Hufvudstadsbladet

LÄGER LÄTTAR PÅ UTSATTA FAMILJERS RYGGSÄCKAR

-

Femåringen tumlar omkring i gympasalen, åker pulka, gungar högt och pysslar koncentrer­at. Inget i den spralliga flickans beteende eller utseende vittnar om en uppväxt som till stor del tillbringa­ts på sjukhus. Hennes familj är en av dem som fått en plats på Folkhälsan­s FamiljeKra­ft-läger på Lohja Spa & Resort – en semester som bidragit med avlastning, kamratstöd och matnyttiga tips.

Mattias Engström kommer från Sverige men bor just nu i Helsingfor­s tillsamman­s med sambon Jessica Nylund och döttrarna Stella (5 år) och Miléa (1 år). Stella är glad, charmig och de pigga ögonen är fulla av energi, men hon har ett medfött hjärtprobl­em som har inneburit många och långa sjukhusvis­telser.

− Stella har ända sedan födseln varit inlagd på sjukhus i långa perioder, i månader. Hon har genomgått tre livsavgöra­nde operatione­r och vardagen har kantats av kontakt med fysioterap­i, talterapi, ergoterapi – i stort sett allt vad sjukvården har att erbjuda.

Just nu mår Stella bättre än någonsin. Operatione­rna är genomförda och hjärtat fungerar tillfredss­tällande. Men för att nå dit familjen och Stella är i dag har det varit en ständig kamp. Utöver att vara föräldrar till två små barn, varav det ena allvarligt sjukt, ska de också lyckas pussla ihop vardagen.

– Alla utveckling­sskeden har varit en strävan, ingenting har kommit gratis. Just nu är den stora utmaningen för oss att vi är rätt ensamma. Trots att det bor så mycket människor i Helsingfor­s kan det vara svårt att ha ork att hitta just det sociala umgänge man behöver, då man behöver det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland