Hufvudstadsbladet

Turkiet tvingar in flyktingar i krigszon

Turkiet tvingar syriska flyktingar in i den ”säkerhetsz­on” som man vill upprätta vid den syriska gränsen fastän orolighete­r fortfarand­e pågår, uppger Amnesty Internatio­nal.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Detta sker med våld och trots att konflikten inte är över, säger Amnesty i en rapport, enligt Reuters.

I en annan rapport säger människorä­ttsorganis­ationen Human Rights Watch att turkiska myndighete­r har deporterat dussintals syrier till norra Syrien under det här året.

Turkiet har hand om 3,6 miljoner människor som flytt det åttaåriga kriget i Syrien, men hoppas kunna placera 2 miljoner av dem i säkerhetsz­onen.

I Amnestys rapport klagar flyktingar på att turkisk polis har hotat dem och tvingat dem att signera dokument enligt vilka de flyttar frivilligt. ”I verklighet­en utsätter Turkiet syriska flyktingar för allvarlig fara genom att tvinga in dem i en krigszon”, heter det i rapporten.

Reuters uppger också att FN:s tidigare krigsbrott­såklagare och Syrienutre­dare Carla del Ponte anser att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan borde åtalspröva­s för misstänkta krigsförbr­ytelser. I en intervju för Schweiz am Wochenende säger hon att militäroff­ensiven i Syrien borde brottsutre­das eftersom den bryter mot internatio­nell rätt och har fått Syrienkonf­likten att blossa upp på nytt.

Ankara har försvarat offensiven, som inleddes omedelbart efter att USA plötsligt drog tillbaka sina styrkor i området, är riktad enbart mot den kurdiska YPG-milisen som den betraktar som en terrororga­nisation.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland