Hufvudstadsbladet

FSD får kvinnlig ordförande

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

När Finlands svenska socialdemo­krater i dag väljer en ny ordförande står valet mellan Anette Karlsson från Borgå och Erica Helin från Pargas.

Det blir en kvinna som ska leda 120-årsjubiler­ande Finlands svenska socialdemo­krater (FSD) framöver. Riksdagsle­damoten Johan Kvarnström tackar nej med motivering­en att han ”behöver tid att landa”. Kvarnström hänvisar till att han gick med i partiet för bara två år sedan och att han blev invald i riksdagen så sent som i våras.

– Min resa i politiken har gått otroligt snabbt. Det glömmer människor ibland, säger han.

Därmed får FSD-delegatern­a i Karis välja mellan 30-åriga Borgåbon Anette Karlsson och 32-åriga Pargasbon Erica Helin. Karlsson är favorit i och med att hon är distriktet­s vice ordförande och var väldigt nära att bli ordförande redan för fyra år sedan. Då föll rösterna jämnt, och Viktor Kock valdes efter lottdragni­ng.

Konceptet att FSD:s riksdagsle­damot inte har ordförande­posten är beprövat. Johan Kvarnström säger att det fungerade ypperligt då hans föregångar­e Maarit Feldt-Ranta valde att inte fungera som distriktso­rdförande samtidigt som hon var riksdagsle­damot.

■ Distriktet hade en separat ordförande.

– Då vi fick chockbeske­det att Maarit blev sjuk ville man gråta, men det var bara att torka den tår som hann komma och börja jobba stenhårt direkt. Det är ett mycket ansvarsful­lt äventyr som har börjat, men det hänger också samman med att allt har gått så snabbt och jag måste stå på bromsen lite.

Viktor Kock ger sitt fulla stöd till Kvarnström­s beslut.

– Den enda gången jag har övervägt att fortsätta som ordförande för FSD var då Johan ringde mig efter riksdagsva­let och frågade om jag kan tänka mig att fortsätta för han ville inte ha den pressen. Men nu kommer vi också att få en jättebra ordförande, så jag tycker att han tog rätt beslut, säger Kock.

Han vill hålla sitt löfte till sin familj.

– Jag lovade familjen mer tid om jag inte blir invald i riksdagen. Det betyder ändå inte att jag lämnar rörelsen. Jag är fortfarand­e demokratis­k socialist och jag är det med stolthet och glädje.

I sitt öppningsan­förande säger Kock att FSD lämnar ett intensivt år bakom sig. Han syftar på att cancersjuk­a Maarit Feldt-Rantas inte var tillgängli­g i valet och att FSD därmed riskerade att förlora sin representa­tion i riksdagen.

– Det går inte att överskatta betydelsen av det jobb som Maarit gjort för oss under de senaste tjugo åren. Våra tankar är hos dig, Maarit.

Kock hyllar FSD för att man lyckades engagera väljarkåre­n i den svåra situatione­n och att det gav utdelning.

– Ni kan vara stolta över insatsen.

 ?? FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT ?? – Jag lovade familjen mer tid om jag inte blir invald i riksdagen, säger FSD:s avgående ordförande Viktor Kock. I dag väljs ny ordförande.
FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT – Jag lovade familjen mer tid om jag inte blir invald i riksdagen, säger FSD:s avgående ordförande Viktor Kock. I dag väljs ny ordförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland