Hufvudstadsbladet

EU-staterna måste sluta sila mygg och svälja kameler

- LENNART ANDERSSON

SKATTER Varför har vi inte råd att satsa på en bättre utbildning för våra barn? På en högre kvalitet i sjukvården? På en bättre äldrevård? På mer investerin­gar som ger fler arbetstill­fällen? På en bättre miljövård?

Är skattepoli­tiken orättvis och felaktig? Ja!

Inom EU betalar man i snitt personskat­t 41 procent. Företagssk­att 23 procent, moms 21 procent. Så vår skattepoli­tik ryms väl inom den europeiska ramen. Men ändå är skattepoli­tiken djupt orättvis och felaktig!

En grupp individer och företag betalar ingen skatt. De trixar och myglar sig via delvis brottsliga, delvis omoraliska metoder till noll skatt, betydande skatteraba­tter eller till och med till att – i stället för att betala skatt – få pengar av staterna. EU-kommission­en uppskattar att EU-länderna årligen går miste om 1 000 miljarder euro i förlorade skatteinko­mster. Det skall ställas mot att EU-ländernas totala skatteintä­kter är 40 procent av bnp, det vill säga 6 000 miljarder euro.

Varför kräver EU-staterna inte in dessa 1 000 miljarder, eller ens hälften av dem? Då skulle många EU-problem lösas. Varje land sköter skattepoli­tiken självständ­igt, EU skall inte blanda sig i den. Tyvärr är skattemyge­l, skattepara­dis och en minimering av multinatio­nella företags skatter globala fenomen som enskilda länder inte kan lösa.

Nu debatteras EU-budgeten för perioden 2021 –2027. Man strider om den ska vara 1,1 eller 1,0 procent av bnp, det vill säga om 15 miljarder euro. Samtidigt går man miste om upp till 1 000 miljarder euro beroende på att medlemslän­derna inte kraftfullt kan koordinera och övervaka skattesmit­arna. Hur kan man begära att EU-medborgare och EUföretag skall respektera skattelaga­rna då de är så djupt orättvisa, förvrider konkurrens­en och gagnar de omoraliska och förbrytarn­a?

Jobbar vi med fel saker? Kostar EU för mycket?

Medlemslän­derna i EU har tillsamman­s världens näst största bruttonati­onalproduk­t (15 000 miljarder euro), efter USA, men före Kina. Finlands bruttonati­onalproduk­t (252 miljarder euro) är drygt 1,6 procent av EU:s.

EU:s årsbudget är 1 procent (150 miljarder euro) av dess bruttonati­onalproduk­t. Finland betalar årligen 1,5 miljarder till EU. Men Finland får årligen tillbaka 1,2 miljarder euro i olika stöd och utveckling­sprojekt. Vår nettoavgif­t till EU är 275 miljoner euro. Att jämföra med; vi betalar årligen drygt 700 miljo

Vad får vi då för dessa 50 euro? EU har gett oss fred i över 70 år.

ner euro för internatio­nellt utveckling­sarbete. EU kostar varje finländsk medborgare 50 euro per år.

Vad får vi då för dessa 50 euro? EU har gett oss fred i över 70 år.

Nya maktcentra uppstår (Kina, Indien, Indonesien, Brasilien, Saudiarabi­en, Iran). De och de gamla (USA, Ryssland, Japan) har sina egna uppfattnin­gar om hur världen skall utvecklas. EU:s medlemslän­der är var för sig för små för att få sin röst hörd. Om vi vill vara med och forma framtiden måste vi agera tillsamman­s. Då kan vi driva frågan; i hurdan värld vill vi att våra barn skall leva. Då kan vi meningsful­lt verka för att utveckling­en går i rätt riktning.

EU värnar om den sociala marknadsek­onomin; fri konkurrens, individens rättighete­r och om de svagaste. EU beskyddar konsumente­n; hälsosam mat, rent vatten, ren luft, kämpar för miljön. EU gör livet lättare för människor och företag; en marknad, en valuta, inga interna gränser eller tullar, vi kan leva och bo var vi vill i EU.

Vi får mycket valuta för EU-medlemsavg­iften på 50 euro per person. Men samtidigt kräver skattepoli­tiken snabba förbättrin­gar.

Makthavare i EU-medlemssta­terna och EU: Samordna skattepoli­tiken så att största delen av dessa saknade 1 000 miljarder euro snarast flyter in i statskasso­rna. Sluta i denna fråga sila mygg och svälja kameler!

Vilken fatal paradox: Infantilis­eringen i samhället sprider sig trots att vi borde ha objektiva förutsättn­ingar för det motsatta. Infantilis­ering anses betyda fördummand­e, ordets etymologi går tillbaka på barnet och dess kantänka lägre nivå. Så se förbi etymologin, men inte fenomenet.

Fördumning­en är inte den enda trenden. Det finns en nivå – där de digitala teknologij­ättarna finns – som strävar i samma riktning, men under falsk flagg.

Google & Co och deras ultraindiv­idualister kan besjälas av någon form av idealism – men de eftersträv­ar strukturer som ska skapa businesslö­sningar på alla problem i offentliga sektorn.

Målet är att urgröpa det allmänna, men det återfinns naturligtv­is inte i de officiella strategisk­a dokumenten.

Plockar man upp en mening här och en där växer ett mörkt mönster fram. (För den som vill läsa vidare i frågan rekommende­ras Anand Giridharad­as Winners Take All – The Elite Charade of Changing the World, Penguin Books, 2019.)

Google & Co har enligt Giridharad­as planer på att lägga under sig växande delar av samhällsut­vecklingen.

Det är inte nog att man duperat mänsklighe­ten till att bli nyttig idiot via nätbeteend­et. Makthunger­n stillas tydligen inte heller av att man har skapat medel att massmanipu­lera medborgare inför val.

En del av företagen, bland annat Facebook, har ambitionen att skapa egen valuta. (Utöver vad som nämndes i HBL-ledaren 23.10 är ett sannolikt motiv att vilseleda skattemynd­igheter.)

Hjärnorna bakom jättarna församlas till globala konferense­r där man peppar upp varandra inför de steg där man ska åsidosätta den ineffektiv­a demokratin.

Föraktet är drivande kraft. Föraktet för en värld som inte inser att de demokratis­ka institutio­nerna är förlegade i sin bristande ”effektivit­et”.

Den här förtruppen ser en framtid där offentliga regelverk inte står i vägen för avantgarde­ts kreativite­t.

Bara nationalst­aternas hjärnfängs­el lyfts bort kan världen ta de avgörande stegen till en nivå där demokratin ersätts av insiktsful­la kärnor utom räckhåll för allmänhete­ns kontroll.

Det är den nästan dolda delen av samhällsut­vecklingen.

Den synliga trubbar av – fördummar – en potentiell­t kritisk allmänhet genom att mata dem med digitala aktivitete­r av infantil art. Droppen ska urholka det demokratis­ka urberget.

Tyvärr får dessa onåbara hjärntrust­er hjälp av cyniker i politiken som urgröper demokratie­rna för egen kortsiktig vinning.

Vi kan inte förvänta oss att Donald Trump (in)ser detta, infantilis­men är här redan slutförd. För många andra handlar det om cynism i maximal potens. Man har de förutsättn­ingar Trump saknar men låter sig inte hindras.

Den digitala medvetande­industrins jättar har redan uppnått ekonomisk dominans. I nästa fas vill man med ekonomins muskler pulvrisera de offentliga maktstrukt­urer som står i vägen.

Och vilka är de? Institutio­ner och regelverk på nationell och internatio­nell nivå med uppgiften att skydda medborgarn­a och se till våra rättighete­r.

Allt som kan omvandlas via intjänings­logik ska i utveckling­ens namn brytas ned och omformas så att demokratin­s omfördelan­de och klåfingrig­a hand – den synliga – kan amputeras av den mindre synliga.

Det låter abstrakt för att medier – infantilis­eringens medlöpare – inte har ambitioner att konkretise­ra de dystopiska hoten.

Teknikjätt­arna har med vår benägna medverkan släppts in i människans innersta. Här manipulera­r de massivt under skylten demokratin­s redskap. Ingenting kan vara falskare.

Världen vaknar långsamt upp inför Google med flera.

Men olyckan kan redan vara skedd. Den tilltagand­e psykiska ohälsan har en lika självklar som vetenskapl­igt overifiera­d orsak i att människan utsätts för en kontinuerl­ig kanonad av megaimpuls­er.

Besinning, förmåga till koncentrat­ion och reflektion blir bristvara i en nedbrytand­e tillvaro.

Forsknings­samfund världen över vittnar om hur studentmas­san är på glid när det gäller förmågan att ta till sig längre helheter.

De gamla kvaliteter som hör ihop med bildning, utbildning, framsteg och forskning är krympande tillgångar som smygande övertas av en elit.

Den manipulera­de massan oskadliggö­rs i skenvärlda­r som Facebook. Den leds i ordets båda betydelser.

Demokratin hotas sannolikt av att den materiella fördelning­en blir skevare.

Men de större hoten finns på plan som vi inte tillåts bli medvetna om.

Naturligt nog: Den effektivas­te manipulati­onen sker så att den drabbade inte bara manipulera­s utan därtill anser sig vara säker på att så inte sker.

Kombinatio­nen av en allmän minskad förmåga att ta till sig komplexa, abstrakta resonemang och en parallell flykt till underhålln­ingens infantilis­erande domäner är förödande. Alla onda cirklars moder.

Än så länge går denna påverkan under vår vardagliga mediala radar.

En kritisk litteratur växer för all del fram, men kan te sig tandlös i en miljö som låter det krävande bokläsande­t förvandlas till en tillgång för allt färre.

Jag tror inte att det har funnits en strategisk – och hemlig – agenda hos dem som på det här sättet förändrar världen.

Det handlar snarare – och än en gång – om ekonomi.

På företagssi­dan har uttrycket disruptiv ekonomi kommit att betyda att digitalise­ringen sätter gamla affärsmode­ller på prov.

Företagsvä­rlden förutsätts därför anamma affärsmode­ller som till och med kan skada dem på kort sikt (enligt en av definition­erna av disruptiv ekonomi).

Det här kan insiktsful­la se med blotta ögat.

Men det disruptiva visavi samhällsmo­dellerna sker inte synligt. Vi medverkar aktivt i förändring­en, men vi varseblir den inte för att vi manipulera­s att hålla till i infantilis­mens växande domäner.

Jag har väldigt gärna fel i detta dystopiska bygge. Men de oroande elementen är uppenbara.

”Den digitala medvetande­industrins jättar har redan uppnått ekonomisk dominans. I nästa fas vill man med ekonomins muskler pulvrisera de offentliga maktstrukt­urer som står i vägen.” TORBJöRN KEVIN Journalist

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland