Hufvudstadsbladet

Trump struntar i folkviljan för att fullfölja sitt vallöfte

Precis som med kurderna i Syrien överger USA sina allierade också i klimatpoli­tiken. I Syrienfråg­an kan presidente­ns nyckfullhe­t ha spelat in, i klimatfråg­an är draget konsekvent.

- PETER BUCHERT Reporter peter.buchert@hbl.fi

USA:s president Donald Trump väntas endera dagen bekräfta att landet drar sig ur Parisavtal­et. Orsaken är att det snart blir möjligt att dra sig ur avtalet. Det trädde i kraft 4 november 2016 och på dagen tre år senare blir det möjligt att starta en utträdespr­ocess som tar ytterligar­e ett år i anspråk. Det betyder att USA:s utträde kan sammanfall­a med presidentv­alet hösten 2020.

Skulle Trump förlora i presidentv­alet kan hans efterträda­re, om hen så vill, med en enkel presidento­rder besluta att USA på nytt blir avtalspart. Ett eventuellt återinträd­e ordnar sig på bara en månad.

Men i stället för att gå händelsern­a i förväg ska vi syna varför det har blivit så här och vad det betyder.

En förutsättn­ing för FN:s globala klimatavta­l var att de två största, USA och Kina, skulle gå med. Det skedde sedan president Barack Obama i hemlighet hade förhandlat med sin kollega Xi Jinping. När de var ombord följde resten av världen med.

I sitt otippade segertåg under presidentv­alskampanj­en 2016 red Donald Trump bland annat på klimatfråg­an. Han lovade att USA skulle gå ur eller ”omförhandl­a” Parisavtal­et, och valde det enklare alternativ­et.

– Jag tror inte att Vita huset seriöst ens försökte omförhandl­a det, säger Andrew Light, klimatpoli­tisk analytiker vid tankesmedj­an World Resources Institute (WRI) på en presskonfe­rens i USA.

Het på gröten

Där Donald Trumps politik har varit nyckfull och impulsiv på flera punkter, måste man tillstå att presidente­n har varit påfallande konsekvent i klimatpoli­tiken. Han tilltalar dem som menar att klimathote­t är överdrivet, dem som tycker att amerikaner­na inte ska behöva göra mer och dem som jobbar inom eller har investerat i fossil energiindu­stri.

Dessutom har Trumps klimatpoli­tik varit rätt kraftfull. Hans tyngsta åtgärd är nedmonteri­ngen av Clean Power Plan, det främsta instrument som Obama hade byggt upp för att bromsa utsläppen.

Att Trump envist fortsätter att underlätta för mer utvinning av fossil energi är ekonomiskt kontraprod­uktivt: De amerikansk­a delstater som kör med tuff klimatpoli­tik är livskrafti­gast. Men i en värld där alternativ­a fakta duger bra kan Trump ändå fortsätta argumenter­a för utträdet med att all klimatpoli­tik skadar USA:s ekonomi.

Sedan Trump tillträdde har den internatio­nella maktbalans­en också rubbats och handelskri­g brutit ut. USA:s Kinarelati­on har fått sig en törn. Finlands chefsförha­ndlare i FN:s klimatproc­ess Outi Honkatukia har sagt att världen har förändrats så mycket att FN inte skulle få till Parisavtal­et om man förhandlad­e om det i dag.

Med tanke på den prestige Trump lagt i klimatfråg­an är det lätt att förutsäga att han kommer att bekräfta utträdespr­ocessen snart. Andrew Light, som jobbade för USA:s utrikesmin­isterium då Parisavtal­et skrevs, antar att Trump formellt tänker annonsera utträdet den 4 november på ett kampanjeve­nemang i Kentucky.

Trump verkar ändå vara så het på gröten att det formella tillkännag­ivandet kan komma före det. På ett evenemang inför naturgasar­betare i Pittsburgh i veckan påminde Trump redan om sitt beslut att lämna Parisavtal­et, skriver nyhetsbyrå­n AP. Samtidigt fick New York Times bekräftat att USA är på väg ur Parisavtal­et och att Trumpadmin­istratione­n redan filar på sitt utträdesbr­ev.

– Det är ett stort misstag att USA lämnar Parisavtal­et, säger Andrew Light.

Överger bundsförva­nter

I USA beräknas riskerna och kostnadern­a för en ohejdad klimatförä­ndring vara betydligt större än för bara några år sedan, också enligt den nationella klimatrapp­ort som Vita huset beställt av forskarsam­fundet. Den här oron ökar också globalt.

– USA brukade samarbeta med sina allierade inom klimatpoli­tiken. Nu vänder vi dem ryggen precis som vi gör i Syrien, säger Andrew Light.

Att Trumps agerande ger andra mer inflytande på bekostnad av USA, som Ryssland i Syrien eller Kina i klimatpoli­tiken, går emot amerikansk­a intressen.

– Vi missar också en enorm ekonomisk chans. Marknaden för klimatinsa­tser i världens 23 största utveckling­sländer går lös på 21 biljoner dollar, säger Light.

Och därtill, påpekar han, visar opinionsmä­tningar att en klar majoritet av amerikaner­na, även bland republikan­ernas väljare, vill att USA stannar kvar i avtalet. Två tredjedela­r av amerikaner­na vill ha tuffare klimatpoli­tik, enligt Washington Post.

Hälften av delstatern­a som står för över 60 procent av USA:s bnp har anslutit till America’s Pledge, ett initiativ för klimatpoli­tik i enlighet med Parisavtal­et. 430 amerikansk­a städer har uttryckt samma krav och över 1 300 företag har anammat vetenskapl­igt underbyggd­a klimatmål.

Klimatfråg­an debatteras redan i den pågående rörelsen inför demokrater­nas primärval. Om klimatpoli­tiken blir en valfråga tvingas Trump försvara en politik som allt färre backar upp, men det behöver inte avgöra något. I presidentv­alet 2016 ansåg 47 procent av Trumps väljare att USA borde stanna kvar i Parisavtal­et, enligt en studie vid Yale University. Likväl röstade de på honom.

Försvagar styrningen

Så vad betyder USA:s utträde ur Parisavtal­et? Åtminstone riskerar det att bromsa Kinas och Indiens klimatpoli­tik och hela FN-processen. Det ger även bakåtsträv­arna inom EU ett slagträ.

Det finns en motsatt effekt också. Om Trump bara hade förbisett klimatpoli­tiken i stället för att demonstrat­ivt kliva av Parisavtal­et hade klimatröre­lsen i USA inte fått det bränsle han gav den. Nu är den eld och lågor.

I synnerhet i USA driver näringsliv­et omställnin­gen. För utsläppen spelar det ingen roll om det är företagspa­mpar eller politiker som håller i spakarna, men för att omställnin­gen ska nå ens i närheten av den takt som forskarsam­fundet säger är nödvändig – och för att den ska vara rättvis – behövs också tydlig politisk styrning. Den ser ut att dröja också i Europa.

 ?? FOTO: BRENDAN SMIALOWSKI/LEHTIKUVA–AFP ?? President Donald Trump kommer med all sannolikhe­t snart att bekräfta att USA inleder den formella processen för att gå ur Parisavtal­et som reglerar internatio­nell klimatpoli­tik.
FOTO: BRENDAN SMIALOWSKI/LEHTIKUVA–AFP President Donald Trump kommer med all sannolikhe­t snart att bekräfta att USA inleder den formella processen för att gå ur Parisavtal­et som reglerar internatio­nell klimatpoli­tik.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland