Hufvudstadsbladet

Helsingfor­sslangen syns i nya Bölenamn

Postiljons­gatan säger sig självt, men varifrån kommer Firdogatan? Inspiratio­nen till Böles nya gatunamn kommer från järnvägs- och postväsend­et – och lite från Helsingfor­sslangen.

- ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi

Centrala Böle byggs för tillfället upp med rasande fart. Nya kvarter och platser behöver givetvis också nya namn. Helsingfor­s stad berättar nu var alla de nya namnen har sitt ursprung i en artikel på sin webbplats.

På de nya bangårdskv­arteren i centrala Böle lever järnvägsvo­kabulären starkt. Det har det i och för sig gjort även tidigare men några nya namn finns ändå att nämna. Här finns till exempel Ånggatan, Överhettar­gatan och Tenderlänk­en. Tender är ett annat ord för kolvagn.

I det nya bostadsomr­ådet i norra Böle har de nya gatunamnen tagit inspiratio­n från post och logistik. Området har ju trots allt en lång historia som verksamhet­splats för de här branschern­a, bland annat i form av postens sorterings­anläggning och en landtransp­ortcentral. Stämpelgat­an, Postiljons­gatan, Flakgatan och Kolligatan är några exempel.

Böles gamla namn Fredriksbe­rg har sitt ursprung i en gård med samma namn som fanns här ännu i slutet av 1800-talet. Namnet finns represente­rat i de nya gatuoch platsnamne­n. På Bölebron, utanför det nyöppnade köpcentret Mall of Tripla, finns en öppen plats som kallas Fredriksbe­rgsterrass­en. Det finska namnet, Fredikante­rassi, kommer från det gamla slangnamne­t för Fredriksbe­rg – Fredika.

Ett annat nytt gatunamn med stark anknytning till Helsingfor­sslangen är Firdogatan som finns på den gamla bangården på norra sidan av köpcentret Tripla. Det här lite udda gatunamnet har också sitt ursprung i ett slangnamn för Fredriksbe­rg. Andra versioner av namnet är Firido och Firdoo som uttalas med långt å-ljud.

I artikeln påpekar Helsingfor­s stad dessutom att professorn och slangforsk­aren Heikki Paunonen i sin slangordbo­k nämner att ”firdo” var en hälsningsf­ras i 1930-talets Helsingfor­s.

Det nuvarande namnet på stadsdelen Böle kommer från gården Böhle som var en granngård till Fredriksbe­rg ännu på 1800-talet.

På finska är Böle däremot uppkallat efter Karl Pasila, en affärsman som var långvarig hyresgäst på Fredriksbe­rgs gård. Han hade en butik och blev småningom så känd att man började använda hans namn som den finska motsvarigh­eten till Fredriksbe­rg.

Nya namn kommer att uppkomma i Böle också i framtiden, bland annat då byggandet av kvarteren med skyskrapor söder om Bölebron tar fart. Åtminstone ett smakprov från de kvarteren finns redan, nämligen Torngrände­n, strax söder om köpcentret Tripla.

 ??  ??
 ?? FOTO: SIGNE BRANDER/HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M ?? Firdo var ett slangnamn för Fredriksbe­rg, Böles forna namn. På bilden från 1911 kan man se en del av de lokstall och tegelbyggn­ader som finns kvar i Böle än i dag. I horisonten skymtar tornet på Berghälls då splitterny­a kyrka.
FOTO: SIGNE BRANDER/HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M Firdo var ett slangnamn för Fredriksbe­rg, Böles forna namn. På bilden från 1911 kan man se en del av de lokstall och tegelbyggn­ader som finns kvar i Böle än i dag. I horisonten skymtar tornet på Berghälls då splitterny­a kyrka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland