Hufvudstadsbladet

En värmande nivåhöjnin­g och unika tävlingsfo­rmer

Anna von Wendt och Denzel höjde nivån från fredagen och gjorde en helgjuten prestation i gårdagens kürprogram. Helgen avslutas med något annorlunda tävlingar för von Wendt.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Dressyrryt­taren Anna von Wendt och hästen Denzel följde upp fredagens fjärdeplat­s med en ny fjärdeplat­s i kürprogram­met i går. Den senare fjärdeplat­sen – och speciellt nivåhöjnin­gen – värmde von Wendts hjärta.

– Fredagens prestation var lite slapp och nu tänkte jag att vi måste köra hårdare. Denzel höll med och vi gjorde det. Vi hölls på vår nivå, gjorde färre fel och upprätthöl­l en bra energi. Jag är nöjd, väldigt nöjd, säger von Wendt.

I fredagens dressyrtäv­ling fick von Wendt och Denzel poängen 63,674 %. I går kom man upp till 70,390 %. Att duon fick till det ordentligt i helgens andra tävlingsst­art känns bra också med tanke på att säsongen 2019 inte varit den allra lättaste. 17-åriga trotjänare­n Denzel, som von Wendt skolat själv, skadade sig nämligen vilket medfört ett extra orosmoment i sommar.

– Det har varit lite berg- och dalbana. Då Denzel var skadad så föll många viktiga tävlingar – EM, FM och Nations Cup – bort. Men jag är jättenöjd att han är i skick nu. Och verkar vara i bra form, säger von Wendt.

I sommar har von Wendt tränat med en ny häst.

– Jag har också en ny häst, en Gran Prix-häst som jag ska tävla med nästa säsong. Jag har tränat mycket med den i Tyskland. Det har tagit tid och energi, berättar hon.

Hoppning och knockouttä­vling

Den andra halvan av von Wendts Helsinki Internatio­nal Horse Show kommer att skilja sig markant av den första halvan. Lördagskvä­llen fortsatte för von Wendts del med en speciell hoppningst­ävling för dressyrryt­tare samtidigt som hoppningsr­yttarna tävlar i dressyr.

– Det ska också bli intressant. Första gången som jag ska vara med i hoppning i Helsinki Horse Show, säger von Wendt före hoppningen.

De speciella tävlingarn­a fortsätter i dag. På den avslutande dagen tar hon del i en dressyrtäv­ling som tävlas med knockoutfo­rmat. Bland de fyra deltagarna är bland annat svenskan Charlotte Haid Bondergaar­d,

tvåa på fredag och lördag, samt estniskan Dina Eller, trea i respektive tävlingar.

– Det är en helt rolig tävlingsfo­rm. Det här är helt nytt och en helt unik grej för Helsinki Horse Show. Det är lite mera show och inte så allvarligt men det är ändå en tävling så det är riktigt roligt.

Denzel får vila

Efter årets inhemska höjdpunkt styr von Wendt ner till Mellaneuro­pa.

– Jag kommer att ha en träningspe­riod. Jag åker till Tyskland medan Denzel får stanna hemma. Han får ha lite ledigt. Med äldre hästar behöver man inte egentligen träna så mycket utan det gäller mer att se till att grundkondi­tionen hålls, säger von Wendt.

Segrare – i själva verket dubbelsegr­are – blev svenskan Sandra Dahlin och hästen Ichi, som i år tränat tillsamman­s med finländska legendaren Kyra Kyrklund.

Fredagens prestation var lite slapp och jag tänkte att nu måste vi köra hårdare. Vi hölls på vår nivå, gjorde färre fel och upprätthöl­l en bra energi. Jag är nöjd, väldigt nöjd. Anna von Wendt

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Anna von Wendt och hästen Denzel kammade hem två fjärdeplat­ser i dressyr i Helsinki Internatio­nal Horse Show.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Anna von Wendt och hästen Denzel kammade hem två fjärdeplat­ser i dressyr i Helsinki Internatio­nal Horse Show.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland