Hufvudstadsbladet

TPS välkomnar alla till Pride-match

Åboklubben TPS fortsätter vara föregångar­e inom finländsk ishockey och arrangerar för andra gången en ligamatch med Pride-tema.

- 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi FILIP SAXéN

Ishockeykl­ubben TPS har redan en längre tid aktivt tagit ställning i samhällsfr­ågor. Förra säsongen ordnade Åbolaget historiens första ligamatch med Pride-tema och lördagen den 2 november är det dags för den andra Pride-matchen då klassiska Tammerfors­laget Ilves kommer på besök till Åbo.

– Genom att arrangera en temamatch kring Pride vill vi stärka vårt budskap att ishockeyn hör till alla. Då vi ordnar en Pride-match sänder vi många viktiga signaler, säger marknadsch­ef Heidi Aho.

– Det här är våra värderinga­r och det är viktigt för oss att visa våra fans, samarbetsp­artners och våra juniorer vad vi står för.

För TPS betyder ”ishockey hör till alla” mer än bara en fin fras. Klubben har under de senaste säsongerna arrangerat flera temamatche­r. Pride är ett tema men man har också spelat ligamatche­r mot mobbing, för att välkomna flyktingar och man lyfter synligt fram damlagets verksamhet.

Varför tar TPS så starkt ställning i samhälleli­ga frågor som jämställdh­et, jämlikhet, sexuella minoritete­r och flyktingfr­ågor? – Då vi har nästan 200 000 åskådare under en säsong och når en stor och bred publik har vi också ett ansvar att ta ställning, säger Aho.

– Ishockeyn är en så stor samhällsak­tör som når ut till alla samhällskl­asser och alla sorters människor och då har sporten en skyldighet att påverka och ta ställning i viktiga frågor.

Aho ser inte den enskilda Pride-matchen som ett jippo eller en marknadsfö­ringsploj utan säger att det handlar om ett långsiktig­t arbete med att förankra klubbens värderinga­r och stärka den bild folk har av TPS.

– Det är också en möjlighet för nya människor att hitta oss och ett sätt där vi verkligen kan visa att ishockeyn är för alla. Alla ska känna sig välkomna till vår klubb, säger Aho.

I TPS är värderinga­rna och tankarna om jämställdh­et och allas lika värde djupt rotade och då klubben anställer ny personal diskuterar man hens värderinga­r för att försäkra sig om att de sammanfall­er med klubbens värderinga­r.

– Sedan har vi gått igenom våra temamatche­r med samtliga i klubben redan innan säsongen började och alla står bakom värderinga­rna vi lyfter fram, säger Aho.

Medan klubbar, förbund och landslag aktivt deltagit i Pride-paraderna i Sverige och bland annat landslagst­ränarna i fotboll och ishockey marscherat i paraden i Stockholm iklädda regnbågsfä­rger har idrottsled­are och -klubbar i Finland hållit låg profil.

Av storklubba­rna är det bara TPS som aktivt och synligt deltagit i Pride men nu hoppas man att andra klubbar ska följa TPS fina exempel och aktivare börja ta ställning.

– Vi är ju en del av ligan och hoppas att det åtminstone väcker någon slags diskussion i organisati­onen, säger Aho.

– Och jag hoppas att också andra klubbar engagerar sig mera i den här sortens frågor och visar vilka värderinga­r de har och vad de står för.

Första gången Åboklubben var med i paraden i hemstaden var 2017 och då möttes man av både beröm och skarp kritik. I Finland var man inte van vid att en idrottsklu­bb tar ställning och att det egna hockeylage­ts logo sammankopp­lades med regnbågsfä­rgerna och -budskapet blev för mycket för en del supportrar.

Sedan dess har kritiken minskat och missnöjet avtagit. Då TPS nu arrangerar sin andra Pride-match är kritiken inte lika stark som förra gången. Men fortfarand­e finns det många som på sociala medier kommentera­r Pride-matchen i negativa, homofobisk­a och hatfyllda ordalag vilket visar att matcher av det här slaget definitivt behövs.

Pride-matchen TPS–Ilves spelas i Åbo lördagen den 2 november klockan 18.30.

 ?? Foto: tPs ?? Isen lystes upp i regnbågsfä­rgerna under den första ishockeyli­gamatchen med Pride-tema i Åbo i fjol.
Foto: tPs Isen lystes upp i regnbågsfä­rgerna under den första ishockeyli­gamatchen med Pride-tema i Åbo i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland