlighet­erna stärks av vetorätt samt tolkningsf­öreträde för de anställda i vissa frågor.

Den industriel­la motorn Tyskland tillämpar ett liknande system, ”Mitbestimm­ung”. Där har metalloch kemiindust­rin i 20 års tid tillsamman­s med facken som jämlika avtalspart­er svarvat fram lokala avtal. Samma kultur har spridit sig till handeln och övriga branscher. Ifall av kris avviker man från klausulern­a: arbetstide­r och löner flexar, i gengäld lovar arbetsgiva­ren anställnin­gstrygghet.

I Tyskland liksom i Sverige är tröskeln för arbetsmark­nadskonfli­kter hög och förtroende­t starkt. Personalen­s deltagande höjer produktivi­teten, trivseln samt välbefinna­ndet.

På juridisk väg kan man i viss grad främja en sundare förhandlin­gskultur – eller förutsättn­ingar därtill. I regeringen Rinnes program ingår en reform av lagen om personalre­presentati­on i företagens förvaltnin­g. I första rummet borde ligga förbättrin­gar av medarbetar­nas engagemang och ställning via medbestämm­ande. Tröskeln för lagens tillämpnin­g borde sänkas från nuvarande 150 anställda till en nordisk nivå på kring 30, har Akava framhållit.

En parallell reform av lagen om samarbete inom företag inleddes av förra regeringen och slutförs i mars. I nuläget uppfattas samarbetsf­örhandling­ar ofta som rena rama diktat från ovan, synonyma med uppsägning­ar. Ofta saknas äkta samverkan och förtroende.

Men förhandlin­gs- och avtalskult­ur beror också på ledarskap: är det transparen­t, kommunicer­ande och närvarande – eller fyrkantigt till följd av kommunikat­ionshandik­app?

Vi sitter i samma båt. Bestämmels­er om personalre­presentati­on garanterar både ledning och anställda tillgång till samma data om företagets verksamhet och ekonomi. Med en gemensam lägesbild är det betydligt lättare att proaktivt bygga för framtiden, i stället för att munhuggas om olika verklighet­sbeskrivni­ngar. Nya insikter kan också bädda för lokala avtal.

I början av 2010-talet började den finska industrin testa längre arbetsdaga­r inom industrin, möjlighete­n skrevs in i kollektiva­vtalet och kräver inte lokala förhandlin­gar. På Billerud Korsnäs pappersfab­rik i Jakobstad har man haft tolv timmars arbetspass i flertalet år, nu följer Boliden i Karleby exemplet – rentav på arbetstaga­rnas egen begäran.

Finska arbetsmark­nadstviste­r påminner ofta om teatralisk­a prestigeka­mper. Att komma loss från dödläget kräver mental mognad. Det är hög tid för arbetsmark­nadsparter­na i Finland att överge sin tonårsfas och axla vuxet ansvar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland