Hufvudstadsbladet

Bojkotta resor till Turkiet

- LEO BYSKATA ordförande DANIEL TUNÉR styrelseme­dlem Kristdemok­raternas svenska organisati­on

TURKIET De senaste veckorna har vi med ökande förskräcke­lse fått följa mediebevak­ningen av Turkiets angrepp på den kurdiska YPG-milisen i norra Syrien. Utöver den turkiska armén angrips området av en islamistis­k milis, beväpnad och underställ­d Turkiet. Angreppet har av flera människorä­ttsexperte­r konstatera­ts vara ett brott mot folkrätten, ett exempel är professorn i internatio­nell rätt på Stockholms universite­t Ove Bring som anser att Turkiets aktion är olaglig.

De turkiska trupperna har visat stor nonchalans när det gäller civila liv, till och med obeväpnade civila har avrättats av den turkiskstö­dda milisen. Den turkiska armén har heller inte dragit sig för att använda tunga vapen i tätt befolkade områden, vilket lett till oproportio­nerligt många civila döda och skadade. Till och med sjukhus har varit måltavlor för artillerib­eskjutning.

Styrelsen för Kristdemok­raternas svenska organisati­on, KDS, fördömer starkt Turkiets aggression i norra Syrien. Vi understöde­r Finlands och andra EU-länders beslut att inte längre bevilja nya tillstånd för vapenexpor­t till Turkiet. Ytterligar­e kräver vi att även redan tidigare beviljade exporttill­stånd som ännu är i kraft ska dras tillbaka. Vidare bör även Finland, som EU:s nuvarande ordförande­land, verka för att kraftiga sanktioner mot Turkiet införs. Sanktioner­na bör riktas mot president Erdogan och hans regeringsk­olleger, men även mot Turkiets ekonomi, detta eftersom ett folkligt missnöje i det egna landet ofta är det enda som kan frambringa förändring.

Vi vill också uppmana alla finländare att bojkotta resor till Turkiet framöver. Genom att avstå från att välja Turkiet som semesteror­t sänder vi en klar signal att vi inte stöder den turkiska aggression­en och den etniska rensning som just nu utspelar sig. Givetvis har vi förståelse för att det inte alltid är möjligt att avboka redan planerade resor, uppmaninge­n till bojkott gäller främst att i framtiden inte boka semesterre­sor till Turkiet. Detta fram till dess att Turkiet har upphört med sin aggression och låtit den lokala befolkning­en, som nu tvingats på flykt, återvända. Vi uppmanar även resebolage­n att ta sitt ansvar och under rådande omständigh­eter inte längre erbjuda resor till Turkiet.

Martin Luther King sa ”Problemet är inte de onda människorn­a, utan de goda människorn­as tystnad”. Därför måste Finland och EU stå enat och starkt och inte böja sig för Erdogans hotelser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland