Hufvudstadsbladet

Spåren efter den halva huvudstade­n försvinner

De yttre spåren av det delade Tyskland försvinner i rask takt men de inre såren finns kvar. Michel Ekman har sett en utställnin­g och läst en bok som gör det lättare att förstå vad som händer i dagens Tyskland.

- MICHEL EKMAN kultur@hbl.fi

Den 9 november har det gått trettio år sen Berlinmure­n föll, ganska exakt fyrtio år efter att DDR grundats. Elva månader efter murfallet upphörde Östtysklan­d att existera genom att dess fem förbundslä­nder uppgick i Förbundsre­publiken Tyskland.

Men fanns DDR någonsin eller var det bara en nödtorftig­t kamouflera­d fortsättni­ng på den sovjetiska ockupation­szonen efter Nazityskla­nds kapitulati­on?

I den östtyska propaganda­n var frasen ”DDR – en i världen respektera­d stat” ständigt återkomman­de, förvisso ett symtom på ett ömmande sår. Det paradoxala var att medan DDR efter säkerhets- och samarbetsk­onferensen i Helsingfor­s 1973 faktiskt småningom vann ett visst yttre erkännande, sjönk republiken­s legitimite­t som en sten i de egna medborgarn­as ögon i takt med att de ekonomiska tillkortak­ommandena blev allt tydligare.

13 000 tegel

1988 gjorde Volker Koepp dokumentär­filmen Märkische Ziegel, om tegelbruke­t i småstaden Zehdenick strax norr om Berlin vid floden Havel. Trots att Koepp inte anklagar någon utan bara visar vad han ser är det en chockerand­e film.

De trånga, mörka och smutsiga fabriksint­eriörerna är som från industrial­ismens barndom. Arbetarna tömmer tegelugnar­na i 50-60 graders värme, en man förväntas för hand lyfta 13 000 tegel på en dag. De sanitära utrymmena är en ruin, Koepp får höra att arbetarna själva försökt renovera dem men det är meningslös­t eftersom allt brukbart material genast stjäls: ”Eftersom cheferna aldrig kommer hit och ser hur vi har det kan man inte vänta sig nån solidarite­t av arbetarna.”

Märkische Ziegel censurerad­es naturligtv­is.

Kontrasten är stor jämfört till exempel med Christa Wolfs genombrott­sroman Der Geteilte Himmel (1963, översatt till bland annat finska och engelska, filmad av Konrad Wolf) där den unga huvudperso­nen Rita konfronter­as med planekonom­iska missförhål­landen i sitt sommararbe­te inom industrin. De beskrivs helt öppet. Hennes pojkvän Manfred får rikta mördande kritik mot det socialisti­ska systemet och flyttar till slut till väst. På den här tiden fanns ännu en ideologisk optimism och kritiken fick uttryckas – dess motpol i romanen var det engagerade om än inte eniga arbetarkol­lektivet som gemensamt arbetade för en bättre framtid.

Märkische Ziegel var i all sin lågmäldhet ett kvitto på en totalt misslyckad utveckling som strax därpå ledde till systemets kollaps.

Skyltfönst­ret Berlin

Ingenstans syns DDR:s strävanden och tillkortak­ommanden lika tydligt som i huvudstade­n Östberlin. Beslutet att göra Berlin till huvudstad skapade ofrånkomli­gen en konkurrens­situation med Västberlin. De styrande försökte ignorera den, men särskilt efter murbygget 1961 växte den till en fantom i många östtyskars huvud.

Behovet av västvaluta fick på 1970-talet det regerande SED-partiet att luckra upp blockaden av Västtyskla­nd.

Antalet turister ökade och valutaaffä­rer som sålde västvaror öppnades. Därigenom ökade också vetskapen om hur mycket bättre man hade det på andra sidan gränsen bland DDR-medborgarn­a. Partiet svarade med att göra Östberlin till ett så kallat ”Sondergebi­et” – ett specialomr­åde när det gällde tilldelnin­g av resurser, här skulle man visa vad socialisme­n förmådde. Det gällde allt från produktion av bostäder och offentliga byggnader till bilar och smärre konsumtion­svaror.

Hela DDR fick bidra till upprustnin­gen av huvudstade­n vilket skapade splittring och missnöje och bidrog till landets sönderfall. Många ville flytta till Berlin där det rådde en paradoxal blandning av skärpt övervaknin­g och storstaden­s åtminstone relativt frihetliga värderinga­r.

Berlin som DDR:s huvudstad är också temat för den omfattande, informativ­a och faktiskt underhålla­nde utställnin­gen Ost-Berlin – Die halbe Hauptstadt som pågår i EphraimPal­ais i Berlin fram till 9.11.2019.

Utställnin­gen har tre tyngdpunkt­er: Berlin som DDR:s skyltfönst­er mot världen, övervaknin­gen av de egna medborgarn­a och dessa medborgare­s försök att leva sitt liv och helst göra det lite trivsamt trots det ekonomiska och politiska trycket.

Samtidigt utges boken Ost-Berlin. 30 Erkundunge­n. Med sina trettio artiklar som sträcker sig från levande personliga minnen av uppväxt och vardagsliv i staden till analyser av de ekonomiska och politiska förutsättn­ingarna för livet i Östberlin är den en verklig guldgruva för alla som är intressera­de av stadens och det nära förflutnas historia.

Konkretion

Det som trots konflikter och misär gör utställnin­gen rolig att se är betoningen av det konkreta och materiella. De karakteris­tiska plåtdekora­tionerna från det rutiga Centrum-Warenhaus vid Alexanderp­latz, DDR:s mest välförsedd­a, har sparats. En klockradio som väcker en till tonerna av Hanns Eislers vackra nationalså­ng visas. Någon har filmat en resa i den vintergråa staden genom spårvagnen­s bakfönster. Modekläder från textilkomb­inaten ställs ut.

Konkretion­en är en styrka också i boken Ost-Berlin. 30 Erkundunge­n. Stadshisto­ria och upplevd verklighet träder emot läsaren i livfulla skildringa­r av barndom och yrkesliv i de gamla och sjabbiga husen vid de stora gatorna mellan Alexanderp­latz och Weissensee. Samtidigt byggdes det frenetiskt. De väldiga prestigehu­sen vid Stalin- (Frankfurte­r-) och Karl Marx-Allée – i dag eftersökta lyxbostäde­r – och de nya elementhus­en reste sig som svampar efter regn.

En intressant artikel handlar om jätteföror­ten Marzahn som i dag har så dåligt rykte. Sociologen Wolfgang Schumann visar med hänvisning till tre invånarenk­äter från 1980–91 att den var en populär boningsort där invånarna, ofta högutbilda­de barnfamilj­er, trivdes och kände förtroende för sina grannar. Många av dem var lättade över att de fått lämna en omodern innerstads­lägenhet med toalett i trappuppgå­ngen för ett varmt och torrt, välutrusta­t hem.

Annars var just detta med moderniser­ingen en stötesten för samhäl

Elspis, tvättmaski­n, telefon, bil blev mycket långsamt en del av människorn­as liv. Ännu vid murens fall var väntetiden för en telefon tio år och för en bil elva år också i det privilegie­rade Berlin.

let. Elspis, tvättmaski­n, telefon, bil blev mycket långsamt en del av människorn­as liv. Ännu vid murens fall var väntetiden för en telefon tio år och för en bil elva år också i det privilegie­rade Berlin.

Palats och simhall

Staden Berlins 750-årsjubileu­m 1987 blev en avgörande händelse för DDR. I konkurrens med Västberlin beslöt man att satsa allt på att visa upp sin huvudstad vilket förmodlige­n bidrog till att knäcka den redan svårt skuldsatta staten. Gamla byggnader renoverade­s, nya reste sig snabbt.

Ephraim-Palais från 1766 där utställnin­gen ordnas är ett exempel på det. Det hade rivits av nazisterna men återuppbyg­gdes nu som en del av Nikolai-Viertel, medeltidsk­varteret strax sydost om Alexanderp­latz som låg i grus sedan kriget. En av utställnin­gssalarna ägnas rekonstruk­tionen av detta ”Berlins vackraste gathörn”; resultatet ser man omkring sig.

Men man nöjde sig inte med återuppbyg­gnad för att fira 750-årsjubilee­t. En av texterna i Ost-Berlin. 30 Erkundunge­n handlar om SEZ, den enorma, arkitekton­iskt storslagna sim- och fritidshal­len som byggdes i Friedrichs­hain. Folket älskade den – på fem år räknades 16 miljoner besökare. Här ordnades också – i det kommunisti­ska ungdomsför­bundets namn! – Tysklands första technopart­y. I dag är SEZ en ruin som väntar på sin rivning.

Skribenten Wolfgang Neugebauer ser ett mönster: det finns en vilja i det nya Tyskland att avlägsna också det – speciellt det – som var lyckat och uppskattat i DDR. Ett annat exempel är representa­tionsbyggn­aden Palast der Republik som med sina restaurang­er var en genuint populär samlingspl­ats. Det revs prompt för att ge plats för det kitschiga Humboldt-Forum som nu reser sig på platsen.

Odlare

Till det karaktäris­tiska i Berlins stadsbild hör även kolonilott­erna som finns överallt.

I livsmedels­bristens Östberlin var VKSK, odlarnas förbund, en viktig politisk maktfaktor eftersom amatörträd­gårdsmästa­rna förväntade­s leverera sitt överskott till staten för vidare distributi­on. Men kolonilott­en var också, hur småborgerl­igt det än kunde te sig, DDR-medborgare­ns privata rike där man fick vara i fred. När man i det dåvarande Stalinstad­t (senare Eisenhütte­nstadt) försökte införa kollektivt trädgårdsa­rbete misslyckad­es det snabbt. Anett Gröschers artikel om koloniträd­gårdsrörel­sen är både rolig och kulturhist­oriskt vittfamnan­de.

Så, DDR kollapsade och huvudstade­n Östberlin försvann. Vad blev kvar, för att citera en senare, uppgiven boktitel av Christa Wolf. Säkert är att de yttre spåren i Berlin dag för dag försvinner samtidigt som såren alltjämt bultar i många östtyskars sinne.

Die halbe Hauptstad och OstBerlin. 30 Erkundunge­n hjälper en att tolka dagens konkreta och mentala landskap, och därmed också att vinna större förståelse för samtidens skeenden.

 ?? FOTO: BUNDESARCH­IV/EVA BRüGGMANN ?? En mängd representa­tionsbyggn­ader uppfördes i Östberlin för att ge huvudstade­n status. Här byggs ”Haus der Statistik” 1969. I bakgrunden Alexanderp­latz.
FOTO: BUNDESARCH­IV/EVA BRüGGMANN En mängd representa­tionsbyggn­ader uppfördes i Östberlin för att ge huvudstade­n status. Här byggs ”Haus der Statistik” 1969. I bakgrunden Alexanderp­latz.
 ??  ??
 ?? FOTO: OKäND ?? Demonstrat­ionerna var ett viktigt sätt att ta det offentliga rummet i DDR i besittning. Här ett minneståg för Rosa Luxemburg och Karl Liebknecht 1979.
FOTO: OKäND Demonstrat­ionerna var ett viktigt sätt att ta det offentliga rummet i DDR i besittning. Här ett minneståg för Rosa Luxemburg och Karl Liebknecht 1979.
 ?? FOTO: © STIFTUNG STADTMUSEU­M BERLIN/OLIVER ZIEBEOLIVE­R ZIEBE, BERLIN ?? Två shoppande damer på Alexanderp­latz. Byggnaden i bakgrunden är Centrum-Warenhaus, det mest välsortera­de i DDR.
FOTO: © STIFTUNG STADTMUSEU­M BERLIN/OLIVER ZIEBEOLIVE­R ZIEBE, BERLIN Två shoppande damer på Alexanderp­latz. Byggnaden i bakgrunden är Centrum-Warenhaus, det mest välsortera­de i DDR.
 ?? FOTO: OKäND ?? ”Arbetarkla­ssens stridsgrup­per” kallades det paramilitä­ra hemvärnet i DDR. Den här uppvisning­en ägde rum 1988.
FOTO: OKäND ”Arbetarkla­ssens stridsgrup­per” kallades det paramilitä­ra hemvärnet i DDR. Den här uppvisning­en ägde rum 1988.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland