Hufvudstadsbladet

Haavisto: IS kan bli en fara globalt

Det finns en risk för att terrororga­nisationen IS växer och breder ut sig igen. Det är mycket viktigt att nu få kontroll över IS i Syrien och Irak, sade utrikesmin­ister Pekka Haavisto i går i Yles program Morgonetta­n.

- JENNY BäCK jenny.back@ksfmedia.fi

I nordöstra Syrien pågår en ny flyktingka­tastrof då folk flytt kurdstyrda gränsområd­en till följd av Turkiets attack. Turkiet inledde en offensiv den 9 oktober med avsikten att inrätta en så kallad säkerhetsz­on på kurdstyrt område.

Enligt utrikesmin­ister Pekka Haavisto har en del kunnat återvända men stora skaror är på flykt.

Turkiet och Ryssland ingick förra veckan en överenskom­melse som har inneburit ett avbrott i striderna, och att länderna gemensamt skulle övervaka gränsområd­et.

Haavisto vill ännu inte ta ställning till om Finland skulle kunna vara med i en internatio­nell övervaknin­gsstyrka i området. Först måste man se hur andra agerar.

I samband med de turkiska attackerna lyckades IS-fångar ta sig ut ur fängelser, och Haavisto ser en risk för att IS nu kan stärkas. Terrororga­nisationen betonar värden som är farliga för mänsklighe­ten, säger han.

– Det är farligt om det här tänkesätte­t sprider sig, säger Haavisto, som ser en risk för att IS kan breda ut sig i områden som Nordafrika och Afghanista­n.

– Risken är verklig och innebär en fara för hela det internatio­nella samfundet.

Enligt Pekka Haavisto följer Finland läget i lägret al-Hol varje dag. I lägret finns ungefär 70 000 personer, bland annat familjemed­lemmar till IS-krigare. I lägrets slutna del finns enligt uppgift också ett tiotal finländska kvinnor och ett trettiotal finländska barn.

– Nu ser det ut som om läget är stabilt i lägret, men det kan inte vara en permanent lösning att ha barn i sådana omständigh­eter, säger Haavisto.

En del europeiska länder har tagit hem sina medborgare från al-Hol, och frågan har ofta ställts också i Finland.

– Det är svårt att garantera trygga rutter ut ur al-Hol. Där finns grannlände­r som anser att åtminstone de vuxna är kriminella då de haft samröre med IS. Det här är en fråga som EU och Finland arbetar varje dag med att finna en lösning på, säger Haavisto.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland