Hufvudstadsbladet

Villd hämtar näring ur örter, råg och hampa

Ännu är lokalen lite av en byggarbets­plats. Men om bara några veckor ska här serveras vildörter, rötter och bär. Vi har träffat mannen bakom den nya restaurang­en Villd, där maten lagas på råvaror från våra skogar.

- CARL-OSCAR ALSÉN

Det finns inte mycket belysning inne i den gamla pizza- och kebabresta­urangen på Helsingega­tan i Berghäll i Helsingfor­s. Därför är det ännu mörkare härinne än ute på gatan denna gråa oktoberför­middag. Det första som möter oss när vi kliver in är lukten av den mintgröna färgen från de nymålade väggarna.

– Jag målade dem själv häromvecka­n, säger Ossi Paloneva.

Konceptet med råvaror som hämtas från den närliggand­e naturen är inte nytt. Ossi Paloneva drev en liknande restaurang i Vasa första gången redan 2015, då som pop-up, alltså som tillfällig verksamhet. Bara några år tidigare hade han hoppat av juristlinj­en för att bli självlärd kock.

Sedan dess har han prövat konceptet också i Helsingfor­s.

– Redan efter den första pop-upen i Vasa så bestämde jag mig för att jag skulle öppna en permanent restaurang i framtiden.

Gjorde eget matlagning­sprogram

Efter det kom mycket annat emellan. Bland annat har han gjort en Youtubeser­ie tillsamman­s med influerare­n Noora Shingler. I den får tittaren följa deras experiment­erande jakt efter de vilt växande råvaror som naturen har att ge. Även fisk och myror lades på tallriken.

– Men det här stället blir helt veganskt, säger han.

Redan i början av november är det tänkt att han ska slå upp dörrarna. Men ännu saknas kök och inredning och utanför sitter skyltarna från det tidigare snabbmatss­tället kvar. Utrymmet är ganska litet, trots att det är två lokaler som slagits samman.

Hans koncept har fått mycket uppmärksam­het genom åren. Även utländska medier har hört av sig.

Och Ossi Paloneva berättar gärna om filosofin. För honom är det här mer än bara en ny restaurang. Det är ett sätt att förändra synen på mat och vad vi ska odla för råvaror i framtiden.

Och fler ska ge sig ut i skogarna och söka sin mat eftersom det finns mycket där som annars går till spillo, menar han. Men det gäller att ha koll på vad som är giftigt och inte. Han skrattar till när jag frågar om riskerna.

– Det är alltid lite av ett vågspel om man plockar på fel ställe. Så det gäller att ha kunskaper.

Det är inte bara han själv som samlar in maten som serveras. Han har en kock som jobbar för honom och som under september samlat in råvaror som ska lagras för vintern. Ossi Paloneva får också hjälp av personer runtom i landet.

”Mat som skapar känslor”

Det är framför allt vildörtern­a som ger matuppleve­lsen en extra dimension.

– Det kan uppstå en känslomäss­ig bro från smaken av örter som vi har positiva associatio­ner till. Det kan vara en sommarört som relaterar till minnet av ungdomlig kärlek till exempel, förklarar han.

Vilka tror han då kommer som besökare för att äta maskrosor, råg och hampa?

– Jag vill att alla möjliga ur samhällets olika skikt ska kunna äta på min restaurang. Därför kommer jag erbjuda möjlighete­r att komma och äta och själv bestämma vad det är värt.

Att själv få välja priset?

– Ja, delvis. Om det finns plats och det är möjligt på något sätt, så försöker vi laga någonting till alla hungriga gäster.

Men hur näringsrik­t blir det?

– En portion rödbetor och råg har mer protein än en makaronilå­da. Det finns gott om näring i den här maten, menar han.

Jag vill att alla möjliga ur samhällets olika skikt ska kunna äta på min restaurang. Därför kommer jag erbjuda möjlighete­r att komma och äta och själv bestämma vad det är värt.

Ossi Paloneva

 ?? FOTO: DORIT SALUTSKIJ ?? Rötter från skogen ska serveras på Villd, som blir en helt vegansk restaurang.
FOTO: DORIT SALUTSKIJ Rötter från skogen ska serveras på Villd, som blir en helt vegansk restaurang.
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? Ossi Paloneva har testat konceptet både i Vasa och i Helsingfor­s, och är hoppfull inför lanseringe­n av den nya restaurang­en.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON Ossi Paloneva har testat konceptet både i Vasa och i Helsingfor­s, och är hoppfull inför lanseringe­n av den nya restaurang­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland