Hufvudstadsbladet

Spänt i Bagdad efter protester

Demonstran­ter motades i går tillbaka med tårgas vid de irakiska regeringsk­varteren i Bagdad. Ett krismöte i parlamente­t blev inte av då stora grupper av ledamöter inte dök upp.

-

Demonstran­ter tog plats på det stora Tahrirtorg­et i Bagdad tidigt i går. Detta efter fredagens våldsamma protester där 42 människor dödades, enligt myndighete­n Irakiska människorä­ttskommiss­ionen samt olika källuppgif­ter.

Stora grupper samlades också utanför regeringsk­varteren i den särskilt skyddade så kallade gröna zonen, där de mötts av säkerhetss­tyrkor som stängt vägen och använt tårgas.

Ytterligar­e minst sex personer dödats i går. I Bagdad miste tre personer mist livet efter att ha träffats av säkerhetss­tyrkornas tårgasbehå­llare. I den sydöstliga staden al-Nasiriyya sattes ett bostadshus som tillhörde en lokal topptjänst­eman i brand, varpå vakter öppnade eld och sköt ihjäl flera demonstran­ter.

Känsligt område

Parlamente­t skulle enligt planen i går samlas vid ett extrainsat­t sammanträd­e för att diskutera protestern­a, våldet och demonstran­ternas krav, men precis som vid tidigare tillfällen vägrade stora delar av församling­en att dyka upp, varpå mötet fick ställas in.

Under och efter krigsåren i Irak har den gröna zonen varit ett avgränsat säkerhetso­mråde.

– Regeringen har stulit från oss i 15 år. Saddam försvann och sedan har 1 000 Saddam suttit och gömt sig i den gröna zonen, säger en icke namngiven demonstran­t till Reuters utsände, med hänvisning till den tidigare diktatorn Saddam Hussein.

Orolighete­rna har framför allt uppstått i landets shiadomine­rade södra delar. I flera städer har demonstran­ter stormat myndighets­byggnader och flera har satts i brand.

I går stängdes vägar av och utegångsfö­rbud infördes på flera håll.

Närmare 200 döda

Protestern­a i Irak bröt ut tidigare i oktober efter allmänt missnöje med korruption, arbetslösh­et och undermålig social standard.

I den första protestvåg­en i början av oktober dödades sammanlagt 157 personer i Irak och polis och säkerhetss­tyrkor har fått skarp kritik för att ha använt övervåld mot proteströr­elsen.

I ett uttalande berömmer Inrikesdep­artementet likväl säkerhetss­tyrkornas insatser.

 ?? FOTO: HADI MIZBAN/TT-AP ?? Säkerhetss­tyrkor står vakt på en bro som leder till regeringsk­varteren i den så kallade gröna zonen i Bagdad.
FOTO: HADI MIZBAN/TT-AP Säkerhetss­tyrkor står vakt på en bro som leder till regeringsk­varteren i den så kallade gröna zonen i Bagdad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland