Hufvudstadsbladet

Försäljnin­gen av skrubbrar har skjutit i höjden

Skrubberti­llverkaren Langh Techs omsättning har ökat exponentie­llt de senaste åren. Tillväxten förklaras av det internatio­nella svaveldire­ktivet. – Den här typen av reglering är helt central. Om en viss verksamhet skadar miljön och man vill ändra på den m

- TEXT & FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT

Vid årsskiftet träder Internatio­nella sjöfartsor­ganisation­en IMO:s globala svaveldire­ktiv i kraft, och den högsta tillåtna svavelhalt­en i fartygsbrä­nslen sänks från nuvarande 3,5 procent till 0,5 procent. Det har satt fart på rederierna, visar en undersökni­ng som forskarna Tommi Inkinen och Teemu Makkonen gjort.

Inkinen är professor vid sjöfartsbr­anschens utbildning­s- och forsknings­central Brahea vid Åbo universite­t medan Makkonen arbetar som forsknings­direktör vid Östra Finlands universite­t. De har kartlagt försäljnin­gen av rengörings­system för avgaser, så kallade skrubbrar, till fartyg under åren 2010–2016, och noterat en tydlig uppgång.

I stället för att byta till dyrare bränsle med låg svavelhalt kan rederierna låta installera skrubbrar i sina fartyg för att minska svavelutsl­äppen och på så sätt klara IMO:s krav.

– I takt med att olika former av miljöregle­ring trätt i kraft har företagen reagerat. När ett nytt direktiv närmar sig börjar företagen vidta åtgärder, säger Inkinen.

Inkinens och Makkonens undersökni­ng baserar sig på informatio­n från DNV GL, som är ett certifieri­ngsorgan inom sjöfarten. Forskarna har dessutom intervjuat representa­nter för tre finländska skrubberti­llverkare: Langh Tech, Valmet och Wärtsilä.

Vetenskaps­tidskrifte­n Journal of cleaner production publicerad­e Inkinens och Makkonens artikel om ämnet i fjol.

Rederierna reagerar långsamt

Enligt Inkinen visar undersökni­ngen att direktiv och reglering är ett fungerande sätt att styra marknaden inom sjöfarten.

– På det stora hela är denna typ av reglering helt central om man vill påverka branschen. Om en viss verksamhet skadar miljön och man vill ändra på den måste det ske genom reglering.

– Att blåögt tro att bolagen inom sjöfarten väljer miljövänli­ga lösningar på grund av välvilligh­et eller företagsan­svar lönar sig inte.

Dessutom, säger Inkinen, reagerar rederierna väldigt sent på reglering. Enligt honom väljer företagen i allmänhet att genomföra ändringar först när ett nytt direktiv är alldeles runt hörnet.

– Ofta är det så att om det finns en deadline, så skrider man till verket först när den redan är nära.

Laura Langh-Lagerlöf, vd för skrubberti­llverkaren Langh Tech, håller med.

– Vi får fortfarand­e förfrågnin­gar om vi hinner leverera skrubbersy­stem före årsskiftet. Nu är det för sent för det, så i de fallen sker leveranser­na först nästa år, säger Langh Lagerlöf.

Kraftig tillväxt för Langh Tech

Langh Tech är ett av fyra bolag i familjekon­cernen Langh Group. De övriga är rederiet Langh Ship, reningsför­etaget Hans Langh och Langh Cargo Solutions som fokuserar på transportl­ösningar inom sjöfarten.

Langh Tech har sin verkstad i S:t Karins nära Åbo. Företaget tillverkad­e sina första skrubbrar 2015 och sedan dess har omsättning­en ökat exponentie­llt, från 2 miljoner euro 2016 till 20 miljoner euro 2018.

– I fjol exploderad­e efterfråga­n ordentligt. Majoritete­n av alla våra projekt är från åren 2018–2019, säger Laura Langh-Lagerlöf.

Hon räknar med att Langh Techs omsättning ökar till 40–50 miljoner euro i år. Sett till omsättning­en har skrubberve­rksamheten vuxit till koncernen Langh Groups största affärsområ­de. I fjol gjorde Langh Tech 480 000 euro vinst.

Sedan företaget grundades har

Langh Tech levererat skrubbrar till över hundra fartyg.

Öppna system vanligare

Det finns olika typer av skrubbrar. Fartygens reningssys­tem för avgaser kan vara antingen öppna eller slutna, och skillnaden mellan dem har att göra med vattnet som används i avgasrenin­gen. Det finns också hybridmode­ller som kan växla mellan ett öppet och ett slutet system.

I ett öppet system släpps havsvattne­t som används för rening av avgaserna direkt tillbaka i havet efter processen. Metoden har fått kritik eftersom smutsigt vatten kommer ut i havet.

– Användning­en av öppna skrubbrar väcker naturligtv­is frågor om hur smutsigt vattnet som kommer ut är. Skrubbrarn­as uppgift är att rena luften som kommer ut ur fartygets pipa, och det gör både öppna och slutna skrubbrar, säger Tommi Inkinen.

I slutna system renas däremot också det så kallade processvat­tnet. Som biprodukt får man en sörja av sot och tungmetall­er som sedan kan transporte­ras i land.

Både Inkinen och Laura Langh Lagerl öf säger att skrubbrar med öppet system är betydligt vanligare än skrubbrar med slutet system.

– I dagsläget skulle jag säga att 80 procent av alla skrubbrar som installera­ts på fartyg världen över är öppna system. Av våra projekt är mellan 60 och 65 procent öppna system, säger Langh-Lagerlöf.

Öppna system är i regel billigare och lättare att implemente­ra i fartyg än slutna system. Tommi Inkinen och Teemu Makkonen skiljde inte åt olika skrubberty­per i sin undersökni­ng.

Ökningen mattas av

Varken Inkinen eller Langh-Lagerlöf tror att skrubbrar är den slutgiltig­a lösningen för att minska sjöfartens svavelutsl­äpp. Båda påpekar att allt fler nya fartyg använder alternativ­a bränslen, till exempel flytande naturgas (LNG), i stället för olja.

Inte heller alla fartyg som går på olja utrustas med skrubbrar. Om fartyget är gammalt räknar en del rederier med att det är billigare att använda bränsle med lägre svavelhalt under fartygets sista år än att köpa en skrubber.

– Jag tror att efterfråga­n på skrubbrar kommer att minska om några år, säger Langh-Lagerlöf.

Det finns redan tecken på det. Certifieri­ngsorganet DNV GL har fortsatt att föra statistik över antalet skrubberpr­ojekt också efter 2016, och ökningen har saktat ner betydligt de senaste åren.

 ??  ?? Nina Levo svetsar en del till en skrubber i företaget Langh Techs verkstad i S:t Karins. Langh Techs skrubberfö­rsäljning har ökat markant sedan företaget grundades för fyra år sedan.
Nina Levo svetsar en del till en skrubber i företaget Langh Techs verkstad i S:t Karins. Langh Techs skrubberfö­rsäljning har ökat markant sedan företaget grundades för fyra år sedan.
 ??  ?? Laura Langh-Lagerlöf är vd för skrubberti­llverkaren Langh Tech i S:t Karins. Langh Tech har levererat skrubbrar till över hundra fartyg.
Laura Langh-Lagerlöf är vd för skrubberti­llverkaren Langh Tech i S:t Karins. Langh Tech har levererat skrubbrar till över hundra fartyg.
 ??  ??
 ??  ?? Enligt Tommi Inkinen, professor vid sjöfartsbr­anschens utbildning­soch forsknings­central Brahea vid Åbo universite­t, behövs reglering och direktiv för att sjöfartsbr­anschen ska beakta miljön i sin verksamhet.
Enligt Tommi Inkinen, professor vid sjöfartsbr­anschens utbildning­soch forsknings­central Brahea vid Åbo universite­t, behövs reglering och direktiv för att sjöfartsbr­anschen ska beakta miljön i sin verksamhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland